Кападокия
Маршрут: Бурса – Коня - Кападокия
Цена от:
530 лв.
6 дни / 5 нощувки     Транспорт: Автобус
Дати:

Или се обадете по
телефона на 052 691 125
Програма
 
1 ден Варна -Бургас-Капъ Куле /Малко Търново/– Чанаккале – Бурса .
Отпътуване от Варна около 05:00ч. от улица Антим I / От Бургас – ОМВ хотел Мираж около 07:00ч.
Пристигане в Бурса - Бурса е като оазис, който се открива внезапно пред погледа на зажаднял за вода и цивилизация пустинен пътник. Градът веднага очарова с модерната си визия, неоновите светлини и оживените улици до късно вечерта. Градът се намира на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия - най-вече великолепни и висококачествени шалове.Следва пешеходна обиколка с посещение на гробницата на основателите на Османската държава Осман и Орхан, павилиона на Ататюрк, парка на културата и др. Зелената Джамия и Улу Джамия, Коза Хан и символа на Бурса - османското тюрбе.Свободно време. Настянавне в хотел. Вечеря.Нощувка
2 ден – Бурса – Акшехир / градът на Насредин Ходжа/ - Коня / около 300 км /
Закуска в хотела. Отпътуване за Коня-града на Танцуващите дервиши с посещение на ритуала Сема. По пътя разглеждане на град Акшехир –родния град на Настрадин Ходжа.Посещение на гроба на Настрадин Ходжа. Градчето е с около 65 хил. жители, разположен в покрайнините на плодородна долина, северно от възвишенията Султанда. Посещение на „Центъра на света”според възгледите на Настрадин Ходжа.Продължаваме за Коня.Градът на Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Настаняване в хотел. Вечеря. *По–желание посещение на ритуала на въртящите се дервиши СЕМА .Нощувка
3 ден –Коня –Долината Ъхлара - Крепостта Ючхисар
Закуска. Около 08:30ч. Обиколка на Коня с местен екскурзовод - Мавзолеят на Мевляна Руми - основател на ордена Мевлевие /ордена на въртящите се дервиши/, Джамията Аллаедин и Медресето. и отпътуване в посока историческата област Кютахия известна с добре развитата си керамичната индустрия (производство на плочки и грънчарство).Кратка почивка в Кютахия и възможност за посещение на цех за грънчарски и керамични изделия.Отпътуване към живописната долина Ъхлара, образувана вследствие многогодишното протичане на река Меледениз и приличаща много на Колорадския каньон.Долината Ъхлара е едно от най-големите съсредоточия на християнски скални култови обекти в света.Заселването и строителството на църкви в скалите на древната Перистрема ,започва от IV век ,като до XIV век обителите достигат до 105 на брой, разкрити досега.По протежение на каньона ,открити за посещение са общо 13 църкви ,разпръснати по цялата долина от с.Ъхлара до с. Белисирма ,отглас от гръцкото име на района Перистрема по време на Византийската империя.
Отпътуване за Крепостта Ючхисар - Най - високата точка в Кападокия.Свободно време.Отпътуване към хотела.Настаняване .Вечеря.Нощувка.
пп
4 ден – Подземният град Каймаклъ – Гьореме /Музей на открито/ - Аванос / грънчарския град / Долината на феите- Розовата Долина – Местността Пашабагъ
За по – смелите в 05:30 сутринта предлагаме Полет с Балон над Кападокия , от където се открива цялата красота на района и магия на района.Ще имате възмоност да видите незабравимата гледка при подготовката за полета , надуването на балона , а след това да се насладите на изгрева на слънцето и играта на сенките по долините и природните феномени на местността.
Връщане в хотела около 08:00ч. Закуска. Отпътуване за района Пашабагъ с причудлвите вулканични образувания,свободно време , продължаваме към скалните манастири в – Гьореме / музей на открито/ представляващ голям комплекс от скални църкви от 8 – ми век.Следва обиколка на местността с екскурзовод през цялото време , спирки с възможност за снимки и разглеждане на природните феномени на Кападокия.Отправяме се към Аванос – грънчарския град с посещение на Керамична фабрика и демонстрация на изработката на красиви керамични изделия , ръчно рисувани уникати.Възможност за обяд в градчето разположено на двата бряга на р. Казълърмак .Следобед посещение на Подземния град Каймаклъ / един от 36-те открити подземни градове / За първи път отваря врати за туристите през 1964г.Древното му име е Енегуп.Къщите са построени в около 100 тунела, като тунелите са тесни, ниски и под наклон.На четирите етажа отворени за туристите всяко място е организирано около вентилационна шахта.По този начин всяко помещение трябва да е съобразено спрямо наличието на вентилация.Ще останете изумени как още преди 4000 години хетите са прокопали десетки километри галерии ,превръщайки ги в цели градове снабдени с всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Смята се,че в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.Връщане в хотела надвечер.Вечеря в хотела.Около 19;30ч.* По желание и срещу допълнително заплащане Турска традиционна вечер с фолклорна програма в подземен ресторант с алкохолни и безалкохолни напитки в неограничено количество, ядки и дребни соленки.Връщане в хотела .Нощувка .
5 ден – Кападокия – Соленото езеро - Анкара
Закуска.Около 08:00ч. отпътуване за Анкара. По пътя спирка за разглеждане на Соленото езеро. Туз не е по дълбоко от 1-2 метра. Площта му е около 1 600 км².Езерото е с изключителен физиологичен разтвор, и през лятото, по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в слой от сол който достига дебелина до 30 см. Продължаваме за Анкара -Разглеждане на символа на Анкара – Цитаделата намираща се в старат част на града ,Разглеждане на мавзолея на Ататюрк , Музея на Анадолските цивилизации. Свободно време. Отпътуване за хотела.Настаняване.Вечеря .Нощувка.
6 ден – Анкара - България
Закуска.Около 08:00ч. отпътуване за България.Пристигане в съответния град късно вечерта / рано сутринта на следващия ден.


5 нощувки закуски и вечери

На човек в двойна/тройна стая

Дете до 12г.с 2 ма възрастни

Варна

       530лв

495лв

Бургас

515 лв

480лв