Начало    ЕКСКУРЗИИ    Екскурзии с тръгване от Варна    Кападокия - Земя на феномени 
Кападокия - Земя на феномени
Маршрут: Варна – Истанбул – Анкара - Кападокия – Коня
Цена от:
1009 лв.
5 дни / 4 нощувки     Транспорт: Самолет
Дати:

Или се обадете по
телефона на 052 691 125
За Турция
Турция е държава, разположена между Азия и Европа. Голяма част от нейната територия /над 97%/ се намира в Азия, докато о...
Програма
 
1 ден: Варна – Истанбул - Анкара
02:00ч. Събиране на летище Варна.
03:50 ч. Полет на турските авиолинии за Истанбул. 04:45 Кацане в Истанбул
07:00 ч. Излитане за Анкара. 08:10ч. Кацане в Анкара. Качване в автобуса.
Трансфер до града. Закуска в местно заведение в красив парк.
Туристическа програма в столицата на Турция: Автобусна обиколка на града- дипломатическия квартал, римските бани, храма на император Август, националния площад с конната статуя на Ататюрк.
Посещение на Музея на Анадолските цивилизации и Мавзолея на Ататюрк.
Посещение на Цитаделата – символ на града.
Настаняване в хотела. Време за почивка.
Вечеря в хотела (без включени напитки).
Вечерта – посещение на старата част на града Хамамьоню – пешеходна зона с реставрирани турски къщи, превърнати в магазини, кафенета и национални ресторанти.
Връщане в хотела. Нощувка.

2 ден: Анкара – Соленото езеро - Кападокия (Аванос, Долината Зелве, местността Пашабаа, Долината на любовта)
Закуска в хотела.
Отпътуване за Кападокия. По пътя фотопауза на соленото езеро Тузгьол, второто по големина в Турция. Пристигане в Кападокия (под егидата на ЮНЕСКО). Кападокия изниква изведнъж пред погледа – като че ли от нищото се появяват фантастичните конусовидни кули, скални комини от мека туфа, резултат на бурна вулканична дейност преди милиони години. Векове наред местните обитатели са дооформяли изваяното от природата и са го превръщали в жилища, манастири и църкви. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.
По обяд пристигане в Аванос – очарователно градче, разположено на двата бряга на Червената река, известно с грънчарството и производството на вино.
Свободно време за разходка и обяд в града.
Посещение на долината на приказните комини Зелве, където оформените под въздействието на вятъра и водата вулканични форми ви връщат още веднъж в мистичността, за да оставят у вас незабравими спомени.
Следва местността Пашабаа с прочутите гълъбарници и интересни скални образувания. Разходка и фотопауза из Долината на любовта.
Посещение на местно грънчарско ателие. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка

3 ден: Кападокия (Гюреме, Юргюп)
За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.
Връщане в хотела. Закуска.
Посещение на Музея на открито „Гьореме“ - най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Продължаване за Юргюп – китно градче, известно с виното, ръчно направените килими и хотелите, построени в пещери (повечето от тях били къщи). Разходка и свободно време за обяд.
Посещение на известна винарна и дегустация на прочутите вина от Кападокия.
Връщане в хотела. Вечеря.
Програма по желание (заплаща се допълнително):
Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение).

4 ден: Кападокия (крепост Ючхисар – подземен град Каймаклъ) - Коня
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.
Посещение на крепостта Ючхисар – най-високата точка в Кападокия, откъдето се открива невероятна гледка към околността. Там има скални домове - стаи издълбани в скалите. Много от тях са непроходими и не могат да бъдат разгледани, тъй като се ползват от множество гълъби.
Посещение на работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни оникс и тюркоаз.
Свободно време за обяд в живописното градче Ючхисар. Посещение на Долината на гълъбите.
Отпътуване за Невшехир. Посещение на подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.
Продължаване за Коня - града на Танцуващите дервиши- суфи – наричат ги „Мистиците на Исляма”.
Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.
По пътя – кратка почивка и посещение на Кервансарая „Султан хан“ - един от най-красивите и най-големите в Анадола.
Продължаване за Коня. Настаняване в хотела.
19:00 Посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч). Цена: безплатно
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ден: Коня – Истанбул - Варна
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.
Туристическа програма в Коня:
Посещение на мавзолея на Мевляна и музея на Ордена на дервишите.
Свободно време за обяд и разходка в пазара в центъра на града.
Продължаване обиколката на града - джамията на големия събеседник и учител на Мевляна – Шемс от Тебриз, медресето Каратай– считано за един от големите университети в средновековна Анатолия.
Посещение на голям търговски център.
17:30 Трансфер до летището в Коня.
19:55 Полет на турските авиолинии до Истанбул. 21:35 Кацане в Истанбул
01:30ч. на 22 октомври – Полет на турски авиолинии до Варна. 03:30 Кацане във Варна