Начало    ЕКСКУРЗИИ    Автобусни екскурзии    Родопски легенди 
Родопски легенди
Маршрут: Добрич - Варна - Бургас – Перперикон – Татул - Кърджали - Златоград - Смилян - Смолян – Триград - Ягодина – Широка лъка...
Цена от:
230 лв.
4 дни / 3 нощувки     Транспорт: Автобус
Дати:

17.09.2020 г.
Или се обадете по
телефона на 052 691 125
За България
България – малка, но богата на цветове, хора, нрави, ритми, ухания, гледки - територията й се отличава с разнообразен р...
Програма
 
ПРОГРАМА
1 ден - Варна-Бургас-Перперикон -Кърджали
04.00 Отпътуване от Добрич; 05.00 Отпътуване от Варна; 07.00 Отпътуване от Бургас.
10.30-11.30 Каменни гъби и Каменна сватба
Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m. Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени източно от град Кърджали. Пирамидите се намират на ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи. Те са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди в България. Формирали са се преди близо 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Красивите скали са се образували от утаената вулканична пепел и скални късове и наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Някои фигури са лесно рушими, защото са изградени от чисти туфи. За разлика от тях тези скали, в които има и метални примеси, са значително по-здрави. Интерес представлява скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността - Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига!
12.00-13.30 Перперикон
Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.
14.00-15.30 Храмов комплекс "Успение Богородично" в Кърджали
Храмов комплекс "Успение Богородично" се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.
16.00 Настаняване в хотел в Кърджали. Нощувка.

2 ден – Кърджали- Татул - Златоград-Пещерата Ухловица-Смилян-Смолян
07.00-08.00 Закуска. Отпътуване за село Татул.
08.30-09.15 Тракийското светилище при село Татул
Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона. Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.
10.30 -12.30 Разглеждане на етнографски комплекс Златоград
Музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения.
Отпътуване за пещерата Ухловица и Смилян.
14.15 -16.15 Посещение на пещерата Ухловица
Една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица. Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения. Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.
16.45-17.30 Пристигане в с. Смилян
Кратко посещение на селото- храмът „Св. Спас”, Часовниковата кула, паметник на Висарион Смолянски.
Отпътуване за Смолян.
18.30 Пристигане в Смолян. Нощувка.

3 ден Смолян - Широка лъка - Дяволско гърло- Ягодина – Орлово око - Смолян
07.00-07.30 Закуска.
07.45 Отпътуване към пещерата Дяволското гърло, по пътя кратка спирка в Широка лъка
Широка лъка е китно селце в самия център на Родопите, което пази в себе си уникалния дух на Стара България. Основано през далечния 17 в. то и до днес е съхранило своята природа, история, архитектура, музика. Една от най-големите гордости на жителите на е построената през 1834 година църква „Успение на Пресвета Богородица”- издигната само за 38 дни с помощта на родолюбивите жители на селото. Иконостасът в църквата е това, което най-много впечатлява. Предполага се, че негови автори са двамата братя Димитър и Захари Зограф.
10.30 - 11.30 Посещение на пещерата Дяволското гърло
Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Входни такси: 4 лв. за възрастни; 2 лв. за ученици и пенсионери.
11.40 Отпътуване към Ягодина.
11.45 - 14.15 Посещение на пещера Ягодина
Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Вход за пещерата - 10 лв.
15.00 Панорамната площадка „Орлово око“
Отпътуване по желание и срещу допълнително заплащане за високопроходим автомобил.
Панорамната площадка „Орлово око“ е изградена на връх Свети Илия, на височина 1563 м. и е единствената по рода си в България. Тя дава възможност да се почувствате като птица – и да погледнете планината от високо. До площадката се стига с високопроходими автомобили.
16.30 Отпътуване към Смолян. Свободно време. Нощувка.

4 ден- Смолян – Бачковски манастир - Червената църква - Перущица- Бургас- Варна- Добрич
7.00-8.00 Закуска.
09.45 -11.00 Посещение на Бачковския манастир - Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. В манастирския храм на Бачковския манастир се пази чудодейната икона на Богородица Умиление.
12.00 -12.45 Посещение на Червената църква - Аленият храм на света Богородица - един от най-забележителните и частично запазени до днес паметници на раннохристиянската архитектура и живопис не само в Тракийските земи, но и в пределите на съвременна България. Той е с внушителни размери за времето си. В Червената църква умело са съчетани античният гръцки с новия византийски стил и някои форми на римската мавзолейна архитектура, спазвайки изискванията на християнския култ. От шосето до храма се върви по пешеходна алея – 800 м.
Отпътуване за Перущица.
13.00 -14.30 По желание разглеждане на :
Комплексът „Исторически музей“, който включва четири експозиционни зали, които проследяват развитието на селището от неолита до съвременния му облик. Допълнение към тях е църквата „Св. Архангел Михаил“ – пантеон на Апилската епопея. Етнографската експозиция на Перущица представя оръдия труда, облекло, съдове и накити на местното население.
Дановото училище е първото класно школо, където Христо Данов– известният с книжовната си и издателска дейност възрожденец, за тригодишната си родолюбива служба в него той съумял да подготви бъдещите дейци на просветата, на църковното дело и на национноосвободителното движение в преуспяващото селище. Той въвел светското смесено обучение на базата на взаимообучителната „ланкастърска система“. Всички занятия се извършвали на български език. Изучаваните предмети съвпадали с повечето от тези на западноевропейските училища, но не липсвала и насъщната религиозна подготовка. Били допускани до образованието и момичета, нещо необичайно за средата на 19-ти век в поробена България.
Свободно време за обяд.

14.30 Отпътуване по маршрут Бургас - Варна – Добрич
 Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.


Необходими документи: валиден документ за самоличност
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи туриста.
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
Условия на записване и начин на плащане:
• Внасяне на 30% депозит от общата цена на туристическия пакет при записване.
• Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване

Пълна информация за пътуването(точен час на тръгване, № на автобус, моб. тел на екскурзовода) се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;
Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50% от пакетната цена;
под 6 дни - 100%.


Забележки:
  • Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
  • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
  • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
  • Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
  • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.
  • При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.