Начало    ЕКСКУРЗИИ    Екскурзии в България с тръгване от Варна    Пловдив – Сапарева баня – Паничище - Рилските езера – Рилски манастир - Цари Мали Град 
Пловдив – Сапарева баня – Паничище - Рилските езера – Рилски манастир - Цари Мали Град
Маршрут: Пловдив – Сапарева баня – Паничище - Рилските езера – Рилски манастир - Цари Мали Град
Цена от:
210 лв.
4 дни / 3 нощувки     Транспорт: Автобус
Дати:

20.08.2020 г.
Или се обадете по
телефона на 052 691 125
За България
България – малка, но богата на цветове, хора, нрави, ритми, ухания, гледки - територията й се отличава с разнообразен р...
Програма
 
1 ден: Варна-Пловдив-Сапарева баня-Паничище
06.00 - Отпътуване от Варна към гр. Пловдив с редовни почивки по пътя.
Около 12.00ч. пристигане в Пловдив. Пешеходна обиколка на Стария Пловдив – Сахат тепе, Статуята на Мильо Лудия, Римския стадион, Старият град и къщите, Балабановата къща, Хисар капия, Етнографския музей, Тепетата, Първото изложение, Църквата ,,Св.Св.Константин и Елена", Мевлеви хане, къща Ламартин, Античният театър, Жълтото училище, Катедрален храм ,,Успение Богородично”.
Свободно време за разходка и обяд.
15.00 Отпътуване за Сапарева баня.
Около 18.00 пристигане в гр. Сапарева баня. Настаняване в хотел Бендида в курортното селище Паничище. Кратка почивка.

2 ден: Рилски езера
07.00 – 08.30 Закуска. Възможност за:
Преход до Рилските езера
08.30 Трансфер с автобуса до долната станция на двуседалковата въжена линия „Рилски езера” за изкачване до хижа Рилски езера.
Чрез лифта до хижата се стига за около 20 минути, като се преодолява разстояние от над два километра и денивелация от шестстотин метра. По-голямата част от пътуването с лифта е сред вековна гора от борове и мури, а в горната му част се разкриват прекрасни гледки в Национален парк Рила, особено на изток към Мальовишкия дял на планината. Горната станция на лифта се намира на около сто метра от хижа Рилски езера.
Продължаване пеша към езерата. Преход до „Бъбрека“ – около 1.30ч. за хора без много опит в планински преходи. По пътя се откриват зашеметяващи гледки към Рила и част от езерата – „Долното“, „Рибното“, „Трилистника“ и „Близнака“. Минаване покрай т.нар. Дъновистка поляна и стигане до езерото „Бъбрека“. Оттам до „Окото“ и „Сълзата“ - преход около 45 мин. за опитни планинари. Останалите могат да си починат по бреговете на езерото. Връщане по маршрут покрай останалите езера
Трудност на прехода: Висока, не е подходящ за трудноподвижни хора, за хора със сърдечни или дихателни проблеми.

За останалите – възможност за почивка в хотела или трансфер до Сапарева баня до:
Аквапарк ”Котвата” - комплекс на открито, който се състои от два минерални големи басейна, детски басейн, джакузита, горещ и студен шоков басейн, детски кът с люлки и пързалка, мокър бар. Достъпът в аквапарка е срещу допълнително заплащане.

Връщане в хотела. Време за почивка.
Привечер - Възможност за вечеря в ресторант „7-те Рилски езера“ в Сапарева баня на свободна консумация (нужно е предварително да се поръча салата или предястие по време на пътуването през деня). До Сапарева баня се използва автобуса на групата. Нощувка.

3 ден: Екскурзия до Рилски манастир.
07.00 Закуска. Свободно време или възможност за:
09.00 Екскурзия до Рилски манастир.
Разположен в сърцето на величествената планина, Рилският манастир е най- яркият образец на българското църковно изкуство и архитектура и е под закрилата на ЮНЕСКО. Създаването му е свързано с живота на българския светец Иван Рилски, който е роден в края на IX век в село Скрино, малко селце в гънките на Осоговска планина. Иван Рилски бил свидетел на едни от най-важните събития в българската история- приемането на християнството, възходът на държавата по времето на цар Симеон и упадъкът ѝ при неговия син Петър. След като приел монашеството в Бобошевския манастир „Свети Димитър“ светецът се отдал на отшелнически живот. Иван Рилски бил на много места, преди да се установи в Рила, където основал манастир, в който останал до края на живота си.
Рилският манастир е най-големият манастир у нас и един от най- почитаните в целия православен свят. Музеят на манастира има над 380 експоната- икони, оръжия, свещенически одежди, богослужебни предмети, дарове и дарствени грамоти. Едни от най-интересните експонати в музея са първият географски глобус у нас, изработен през 1836г от Неофит Рилски за манастирското училище и Рафаиловият кръст. Църквата „Рождество Богородично“, с чудотворната икона и изящно украсения иконостас, манастирският музей Хрельовата кула са само част от безценното културно наследство, съхранено тук. Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта.
Свободно време за разглеждане на манастира, преминаване по пътеката към гроба на Св. Иван Рилски, обяд.
Късния следобед връщане в Паничище.
Цена: 22лв. при минимум 15 туриста – транспорт, екскурзоводско обслужване, без входните такси за платените обекти в манастира.
Връщане в хотела. Време за почивка.
По желание – организирана вечеря в ресторанта на хотела с музика: шопска салата, основно ястие с гарнитура, десерт, хляб, минерална вода.

4 ден: Паничище – Цари Мали Град - Варна
07.00 – 08.30 Закуска. Освобождаване на хотела.
Отпътуване за с. Белчин. Посещение на възстановения комплекс Цари Мали Град - антична крепост с параклис, намиращи се на хълма "Св. Спас" над с. Белчин. До крепостта се изкачва панорамна железница. Разглеждането е с екскурзовод от местния Етнографски музей.
Отпътуване за Варна с редовни почивки по пътя.
Пристигане вечерта.

Цена на човек в двойна/тройна стая = 210 лв
Цена на човек в единична стая = 230 лв
Дете от 0 – 5,99 г. в стая с 2-ма възрастни = 90 лв
Дете от 6,99 до 11,99 г. в стая с 2-ма възрастни = 160 лв