Начало    ЕКСКУРЗИИ    Екскурзии в България с тръгване от Варна    Петропавловски манастир– Арбанаси– Велико Търново 
Петропавловски манастир– Арбанаси– Велико Търново
Маршрут: Лясковския манастир Св. св. Петър и Павел (Петропавловски манастир) – с. Арбанаси – Църквата «Рождество Христово» - Крепост Царевец – Музея на илюзиите
Цена от:
35 лв.
1 дни      Транспорт: Автобус
Дати:

Или се обадете по
телефона на 052 691 125
За България
България – малка, но богата на цветове, хора, нрави, ритми, ухания, гледки - територията й се отличава с разнообразен р...
Програма
 
6:00ч. Отпътуване от Варна, Катедралата; Шумен, от 5-ти км в 07:00 ч.; Търговище, ОМВ на кръговото по пътя за Велико Търново около 07:40ч.

Отпътуване към Лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел (Петропавловски манастир). Преданието разказва, че е основан по времето на Втората българска държава от братята Петър и Асен. Върху хълма с внушителната скала някога е имало крепост, която пазела владенията на Асеновци. В нея е подготвено въстанието през 1185 г. за освобождението на България от византийско иго. Асеновци построяват манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло. През робството манастирът многократно е опожаряван и разграбван, а след това възстановяван.
През тази 1662 г. манастирът става известен и извън пределите на Османската империя. Руският император Петър Велики го дарява с позлатено Евангелие и Кивот.
През 1874 г. митрополит Иларион Макариополски организира първото духовно училище в България, след учредяването на българската Екзархия. Семинарията продължава дейността си и след Освобождението, до 1885 година.
В годините на революционния подем в Петропавловския манастир намират убежище апостолите на Великотърновския революционен окръг: Васил Левски, отец Матей Преображенски-Миткалото, Георги Измирлиев, Иван Панов Семерджиев, Бачо Киро Петров.
Отпътуване към архитектурния резерват Арбанаси. Селото е използвано от търновските боляри като лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли своите монети. Посещение на най-старата църква в Арбанаси „Рождество Христово”, която специалистите наричат енциклопедия. „Колелото на живота” в храма е първият подобен стенопис на Балканите – появява се в „Рождество Христово“ през 1632 г. Захарий Зограф, който рисува колелото в Преображенския манастир, се вдъхновява от арбанашкото. „Рождество Христово” започва съществуването си като енорийски храм, след това се превръща в манастирски комплекс, който е копие на витлеемския храм. Вероятно и затова носи името „Рождество Христово“, което прави арбанашката църква още по-важна, защото рядко има църкви, кръщавани с това име. Вероятно и заради това Витлеемската звезда или Звездата на Давид посреща всеки, който влиза в храма, макар че звездата с шест лъча е повече характерна за синагогите. В тази църква се намират и образите на 12 древногръцки философи, които красят едната стена на притвора. И там са Питагор, Солон, Омир, Аристотел, Гален, Плутарх, Платон.. Сред тях е нарисувана дори и пророчицата Сибила. Философите присъстват в стенописите само на още едно място в България – в трапезарията на Бачковския манастир
Разходка в Арбанаси, където старинните къщи пазят зад високите си зидове духа на времето отпреди няколко века.

Отпътуване към Велико Търново. Възможност за посещение на Крепост Царевец - най-значимата крепост на величествения Търновград. Мястото, от което била управлявана Втората българска държава. Върху най-високата част от хълма доминира внушителната сграда на Патриаршията с катедралата "Възнесение Господне", с манастира и двореца на главата на българската църква. На североизток от Патриаршията е разположен дворецът на българските царе.
За онези, които не желаят да посетят Крепост Царевец, могат да разгледат в близост Музея на восъчните фигури- който пренася в епохата на Второто българско царство. Могат да се видят фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II и една от най-интересните експозиции - сцената, представяща пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.
Новият музей на илюзиите е мястото, което преобръща представите за реалността и разколебава доверието в собствените очи. Над 70 илюзии, оптични и физични, които пренасят в нов свят: холограми, 3D картини, левитиращи кълба, обърната стая, стая на Еймс. От последния етаж се открива красива панорамна гледка към Стария град и историческите забележителности. Там посетителите със специални очила ще могат да разгледат града, но състарен, както и да се потопят в атмосферата отпреди повече от век, да видят художествено копие на крепостта Царевец от пясък с аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ много още.
Свободно време за разходка по Самоводската чаршия, запазила атмосферата си от възрожденски времена с многобройните работилници, ателиета и сувенирни магазини.
Отпътуване за Варна


 Необходими документи: валиден документ за самоличност

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста. 

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

-Записване и начин на плащане:

Внасяне на 100 % от цената при записване, като пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

-Условия за анулации:

до 7 дни преди пътуването - 50% от пакетната цена;

под 6 дни - 100% 

-Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.  

-Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и  последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута -  туроператорът/ екскурзоводът/водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.