Албания


Полезна информация за Албания

Територията на днешна Албания има богата история. Доста хора определят страната като „най-новия играч на Балканите” що се отнася до провличането на туристи. В случай че изберете Албания като ваша туристическа дестинация, то имайте предвид, че тук може да се насладите както на приятно място за почивка, така и на множество исторически забележителности.
Албания притежава много красиво крайбрежие, за което допринася и фактът, че държавата има излаз на Адреатическо море. В случай ,че се чудите къде да отидете на плаж, то ви съветваме да го направите някъде по-далеч от големите градове, където ще се чувствате по-спокойно, а и самата морска вода ще бъде по-чиста. Такива приятни плажове има особено в южните части на албанското крайбрежие, където може да се усамотите на някое от спокойните заливчета. Особено приятни са плажовете покрай град Ксамил /близо до остров Корфу/. Особено приятно за посещение е и Охридското езеро. Албанската част на езерото е доста по-различна от македонската и се слави с доста по-дива, но и по-спокойна обстановка.
Освен като дестинация за морски туризъм, Албания все повече се прославя и като дестинация, която привлича любителите на историята. Държавата се слави с многобройните запазени крепости и укрепления. Много туристи целогодишно посещават град Гирокастро. Разположен близо до гръцката граница, градът е част от културното наследство на ЮНЕСКО и ни позволява да се върнем назад във времето, когато тези земи са били част от Османската империя.
Любителите на красивите природни забележителности също има какво да видят. Ако красивите плажни ивици и назъбените планински склонове в северна Албания не са ви достатъчни, но тук може да се насладите на места като „Синьото око”, известно още като „езерото без дъно”. „Синьото око” всъщност е най-голямият извор в Албания – мястото, където се пресичат няколко подземни води. Тъй като течението на водите в извора е доста силно, никой досега не е успявал да измери неговата точна дълбочина.
Ако сте решили да посетите Албания, най-подходящият период за това е от май до септември. Летните месеци обаче са особено горещи и затова доста хора предпочитат да осъществят посещението си или през месец май или в началото на есента.
Кухнята на Албания, макар че е повлияна от турската, гръцката и италианската кухни, силно запазва своите напълно специфични вкусове. Албански зеленчуков пай, е традиционна албанска рецепта. Hasude пък е традиционен албански десерт, приготвен от захар, царевично нишесте, масло и вода. Друго типично албанско ястие е byrek. Това е ястие от точени кори с плънка от спанак или сирене. Тирана fergese с чушки е традиционно албанско ястие.


Обща информация
Площ: 28 748 km2
Население (брой): 4 249 942 души        
Официален език: албански
Религия: мюсюлмани (39%), християни (35%) 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Тирана
Най-голям град: Тирана
Парична единица: албански лек (ALL)
Интернет домейн: .al
Телефонен код: +355 
Климат: умерен континентален