Белгия


Полезна информация за Белгия

Белгия отключва въображението. Туристи от цял свят са привлечени от Белгия и нейната космополитна столица Брюксел. Това не е учудващо, защото Белгия има какво да предложи. Две от най-големите атракции на Белгия са крайбрежието и Ардените.
Ако обичате да се разхождате из природата, да карате колело, дишайки чист въздух, то тогава несъмнено бихте искали да посетите Ардените. Ардените се намират в югоизточната част на страната и са известни със своето богатство на флора и фауна. Посетителите могат да се насладят на типичните селца, сгушили се в долините на бързотечащите реки, където старите традиции все още са живи. Насред богатството от зеленина може да видите знаците на миналото- множество замъци, цитадели и фортове. Много често точно на такива места местните хора организират своите местни празници и дори рицарски турнири.
Ако пък сте изкушени от слънцето, морето, то тогава ще се насочите към крайбрежието. Дългата 65 км. пясъчна брегова ивица на Белгия е дом на 15 курорта, всеки един от които със своята уникална атмосфера. През лятото белгийските плажове са доста пълни, което се дължи до голяма степен и на множеството възможности за отдих и спорт.
За тези от вас, които са привлечени от изкуството, културата и архитектурата също има място - Белгия е известна със своите градове на изкуството и художници като Роги ван дер Веден, Петер Паул Рубенс, Рьоне Магрит, Ян ван Ейк, Брьогел, Мемлинг, Енсор, Пол Делво. Независимо, че е доста малка като държава, Белгия предлага множество красиви градове - Брюж, Берген, Антверп, Брюксел, Лиеж, Гент, като всеки един от тях предлага на туристите уникална атмосфера - от красивите тесни улични на Брюж до невероятните музеи на Брюксел. В Белгия има множество музеи и временни експозиции. Най-важните са Кралският музей на изкуствата в Антверпен с внушителната си колекция творби на Рубенс, както и Белгийския кралски музей на изкуствата в Брюксел.
И докато се наслаждавате на избраното от вас място, един съвет от нас- опитайте и невероятната белгийска кухня, която е в състояние да задоволи и най-капризния вкус.
Белгия е известна със своя шоколад, ценен по цял свят. Едно от най-популярните ястия е миди с пържени картофи (French fries), които според легендите са белгийско откритие. Доста разпространен деликатес са варените охлюви и скариди. Някои оригинални белгийски ястия, например пастет от пиле, пиле "Ватерзуа", заек със сини сливи, задушена цикория, намират място и в менютата на други страни. Страната произвежда и над 1000 вида бира.


Обща информация
Площ: 30 528 km²
Население (брой): 10 708 433 души
Официален език: нидерландски, френски, немски 
Религия: римокатолици - 97.4%, православни - 0.3%, протестанти - 1.9%, мюсюлмани - 3.2%, юдаисти - 0.4%, други - 1.2%
Политическа система: федерална конституционна монархия
Столица: Брюксел 
Най-голям град: Брюксел
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC +1
Интернет домейн: .be
Телефонен код: +32 
Климат: умерен, морски