Мексико


Полезна информация за Мексико

Мексико се счита за една от най-добрите туристически дестинации в света. Северноамериканската страна Мексико начело с нейната столица Мексико Сити (Mexico City) днес е една от най-посещаваните страни заради отличните комплексни условия, които тя предоставя на стоите посетителите.
Земите на Мексико били център на древни цивилизации. Великолепната столица Теночтитлан на ацтеките се издигала на мястото на днешната столица Мексико сити. Достигнала своя разцвет през средата на ХІV в., империята на ацтеките била унищожена от испанските конквистадори през ХVІ в.
Древните маи населявали голяма част от територията на днешно Мексико. За процъфтяващата им култура свидетелстват много архитектурни паметници, един от които е древна пирамида, наричана “Храмът на посвещението”. Намира се в Паленке, близо до град Виляермоса.
В продължение на 300 години Мексико е испанска колония под името Нова Испания. По-късно след Американо-Мексиканската война, тя загубва 50% от земите си – петте днешни щата на САЩ – Тексас, Аризона, Ню Мексико, Невада и Калифорния.
Столицата на Мексико е третият по големина град в света след Токио и Ню Йорк. Забележителен е центърът му, който се нарича Площад на Конституцията. Тук се намира огромната градска катедрала, построена през ХVІІ в. и достроена през ХІХ в.
Mексико притежава едни от най-красивите плажове на североамериканския континент. Несъмнено най-добрите от тях ще откриете на полуостров Юкатан. Зоната се нарича Ривиера Мая. Съчетава археологически комплекси, курорти, скуба, антропологични интереси и мек постоянен климат. Именно тук се намира един от най-посещаваните курорти. Нарича се Канкун. Заема североизточния, най-красив ъгъл на полуострова. Попада на територията на щата Куинтана Роо. По тези места е процъфтяла една от най-великите цивилизации в света – тази на маите. Легендарните пирамиди със стъпаловидни стени са хит сред туристите и говорят за величието на тази цивилизация. Тук ще откриете и снежно-бели плажове, невероятно прозрачни океански води, кокосови палми и много слънце. Бистрата вода ще ви помогне много, ако желаете да се гмуркате сред великолепните коралови рифове, разположени не далеч от брега. Водни спортове, природни и антропогенни забележителности и превъзходната местна кухня ще направят ваканцията ви незабравима.
Освен Канкун, важно място в мексиканската туристическа индустрия играе и Акапулко. Известен е като мексиканската ривиера. През втората половина на 20-ти век играе много голяма роля като туристическа дестинация и отваря очите на света за райски красивата природа на Мексико. Богаташи от цял свят се стичат да почиват тук. Днес макар палмата на първенството да принадлежи на Канкун, Акапулко си остава класика. Живописният релеф, кокосовите палми, златния пясък по плажовете и разкошните вили разпиляни по хълмистите брегове, продължават да привличат заможни и известни хора от цял свят.
Днес културата и кухнята на Мексико са изключителни. Вървейки по улиците на всеки един мексикански град ще почувствате атмосфера подобна на тази в испанската провинция Андалусия. Не само заради огнените залези, но и заради темперамента на местните жители. Кухнята е подобна на страната – пикантна и вкусна. Използват се доста люти подправки.


Обща информация
Площ: 1 972 550 km2
Население (брой): 114 793 300 души        
Официален език: испански
Политическа система: президентска република
Религия: християни - 95,6%, други - 4,4%
Столица: Мексико
Най-голям град: Мексико
Парична единица: мексиканско песо (MXN)
Часова зона: UTC -8 до -6
Интернет домейн: .mx
Телефонен код: +52
Климат: тропичен, субтропичен, субекваториален