Македония


Полезна информация за Македония

Македония е млада държава, която е идеално място за всеки, който обича да се любува на красива природа. Най-голямото и най-известното езеро в Македония е Охридското езеро и е голям биологичен резерват. От 1980г. Охридското езеро е под защитата на ЮНЕСКО. Красиво разположена на бреговете на езерото е Самуиловата крепост. Близо до нея се намира православният манастир „Св.Наум”, построен от Наум, един от учениците на братята Кирил и Методий. На върха Волдо е издигнат кръстът Миленуим, чрез който се отбелязаха 2000г. от съществуването на християнската религия.
Най-голям град и столица на Македония е Скопие, разположен живописно на река Вардар. Възстановен след голямото земетресение (1963 г.), разрушило града почти до основи, днес Скопие е най-важният индустриален, търговски и културен център на страната. Сред интересните забележителности на града е Каменният мост, състоящ се от 11 арки, който свързва новата и старата част на града. Приятно място за разходка и покупки е Старата чаршия, най-старата на Балканите. В централната част на града се намира къщата на Мария Тереза. Панорама към целия град предлага крепостта Кале.
Важен културен и образовaтелен център на Македония е град Битоля. Най-посещаваната му забележителност е Часовниковата кула, която датира от времето на Османската империя. Малко известно е, че неговият механизъм е подарък от Адолф Хитлер. Най-голямата църква в града е „Свети Димитър”, изградена с дарения и помощи през 1830г. Най-голямото му съкровище е иконостасът, изработен от дърво и покрит с 24-каратово злато.
Прилеп е град, чието име се свързва с Възраждането и революционното минало. Той е притегателен център за всички историци поради многото си културно-исторически паметници.
Македонската кухня е повлияна от кухнята на съседните държави. Влиянието на Гърция и Турция е осезаемо що се отнася до подправките. Македонската кухня се слави с разнообразието от вегетарианска храна. Обичано ястие е бобът от Тетово, приготвен по различни начини. От кисело зеле македонците обичат да приготвят и сърми. Други местни кулинарни изкушения са айварът (наподобява лютеница) и македонската плескавица.


Обща информация
Площ: 25 333 km2
Население (брой): 2 045 262 души
Официален език: македонски
Религия: християни - 70,2%, мюсюлмани - 28,4%, други - 1,4% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Скопие
Най-голям град: Скопие 
Парична единица: македонски денар (MKD)
Часова зона: UTC+1 
Интернет домейн: .mk
Телефонен код: +389 
Климат: преходносредиземноморски