Йордания


Полезна информация за Йордания

Йордания е една от водещите туристически дестинации в Азия и това не е случайност. Тук красива природа се съчетава с хилядолетна култура, развита под влиянието на различни народи. В пустинните пейзажи на Йордания има нещо вълшебно, което привлича милиони туристи всяка година. Красивите плажове и уникално културно наследство превръщат почивката в Йордания в едно изпълнено със смисъл и чувства преживяване.
Йордания се смята за една от най-красивите страни в Югозападна Азия. Очарованието на местните пейзажи удивително наподобява на американския пустинен югозапад. Преобладаващата част от страната е заета от пустини. На места сред празните и лишени от растителност пейзажи се появяват красиви оазиси.
Планинските райони на запад и на юг са местата, които предлагат най-красиви гледки. Тук ще откриете вълнуващи каньони и клисури, които предлагат плътна сянка дори през най-горещите и жарки летни дни. Скалите са обагрени в уникални розово-червени и оранжеви нюанси.
Туристическата индустрия е много добре развита на базата на световно известни природните и антропогенни забележителности. По данни от 2010 година страната посреща всяка година повече от 8 милиона туристи.
Тази древна и безплодна земя свидетелства за векове на битки и завладявания. Главна туристическа атракция е древният град Петра, основан около 1000 години пр. Хр. Този мистичен град, издълбан в розовите скали, се намира в югозападните части на страната. Градът се е сгушил живописно в естествено укрепена планинска долина на източния склон на Вади Араба. Трудно е да се каже точно по кое време е създаден градът, но се предполага, че мястото е заселено не по-късно от 13 век преди Христа. Днес Петра е един от символите на Близкия изток и свидетелства за културното богатство на този регион. На 6 декември 1985 Петра е включена Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Вади Рам е една от най-големите забележителности в страната. Мястото е наистина изключително красиво и определено си струва да се види. Намира се в южните части на Йордания и представлява живописна местност, покрита с червеникави пясъци и разнообразена с ерозирали червеникави скали. През 1998 година мястото е обявено за природен резерват. Това налага известна степен на организация при посещение. Заради уникалното си излъчване Вади Рам много пъти се е превръщал във филмова снимачна площадка.
Мъртво море е едно от местата, които не бива да пропускате докато сте в Йордания, тъй като подобен феномен не може да се открие на други места по света. Солеността на водата тук е изключително висока - около 33,7 промила. По тази причина е почти невъзможно човек да потъне. На практика бихте могли да четете вестник на повърхността на водата все едно сте се излегнали в леглото.
Акаба е малък крайбрежен град на брега на Червено море. Той е важна туристическа дестинация заради хубавите си плажове и отлични възможности за гмуркане. Мястото привлича посетители с красивите си коралови рифове, разположени в непосредствена близост до брега. Водите в района са чисти и прозрачни. Това прави видимостта отлична и условията подходящи за любителите на подводната фотография.
Пустинните замъци са друга ценна туристическа находка. Разположени насред пустинните пясъци на северна Йордания, замъците се намират не далеч от красивата йорданска столица Аман. Те датират от около 8 век преди христа, а най-добре запазен е Касър Амра. Някога той е служил като баня, която можело да посещава само отбраното общество.
Резерватът Аджлун е една от малкото гористи местности в Йордания. Растителността е от средиземноморски тип. В по-голямата си част видовете са вечно зелени и устойчиви на засушавания и високи температури, но има и дървета, които губят листата си през хладните зимни месеци. Резерватът се намира в планински район в северозападните части на Йордания.
Подобно на всяка друга страна в Близкия изток, Йордания може да се похвали с удивително кулинарно многообразие и богатство. Тя се е формирала в продължение на хилядолетия. Съчетава огромно разнообразие от вкусове и аромати, комбинирани по най-различен начин. Въпреки че Йордания е арабска страна, местната кухня е изключително силно повлияна от южно-европейските традиции в приготвянето на храна. Съчетанието на средиземноморска свежест и силни аромати, типични за арабските страни са превърнали Йордания в една от държавите с най-вкусна кухня в света.
Едно от ястията, които най-често присъстват на масата в Йордания се нарича ”мансаф” и представлява месо, сготвено със сушено и ферментирало кисело мляко. Ястието се слави с добрите си вкусови качества. За десерт често се поднасят фурми, пресни плодове, както и огромно разнообразие от сладкиши. Местните жители се славят като същински виртуози в приготвянето на сладки, кексове, баклава и други сладкиши. Към десертите много често се прибавят ядки в големи количества.


Обща информация
Площ: 92 300 km2
Население (брой): 5 924 732 души        
Официален език: арабски
Религия: мюсюлмани - 91,7%, християни - 8,3%, протестанти - 6,5%, армено-григорианци - 4,6%
Политическа система: конституционна монархия
Столица: Аман
Най-голям град: Аман
Парична единица: Йордански динар (JOD)
Часова зона: UTC+2
Интернет домейн: .jo
Телефонен код: +962
Климат: тропичен