Израел


Полезна информация за Израел

Израел е сред най-развитите и богати държави в Югозападна Азия. Това е една от най-младите държави в тази част на света. Създадена е през 1947 година по указ на ООН. Като цяло основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите.
Природата на Израел е екзотична и интересна.
Повече зеленина има по Средиземноморието и в северните части на страната. В източните части на страната, в близост до Мъртво море пейзажът е типично пустинен с традиционните жълтеникави и едноцветни нюанси.
Въпросът коя е всъщност столицата на Израел е доста деликатен. През 1980г. Израел обявява за своя столица град Йерусалим, но световната общност не признава този град за столица на страната. За по-голямата част от държавите по света официалната столица на Израел и до днес е Тел Авив.
Израел е страна, богата на исторически и архитектурни забележителности, кои от кои по-вълнуващи. В страната има над 50 национални парка, както и изключително много забележителности. Годишно Израел се посещава от над 1,5 милиона туриста.
Йерусалим е най-значимия религиозен център на планетата. Тук се намират Божи гроб, който е най-свещенното място за християните, Стената на плача, която е изключително важна за юдеите и третата по значимост джамия в света – Ал Акса. Друга голяма забележителност на Израел са световно известните Бахайски градини, които се смятат за един от най-красивите паркове на планетата. Те са едно произведение на парковото изкуство, което се простира по склоновете на град Хайфа.
Божи гроб също е перла в короната на Израел. Това е светинята за християнската религия. Божи гроб е издигнат на мястото, на което според преданията е бил погребан и където възкръсва Исус Христос. Храмът Божи гроб в Израел днес се споделя от шестте изповедания на християнската църква: католическа, източно-православна, арменска, коптска, сирийска и етиопска. Всичко е точно организирано като всяко изповедание има своя част и часове за молитва.
Едва ли има човек, който да не е чувал за Стената на плача в Израел. Известна още и като Котел ха-маарави (Западната стена), представлява част от запазените основи на Храмовия хълм, на върха на който е стоял Йерусалимският храм. Стената на плача е с дължина 60 м и височина 22 м, изградена е от седем реда огромни каменни блокове. Стената на плача в Израел се намира над молитвената площадка, където днес се стичат милиони поклонници и туристи от цял свят.
Друга голяма забележителност е Гробът на цар Давид . Цар Давид е признат за пророк от юдеизма, християнството и исляма. Библията казва, че цар Давид е бил погребан на хълма Сион в Йерусалим, като до гроба му има действаща синагога с неговото име. В далечния ІV век е съществувала християнска църква Свети Давид, която персите разрушават и на мястото й се построява джамията Ал-Дауд, чието минаре може да се види и днес. Легендата разказва, че при гробницата на Давид са скрити съкровищата на първия храм, заради които много от завоевателите на Йерусалим са разрушавали гроба.
Мястото на Тайната вечеря е част от архитектурното наследство на Израел и се намира на втория етаж, над гроба на цар Давид. Легенда разказва, че Исус произхожда от рода на Давид и е много символично това, че мястото на последните часове на Исус и Тайната пасхална вечеря с 12-те апостоли е именно тук.
Църквата на народите също е свещено място за Израел. Наричана е още базилика на агонията и се намира на западния склон на Маслинения хълм , където се намира Гетсиманската градина. В наши дни са запазени само части от нея, но все още цъфтят 8 маслинови дръвчета, посадени още през І век. Счита се, че именно тук е дошъл Исус в нощта преди разпъването и тук е бил предаден и арестуван. На мястото, където според преданията Юда предава Исус, е била построена базилика още през V в., а в периода 1919 г.-1924 г. е била построена и съвременна църква от всички нации. В нея има 12 купола и гербовете на 12-те страни, дарили средства за построяването й.
В северен Израел се намира друга историческа и архитектурна забележителност - "Храмът Благовещение”. Тук се намира и Храмът на Мария, където е извършено тайнството въплъщение и в който се намират две гранитни колони, едната от които е в чест на архангел Гавриил, а другата - в чест на Мария.
От природните забележителности най-голямо внимание заслужава депресията на Мъртво море. Тук човек може да легне на водната повърхност почти като в легло и дори да си прочете вестника или списанието без да се опасява, че ще потъне.
Израел има едно безценно богатство, с което малко страни могат да се похвалят. В най-южните части на страната, в топлите води на Червено море има красиви коралови рифове, които правят гмурканията тук много атрактивно и интересно преживяване.
Израел е страна, която е заложила на културния и балнеоложки туризъм. Всяка година тук се провеждат фестивали, които привличат хиляди туристи. Задължително трябва да се отбележи, че в Израел се провежда и популярния Парад на любовта. Израел е благодарен на удобното си географско положение, благодарение на което успешно развива и конферентен и бизнес туризъм и високи технологии, както и екотуризъм.
Ястията в еврейската кухня се обединяват от законите на кашрута. От иврит думата „кашрут” се превежда като „годен” и означава определен набор от правила, които трябва да се следват при приготвянето на храната. Забранено е да се смесват млечна и месна храна. Под забрана е месото от непреживни животни, които нямат раздвоено копито (например свинята), както и месото на хищни животни и птици. Забранени са морските дарове. Може да се употребява само риба с перки и люспи.
Всеки продукт е нужно правилно да се подготви за употреба, като се направи „кашерен”.
Разбира се, законите на кашрута се спазват предимно от религиозните евреи.
Като цяло ястията в еврейската кухня не са сложни – приготвят се лесно и бързо, макар и да има някои изключения. На традиционната еврейска трапеза присъства и кълцаната сельодка (форшмак), и кълцаният пилешки дроб или пастетът от него. Супите обикновено са плътни и засищащи, популярни са и бульоните с галушки, фиде или крутони. От вторите блюда предпочитание се дава на цимесите, сладко-киселото месо, ястията с пълнеж. Често се приготвят кугели – нещо средно между пудинг и запеканка. Правят ги от фиде, ориз, цвекло, картофи и други зеленчуци, при това много бързо.
Особено внимание трябва да се отдели на тестените изделия. Почти във всеки магазин може да се срещне еврейската хала – бял плетен хляб, поръсен с мак или сусам. Необикновено вкусни, ароматни и лесни за изпълнение са традиционните печива, в които се използва мед, канела, мак. Такива се бисквитите с канела Земелах, медената баница Леках, различните щрудели.


Обща информация
Площ: 20 770 km2
Население (брой): 8 143 100 души        
Официален език: Иврит и Арабски
Религия: юдаисти - 88,3%, мюсюлмани - 9%, православни - 30,5%, гръко-католици - 38,1%, католици - 15,2%, протестанти - 5,6%
Политическа система: парламентарна република 
Столица: Йерусалим
Най-голям град: Йерусалим
Парична единица: Израелски шекел (ILS)
Часова зона: UTC+2
Интернет домейн:  .il
Телефонен код: + 972
Климат: субтропичен, средиземноморски