Начало    Информация за държави    Великобритания 
Великобритания


Полезна информация за Великобритания

Обединеното кралство е една от десетте най-посещавани туристически дестинации в света. С богатата си история, древни традиции и природни дадености Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия предлагат разнообразни възможности за туризъм и развлечение.
Едва ли има някой, който не е чувал за китната английска провинция. Разхождайки се из колоритните провинциални улички, човек лесно може да забрави за забързания и шумен градски живот. Малките къщи, потънали в зеленина, изработени от естествени материали, вдъхват спокойствие и излъчват уют. Английската провинция е като излязла от приказките – стадата пасат необезпокоявани, реките лъкатушат, заобиколени от пищна растителност.
Великобритания е типична морска държава. Няма място, което да е отдалечено на повече от 120 км. от морския бряг. Популярен сред местните, а и особено сред туристите, е плажът Брайтън, който се намира само на час път от столицата Лондон. Други атрактивни плажове са тези край Борнмът, Стъдланд, Саут Девън (наричан още Английската ривиера), островите Сали.
По дългата над 30 000 км. крайбрежна ивица на Обединеното кралство могат да се наблюдават интересни природни феномени. Един от тях е Пътеката на великата, намираща се в Северна Ирландия. Тя се е образувала като резултат от активна вулканична дейност преди десетки милиони години. Пътеката е съставена от около 40 000 масивни стълба от черен базалт и представлява изключително интересна гледка, вдъхновила множество легенди. Недалеч от Хебридските острови може да бъде видян архипелагът Свети Килда, образуван отново след вулканична дейност. Той е една от най-високите и остри скали в Европа.
Освен природни дадености Обединеното кралство съхранява и много човешки творения. Такова е мистичният каменен кръг Стоунхендж. Намиращото се в долината на Солсбъри светилище и до ден днешен е загадка за учени и изследователи – според едни Стоунхендж е служел за религиозни обреди, други вярват, че е бил обсерватория, а трети считат, че е бил място за провеждане на срещи между хора и извънземни.
Не могат да останат незабелязани множеството крепости и дворци на територията на страната. Замъците са имали важна икономическа, военна и социална роля в живота във Великобритания и Северна Ирландия след норманската инвазия през 1066г. Редица от тях като например Уоруик, Уиндзор, Лондонска кула, Единбургският замък, могат да бъдат видяни в целия им блясък дори днес.
Англия винаги е била важен християнски център. Това се потвърждава и от наличието на редица църкви и катедрали. Известната катедрала Свети Павел в Лондон е третият по големина католически храм в света. Абатство Гластънбъри се свързва с лобното място на крал Артур. Централен архиепископски храм на английската църква е Кентърбърийската катедрала. Кентърбърийският архиепископ е най-високопоставения духовник в английската църква. Уестмистърското абатство е мястото, където са коронясвани и погребвани повечето английски владетели.
Във Великобритания се намират някои от водещите университети в света, сред които университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Лонодон. Страната е родина на много велики учени, изследователи и инжинери: Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Адам Смит, Джеймс Кларк Максуел, Лорд Келвин. Уилям Шекспир е без съмнение най-популярния писател в историята на английската литература. Страната е родината на някои от най-известните звезди на рокендрола: Бийтълс, Блек Сабат, Дейвид Боуи, Куийн, Лед Цепелин, Пинк Флойд, Ролинг Стоунс и много други.
Любимите национални блюда са ростбиф и бифтек. В Шотландия например може да опитате Arbroath smokies (леко запечена пушена треска), а в Северна Ирландия защо да не започнете с Ulster fry(пържен бекон, яйца, наденички, soda farls (четвъртинки ирландски хляб). Традиционен специалитет в Уелс е хлябът с водорасли, приготвян под формата на малки кексчета с уелско овесено брашно, които се пържат и се сервират с яйца, бекон и миди. Традиционно ястие от северна Англия е ланкаширското задушено агнешко или говеждо месо с картофи и лук.


Обща информация
Площ: 244 820 km2
Население (брой): 60 441 457 души
Официален език: английски
Религия: римокатолици - 10.9%, юдаисти - 0.8%, индуисти - 0.7%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 1.9%, други - 1.1% 
Политическа система: конституционна монархия – парламентарно кралство
Столица: Лондон
Най-голям град: Лондон 
Парична единица: британски паунд (GBP)
Часова зона: UTC 0
Интернет домейн: .uk
Телефонен код: +44
Климат: умерен океански