Магията на Източни Родопи
Маршрут: Добрич - Варна – Бургас – Мезек – Вила Армира – Златоград – Кърджали –Каменната сватба- Перперикон- Каменните гъби- Ха...
Цена от:
150 лв.
3 дни / 2 нощувки     Транспорт: Автобус
Дати:

05.09.2020 г.
Или се обадете по
телефона на 052 691 125
За България
България – малка, но богата на цветове, хора, нрави, ритми, ухания, гледки - територията й се отличава с разнообразен р...
Програма
 
1 ден, 05.09.2020
04.00ч. Отпътуване от Добрич, 05.00ч. Отпътуване от Варна, 07.00ч. – от Бургас към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.
В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.
Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.
Отпътуване за Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от пътуването, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и
дълъг цели 36км.
15.30ч. Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом - дворец от римско време, разкрит по нашите земи.
Настаняване хотел в Ивайловград. Нощувка.

2 ден, 06.09.2020
В 09:00 отпътуване за Златоград.
Посещение на музея на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода - като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.
Свободно време за разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да се види най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100–те национални туристически обекта.
Вечерта отпътуване за Момчилград. Настаняване в хотел. Нощувка.

3 ден, 07.09.2020
Закуска в хотела. 08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали.
Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра. Оттам продължаваме към Перперикон, като по пътя разглеждаме Каменната сватба.
Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.
От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.
Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.
11.00 -13.00 Монумент на Св. Богородица - град Хасково

Най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Свободно време за обяд.
Отпътуване за с. Узунджово

13:30-14:00 Узунджовската църква
Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви. Една от тях е най-голямата селска църква в България - църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в село Узунджово. Тя е единствената в страната, в чийто иконостас има вплетена глаголична молитва. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Църквата впечатлява със своите размери, акустика и по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма.
Отпътуване по маршрут Бургас - Варна - Добрич
 Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.