Начало    ПОЛЕЗНО    Права и Общи условия 
Права и Общи условия
 
ОБЩИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА РАБОТА С КЛИЕНТИ
на "АЯ Травел" ООД
за организирано пътуване или хотелско настаняване

"АЯ Травел" ООД е Туроператор/Туристически агент, който предлага и поддържа туристически, информационни, комуникационни и резервационни системи за туристически услуги в Интернет, които съдържат предложения, информация и услуги на тема пътувания и почивки.
 • Предлаганите от "АЯ Травел" ООД чрез уебсайта www.ayatravel.net туристически и транспортни услуги са посреднически, от името, за сметка и по поръчка на съответния туроператор и/или доставчик на услуги.
 • Моля, имайте предвид, че публикуваната в уебсайта категоризация на хотелите е съобразена с критериите на "АЯ Травел" ООД, с предоставяните от хотелите услуги и удобства, както и с общоприетите стандарти, и не винаги съвпада с официалната категоризация на съответните хотели!
 • Следните търговски общи условия и правила на работа с клиенти уреждат изцяло ползването на уебсайта
www.ayatravel.net и вградената в него резервационна b2b система за хотелско настаняване http://agency.ayatravel.eu, собственост на "АЯ Травел" ООД.
 • Закупуването на съответния туристически продукт или услуга става съгласно определените от организиращия Туроператор условия, които се предоставят на клиента след подаване на заявка за резервация.
 • Клиентът може да се запише за пътуване или да резервира хотелско настаняване чрез туристически агент в страната или директно по телефон, факс или интернет, включително и в офисите на "АЯ Травел" ООД. При резервация, направена чрез турагент, всички въпроси, свързани с пътуването хотелското настаняване, се отнасят и се уреждат само чрез него.
 • Направена от Клиента резервация се пази 24 часа и е валидна след попълване на договор за организирано туристическо пътуване и заплащане на депозит.
 • С потвърждаване на резервацията Туроператорът потвърждава и сключения между страните договор, с което условията на попълнения от Потребителя договор стават задължителни за двете страни.
 • Лицето, направило резервацията, декларира и гарантира пред Туроператора, че всички други лица, вписани в договора, са съгласни с условията на договора и гарантира от свое име и от името на останалите лица, включени в пътуването, заплащането на цената по договора.

Общи условия за хотелско настаняване
Тези общи условия се отнасят за всички резервации за хотел, направени чрез този уеб сайт.
Цялата персонална информация, която се въвежда в резервационната система, се използва само и единствено за нуждите на резервацията.
Резервиране, промени и анулации
 • Заявка за резервация на хотел може да бъде направена онлайн (през контактната форма на този уебсайт), по електронна поща или на място в офиса на "АЯ Травел" ООД.
"АЯ Травел" ООД се задължава в рамките на 48 часа да отговори писмено на направената заявка за резервация на посочен от клиента e-mail адрес. Изключение правят заявки, подадени след 13:00ч в петък и/или в последния работен ден преди официални празници; тези заявки ще бъдат обработени в първия работен ден.
Резервацията се счита за потвърдена само след получаване на писмено потвърждение, изпратено от "АЯ Травел" ООД.
 • Промяна на потвърдена резервация е възможна само чрез посочените в страница "Контакти" имейл или телефони. Сайтът не гарантира възможността за промени по вече направени резервации.
Всяка промяна, в периода на настаняване, се приема от хотела като нова резервация, и е необходимо ново потвърждение.
 • Всяка анулация на конкретна резервация трябва да бъде направена в писмен вид в офиса, където е заплатена резервацията или чрез подаване на заявка за анулация на е-mail, или чриз "вход за клиенти" от уебстраницата на "АЯ Травел" ООД. Задължително условие е съобщаването на номера на резервацията.
 • Условията за плащане, депозит, промяна и анулация на резервация са специфични за всеки хотел и ще са уточнени изрично в изпратеното до клиента потвърждение.
 • В случай, че клиентът не е извършил плащане или е нарушил сроковете за заплащане, "АЯ Травел" ООД има право без съгласието на клиента, да анулира потвърдената резервация. В този случай "АЯ Травел" ООД не носи отговорност пред клиента и не дължи обезщетения или неустойки.
 • В случаи на възникване на обстоятелства, възпрепятстващи "АЯ Травел" ООД да изпълни заявените услуги в посочените срокове по независещи от "АЯ Травел" ООД причини, тя може без съгласието на клиента, без да носи отговорност за това, да направи следните промени, които клиентът приема, че не представляват значителна промяна в някоя от клаузите на договора:
• Да промени хотела, в който се настаняват клиентите с хотел от същата категория или по-висока, при същите условия на настаняване и при същия пансионат; В тези случаи "АЯ Травел" ООД не носи отговорност пред клиента и не дължи обезщетение или неустойки.
• Ако поради независеща от "АЯ Травел" ООД причини направена резервация бъде анулирана, "АЯ Травел" ООД възстановява заплатената от клиента сума и не дължи допълнителни обезщетения за това.
Цени, плащане и връщане на платени суми през интернет
 • Крайната цена на резервацията се отнася за избраните от клиента брой, видове стаи, посочения период на настаняване. Цената за хотелско настаняване извън България като правило не включва местни такси. Тези такси се заплащат от клиентите на рецепцията на съответния хотел.
 • При задаване на конкретни параметри и онлайн резервация за настаняване в България, клиента вижда крайната цена, с всички включени такси, намаления и спец.предложения (валидни за периода на настаняване, в момента на резервирането)! Всички обявени Специални предложения и Изменения по цените, се смятат за валидни само в обявените периоди.
 • За резервации по Ранно записване: Всяка промяна на дати и имена води до загуба на отстъпката за ранно записване!
 • Заплащането се извършва еднократно или разсрочено.
 • След като бъде заплатена дадена резервация, тя е обвързваща, и в сила влизат всички условия за промяна и анулация или неявяване.
 • Ако клиентът извършва резервация през последните 20 дни преди планираната дата на настаняване (при наличие на свободни места), следва да заплати 100% стойността на резервацията незабавно.
 • В случаите, когато резервацията е със статус "non-refundable" (неустойката е 100% към момента на нейното потвърждение), е необходимо незабавно плащане на пълната стойност на резервацията.
Плащането от клиента към "АЯ Травел" ООД се извършва:
• По банкова сметка посочена в инвойса, който клиентът получава.
• Чрез кредитна или дебитна карта. Поддържаните видове карти са Visa, MasterCard, Maestro, Visa Electron и Борика.
• В брой, в офиса на "АЯ Травел" ООД.
Всички плащания през интернет в сайта се извършват в български левове (BGN).
Обявените цени в друга валута, най-често в Евро(€), се заплащат към туроператора в лева по централния курс на БНБ в деня на плащането.
В случай, че клиента е избрал €(евро), USD(щатски долар), £(британска лира) и др., за валута при правене на резервацията, е възможно, в зависимост от валутата и банката издател на картата, да има разлика между сумата на транзакцията в извлечението и изобразената сума в потвърждението.
Плащанията през Интернет се извършват през виртуален POS терминал. Във всички случаи клиента може да бъде сигурен, че до нас няма да достигне информация за банковата му карта, а само информация за статуса на извършената транзакция.
Връщането на платени суми се извършва единствено и само чрез дебитна транзакция по картата, с която е извършено плащането в срок от 7 работни дни считано от датата на заявяване на отказ от услугата от страна на клиента (и ако не са нарушени условията и сроковете за анулация).
Общи правила и условия
 • Настаняването на клиентите в хотелите се извършва след 14:00ч. Помещенията се освобождават до 12:00ч! В случай, че клиента предвижда да се настани в избрания от него хотел късно вечерта (след 22:00ч), следва да се свърже с хотела и лично да предупреди на рецепцията. Всички обявени часове са в местно за дестинацията време.
 • Категорията на хотелите е определена според законодателните особености и общоприетите стандарти на съответната държава. Информацията за удобствата и услугите, които предлага всеки хотел, е осигурена от самите хотели към датата на включването им в резервационната система и "АЯ Травел" ООД не носи отговорност при несъответстие с предварително обявената информация за тях.
 • При желание за настаняване в стая с три легла, туристите следва да имат предвид, че третото легло в повечето хотели представлява сгъваемо легло, разтегателен диван или походно легло (т.е. не е редовно легло). Добавянето на допълнително легло намалява пространството в стаята и създава неудобство на туристите.
 • Пансионатът на хранене е посочен за всяка конкретна резервация. Там, където в цената има включена закуска, обяд или вечеря е упоменато изрично. В случай, че има възможност да се заяви хранене срещу допълнително заплащане, това е посочено в самата заявка за резервация.
 • За деца се прилагат различни отстъпки. За да ползвате тези отстъпки е необходимо при резервацията да посочите възрастта на детето към датата на напускане на хотела. В случай, че информацията е некоректна, клиентът заплаща разликата до пълната стойност на резервацията.
 • За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от родителите, е необходима нотариално заверена декларация от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с посочен телефон на нотариуса. Оригиналната декларация и копие следва да се носят от туристите по време на пътуването. При неизпълнение на тези условия, агенцията не носи отговорност и всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на потърпевшите.
 • При направена хотелска резервация може да бъде добавен индивидуален или групов трансфер срещу допълнително заплащане. Трансфери, които не са ползвани по вина на клиента (авиокомпанията, автобусният или жп превозвач, фериботната компания и други доставчици на услуги) не подлежат на компенсация, стойността им не се възстановява и не се явяват основание за претенции от негова страна.
 • Всички специални изисквания към хотела се потвърждават от хотела на място, при възможност. Ако тези допълнителни предпочитания изискват допълнително плащане, то следва да бъде направено на място, при настаняването.
 • "АЯ Травел" ООД не носи отговорност за проблеми, свързани с настаняване на домашни любимци, в случай че не са уточнени в писмен вид в хода на резервацията.
 • "АЯ Травел" ООД не носи отговорност за загуба на ценни вещи, пари и документи, оставени в стаята на хотела.
 • "АЯ Травел" ООД не носи отговорност при неправилно попълване на бланката за резервация от страна на клиента. Неправилното попълване на името може да доведе до отказ на граничните власти да бъдете допуснати в съответната страна и отказ за настаняване.
 • "АЯ Травел" ООД не носи отговорност, не обезщетява и не компенсира туристите, които са се отказали от ползването на услугата или на част от нея. "АЯ Травел" ООД не възмездява и не компенсира туристите за разходи извън заплатената услуга.
 • "АЯ Травел" ООД не носи отговорност пред туриста при неиздаване на виза, когато това се изисква. При представяне на редовни документи и отказ на виза на туриста, не се възстановяват внесените суми. При отказ на виза поради представяне на непълни, неточни и неверни документи, предишни провинения на туриста в съответната страна, неспазване на сроковете за представяне на документите, както и при неявяване на интервю в консулски служби, където това се изисква, услугата се анулира и се удържат предвидените неустойки.
 • "АЯ Травел" ООД не носи отговорност за действия на гранични и митнически служби, авиокомпании, автобусни и железопътни превозвачи и не обезщетява клиентите, независимо от това, че поради тези действия те са пропуснали част от услугата или дори цялата услуга.
 • При нанесени щети на ползваните хотели, конкретният извършител или извършители поема/поемат материална отговорност за щетата на място, когато това се изиска от потърпевшия. "АЯ Травел" ООД не поема разходи по тази процедура и не дължи компенсации и обезщетения, при евентуална промяна на графика и съдържанието на заявените услуги, включително и на туристи, които не са отговорни за щетата, но ползват услугата съвместно с отговорното за щетата лице.
 • "АЯ Травел" ООД не поема разходи, свързани с консумацията на храни и напитки извън заплатения пансионат, независимо дали те са поръчани или не от клиента.
 • При неточно изпълнение на услугата, КЛИЕНТЪТ се задължава да уведоми незабавно "АЯ ТРАВЕЛ" ООД. Уведомяването трябва да се направи в писмена или друга форма, включително чрез електронна поща или друго техническо средство, което дава възможност то да бъде възпроизведено.
 • Клиентът има право в 14-дневен срок след ползване на услугата да направи рекламация относно предоставената услуга в писмена или устна форма в офиса, в който е заплатена резервацията или на email office@ayatravel.net .