Китен
Kiten beach


Полезна информация за Китен

Уникалното съчетание на море и планина, просторни плажове с разнообразни атракции ще направят вашата ваканция незабравима.

Град Китен е курорт, разположен в Югоизточна България, на брега на Черно море, на 55км град Бургас, 5км южно от Приморско и 12км северозападно от Царево.

Градът е възникнал върху руините на древния град Урдовиза, където днес непосредствено до града могат да се видят останките от крепостта. Името Урдовиза идва от бронзовата епоха в древна Тракия.
Урдовиза е старо тракийско селище, за което свидетелстват многобройните археологически находки - антични каменни котви, класическа и елинистична амбалажна керамика (главно фрагменти от амфори), и фрагменти от червенофирнисови римски съдове, открити в двата залива около полуострова.
Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Към края на XIX век стената на Урдовиза все още е била много добре запазена.

Днес Китен е съвременен проспериращ курорт, в който всеки може да намери своето място в многобройните частни хотели, квартири, почивни станции и къмпинги.
Градът предоставя на своите посетители прекрасна възможност за почивка в уникалното съчетание на море и планина. Разполага с два плажа - Атлиман и Урдовиза.

В курорта има и минерален извор, който се намира близо до плаж Атлиман.
Водата идва от дълбочина около 700 метра. Заради по-чистото море, красивите горски масиви, Китен вече е добил славата на един екологично чист морски курорт.

  • В близост до града се намира природен парк Странджа.
  • Интересни забележителности: древния град Урдовиза, Беглик таш, Созопол.
  • Разстояние от Китен до: София - 432км; Пловдив - 318км; Варна - 179км; Бургас - 64км.