ОАЕ


Полезна информация за ОАЕ

Обединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света. Славят се като най-атрактивната туристическа дестинация в арабския свят. Това се дължи на зрелищната архитектура, огромните инвестиции в най-различни туристически атракции, топлия климат и най-вече отвореното и толерантно отношение на местните жители към чужденците. Това е страната на изобилието, на колосалното модерно строителство и на високия стандарт на живот.
ОАЕ са разположени в източната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския и Оманския залив и включват седем емирства - Абу Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас Ал Хайм, Шаржа и Ум Ал Куейн. Значителна част от територията на страната е заета от пустиня. По протежение на браговата линия са разположени прекрасни плажове.
Обединените арабски емирства е една от най-бързо разрастващите се туристически дестинации в света. Тук ще откриете двата най-известни града в страната Дубай и Абу Даби. И докато Абу Даби е известен с близките мангрови гори, то Дубай очарова с невероятните си и изключително луксозни хотелски комплекси. Тук ще откриете някои от най-скъпите хотели на планетата, както и такива съвременни чудеса като Палм Джуейра и Света (острови, подредени подобно на картата на света). На пук на сухия климат, амбициозни хотелиери са превърнали крайбрежните курортни зони в същински зелен рай от безбройни видове тропически вървета, цветя и храсти. Чаровни алеи се вият сред парковата растителност и превръщат разходката в същинско удоволствие за сетивата.Слънце, пясък и море, първокласни хотели и ресторанти, безкрайни възможности за шопинг и всичко това преплетено с една завладяваща култура и колоритн лукс. Определено тук ще откриете всички предпоставки за една вълнуваща и екзотична почивка почивка с ориенталски привкус. Несъмнено то ще ви запленят и с невероятния си лукс и стил, съчетани с топлото гостоприемство на местните. Спокойните красиви плажове и разкошни оазиси, енергията на градкския живот, преплитаща се с културните традиции, ще направят престоя ви невероятен и запомнящ се.
Абу Даби е столица на Обединените арабски емирства. Това е най-голямото и най-богатото емирство - модерно и луксозно - то привлича множество туристи от всички краища на света. Абу Даби е седалище на петролните компании и посолствата на емирствата - тук е съсредоточен целия бизнес на Обединените арабски емирства.
Все пак трябва да признаем, че когато заговорим за тази богата на петрол страна от Близкия Изток, в съзнанието ни почти веднага изниква образа на един космополитен свят от бъдещето – Дубай. Макар и на второ място по големина, усилията през последните десетилетия превърнаха емирството във водещ финансов и търговски център, не само в Обединените арабски емирства, но и в целия Персийски залив. Днес Дубай е една от най-посещаваните луксозни туристически дестинации в света, с изградени пристижни хотели, невероятни пристанищни съоръжения и космополитна атмосфера. Заслужава си разбира се да посетите и останалите емирства в страната, за да усетите пълната му атмосфера - докоснете до тази невероятна ориенталска екзотика и поне за миг се почуствайте като шейх, потънал в лукс и вечен разкош.
Преди да пристигнете в страната, ви съветваме да се запознаете с някои важни правила, които биха били изключително полезни по време на престоя ви. Важно е да знаете, че консумирането на алкохол не позволено на обществени места, а само в ресторанти и барове – в случай, че злоупотребите, рискувате да бъдете глобени със значителна сума и дори да бъдете депортирани. Не е за пренебрегване и забраната за изхвърляне на отпадъци по улиците, което обикновено се наказва с голяма глоба. Друг важен момент е поведението на туристите спрямо местните жени – те нямат право да ги фотографират без тяхно съгласие или да им показват пренебрежително отношение – добре е да знаете, че това е ревностно пазено от местната полиция и би довело до налагане на огромна глоба и депортиране от страната.
В Обединените арабски емирства можете да се насладите на почти всяка кухня от света – можете да похапнете в някой италянски, френски, тайландски, китайски, корейски, индийски, мексикански или японски ресторант, който освен с прекрасните си ястия ще ви очарова с безупречно обслужване и една от най-изисканите обстановки в Близкия изток. Все пак, не пропускайте да опитате типичната за Близкия изток кухня, която се сервира почти навсякъде – от скъпите, изтънчени ресторанти до местните кафенета. Насладете се на прясна риба от Арабския залив - омари, раци, скариди, риба тон, които обикновено се приготвят с различни подправки и са истинска наслада за любителите на морската кухня. Тъй като ОАЕ е мюсюлманска страна, добре е да се настроите, че свинското месо не е включено в арабското меню. За сметка на това, в хотелите често се предлага говеждо и телешко месо като алтернатива. Като цяло в страната се сервира алкохол само в ресторантите към хотелите и баровете, с изключение на Шаржа, както и някои клубове. Имайте в предвид, че ресторантите, които не са част от хотелски комплекс нямат разрешение да сервират алкохол.


Обща информация
Площ: 83 600 km²
Население (брой): 6 000 000 души
Официален език: арабски
Религия: индуисти - мюсюлмани - 97,3%, християни - 2,5%, индуисти - 0,2%
Политическа система: федеративна конституционна монархия 
Столица: Абу Даби
Най-голям град: Дубай
Парична единица: ОАЕ дирхам (AED) 
Часова зона: UTC+4 
Интернет домейн: .ae
Телефонен код: +971 
Климат: тропичен, субтропичен