Чехия


Полезна информация за Чехия

Чехия е люлка на удивително и уникално по рода си културно богатство. Тя е олицетворение на европейска страна с великолепна архитектура, богата история, колоритни традиции и обичаи, вкусна национална кухня и стил на живот, който би могъл да накара всеки да си мечтае поне за малко да попадне там.
Чехия е държава винаги е заемала важно място в историята на континента. Независимо от тежките периоди, през които е минала страната, тя е успяла да запази голяма част от своето богато историческо, културно и архитектурно минало. Съвременна Чехия включва три исторически области – Чехия (с главен град Прага), Моравия (с главен град Бърно) и Силезия (с главен град Острава – “стоманеното сърце” на страната).
Много хора свързват Чехия само с нейната столица Прага. Независимо, че градът се определя като „златен“ с оглед на неговите забележителности, Чехия не се изчерпва само с него. В страната има множество други градове и села, които предлагат по частица от историята на държавата или просто възможност да се докоснем до красотата на чешката природа.
Столицата на Чехия Прага е отправната точка, от която много туристи започват своето опознаване на тази държава. Голям исторически и туристически център, Прага привлича с почти всичко. Това е град с бурна история, съчетал в себе си вековна архитектура и модерна европейска цивилизация. Обширни зелени площи и красиви градски паркове разнообразяват старинната архитектура на един от най-красивите градове в света. Между тухлените и каменни сградите обагрени в меки светли тонове протича пълноводната река Вълтава. Би било прекрасно ако си направите една малка разхдка с лодка по течението на реката. Това ще ви покаже града по начин, недостъпен от брега и ще ви върне стотици години назад. Из тесните улички на чешката столица ще попаднете на разкошни църкви и катедрали, а градските музеи ще ви запознаят от близо с историята на града и ще ви накарат да се почувствате горд, че сте тук.
Историята на Чехия обаче не е само в Прага. Във всеки един чешки град може да се намери късче история. Вторият по големина град в Чехия, Бърно, също е известен със своя замък Шпилберк/, старата сграда на общината и катедралата. В покрайнините на града се намира и една известна вила- Тугендхат, която е част от списъка на ЮНЕСКО.
Когато говорим за Чехия няма как да пропуснем и всеобщо известният факт, че държавата се слави с производството и потреблението на бира. Чешките марки бира са световноизвестни, а Чехия се слави като държавата с най-голямо потребление на тази напитка на глава от населението. Производството на бира е съсредоточено основно около град Пилзен, известен с множеството пивоварни. Тук се намира и пивоварната на Пилзнер- марка бира, която се определя като номер едно в страната.
Както вече отбелязахме по-горе в настоящото изложение Чехия не е само Прага и по-големите градове. Красиви и заслужаващи да се видят забележителности има и в по-малките населени места. Такива например са градчетата Телч и Кутна Хора, които са част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Кутна Хора е известен с това, че целият град е построен върху стари сребърни мини, а отделно от това се слави и с красивите си сгради в бароков стил. Сред тях особено впечатление правят сградата на катедралния храм “Света Варвара” и костницата “Осуари”.
Освен с богатата си история, Чехия привлича много туристи и със своята красива природа, природни дадености и разнообразието от пейзажи. Голяма част от територията на страната е покрита от гори, които са смятани за едни от най-красивите на континента.Чехия е прочута в цял свят с минералните си извори и е един от световните лидери в СПА туризма. Най-известния СПА курорт в Чехия е Карлови Вари. Основан през 14 век, красивият курортен град е разположен западно от столицата и притежава добри транспортни връзки с Прага. В Карлови Вари можете да се разходите сред аристократично изглеждащи европейски улички с красива архитектура, да погледате минувачите, докато пиете чаша бира на някой площад и накрая да се възползвате от минерална вода с многобройни лечебни качества. Градът предлага на своите посетители да съчетаят посещението на минералните извори с разглеждането на множество исторически забележителности. А с такива в Карлови Вари също е пълно на всяка крачка. Особено впечатление прави църквата “Свети Петър и Павел” със своите златни кули, извисяващи се над града.
Едно от удоволствията да посетиш Чехия е възможността да се насладиш на великолепна кухня. Чешката кухня в голяма степен е повлияна от кухните на съседните държави. Особен акцент има върхе месните ястия, предимно от свинско месо. Пилешкото и говеждото месо също са доста популярни. Запазената марка на чешката национална кухня са кнедлите. Приготвят се от картофи, подправки, месо или риба, сваряват във вода или се овалват в галета и се пържат. Те се сервират като гарнитура към печено свинско, гулаш и печена патица. Национално ястие е известното свинско печено в комбинация с тестени кнедлики и зеле. От говеждо месо най-често се приготвя ростбив със сметана и различни видове гулаш. По различен начин се приготвя и известната пражка шунка. Специалитет в Южна Чехия е супата "кулайда". Картофените палачинки са традиционно ястие, което се приготвя от настърган картоф, брашно и яйца, често овкусени с лук или чесън. Типични предястия са супа от леща или картофена супа с гъби.
Чехите са известни с любовта си към сладкишите. Известни десерти са палачинките (с извара или шоколад), ябълковият щрудел или легендарните повилда (тестени джобчета, пълнени със сладко от сливи). По цял свят се знае за любовта на чехите към бирата. Според статистиката всеки жител на страната изпива по 159 литра на година - повече от всеки англичанин, немец или белгиец.


Обща информация
Площ: 78 866 km2
Население (брой): 10 241 138 души
Официален език: чешки
Религия: католици (44%), протестанти (3%) 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Прага
Най-голям град: Прага 
Парична единица: чешка крона (CZK)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .cz
Телефонен код: +420 
Климат: умереноконтинентален