Куба


Полезна информация за Куба

Куба е изключително красива островна страна. Известна е с няколко неща – пурите, красивите момичета, музиката и дългогодишното управление на Фидел Кастро, по-известен в родината си като Ел Коменданте. Според мнозина Куба е най-красивият остров на света. Трудно може да се определи дали това е така или не, но със сигурност ако веднъж зърнете природните красоти на този тропически рай няма да се сетите за друго място. Просто съзнанието ви ще е заето от чувствата и впечатленията натрупани на този невероятен остров. Магията на Куба е навсякъде – тя се вижда и се чува, носи се дори във въздуха. Усеща се в храната и напитките, архитектурата и дори в усмивките на хората.
Куба е открита от Христофор Колумб през 1492 година. Преди това на острова са живяли местни индиански племена. След пристигането на Колумб обаче, тук се заселват испанците. Те донасят своята култура, манталитет и стил на живот. С тях тук се разпространява и католическата вяра.
През средата на 20-ти век след многобройни опити Фидел Кастро завзема властта. Победата на революцията е обявена на 1 януари 1959 година от Фидел Алехандро Кастро Рус. Месец по-късно той става министър председател. Той е основна политическа фигура в страната до 2008 година, когато се оттегля поради влошено здраве. На 24 февруари същата година е заместен от своя брат – Раул Кастро.
Хавана е столицата на Куба. Тя е най-големият и динамичен град в страната. Разположена е в северозападните части на острова и се смята за един от най-красивите градове е Новия свят. Старата част на Хавана е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Със старинната си архитектура Хавана прилича повече на европейски град. Уличките са тесни, има множество стари църкви и други архитектурни паметници. Една от най-големите и забележителности е крепостта Ел Моро и нейният фар. Тя е построена през далечната 1589 година от испанците, които по това време владеели острова. През 1762 година е завзета от британците, а днес е най-важната атракция на кубинската столица. Крепостта се намира на брега на морето и разкрива красива гледка към града.
Сантяго де Куба е вторият по големина кубински град се намира в противоположния край на Острова на свободата. Градът има важно историческо значение за Острова на свободата. Тук през 1959 година е провъзгласява победата на революцията.
Третият по големина град в Куба се нарича Камакуей. Градът изглежда доста по-спокоен в сравнение със Сантяго де Куба и особено столицата Хавана. Тук повечето сгради са ниски – най-често на един и по-рядко на два етажа.
Олгин се намира във вътрешността на източна Куба. Подобно на Камакуей няма излаз на море. На север и северозапад от града са разположени няколко не много високи хълма, които обаче предлагат красива панорамна гледка. Основните проблеми на Олгин са не много различни от тези на повечето градове в Куба и са свързани с остаряващата инфраструктура. Въпреки това градът притежава типичен латиноамерикански чар.
Въпреки че все още е в комунистически режим, Куба успя да се нареди сред водещите туристически дестинации в Централна Америка. За това най-голям принос имат културата и местната природа. Островната страна предлага не само умопомрачителни плажове с бял пясък и изумрудени води, красиви коралови рифове във водите около острова, но и целогодишен туристически сезон.
Един от най-красивите плажове в Куба се намира в град Варадеро на полуостров Хикакос на северния бряг на острова. Нарича се Плая де Оро и е сред най-атрактивните места за плажуване в страната. Пясъкът е бял, а водите обикновено са много спокойни и лазурни. Видимостта под вода е висока, а в близост до брега ще откриете красиви коралови рифове. По тази причина мястото е отлично за гмуркане и привлича много почитатели на подводните преживявания.
Ако пък посетите малкото островче Кайо Коко направо ще се почувствате сякаш сте попаднали в рая. Островът се намира недалеч от северното крайбрежие на Куба в посока към Бахамските острови. Плажовете са неестествено красиви, а околните лагуни могат да ви накарат да забравите за всичко. Тук обикновено няма много хора, което прави мястото прекрасно за усамотяване.
Кайо Гийермо е малко островче, което се намира непосредствено до Кайо Коко. Мястото е обявено за национален парк, а местната природа е като в чилаут клип. Всички плажове са на северната страна на островчето. Непосредствено до плажа са разположени малки хотели, бунгала и ваканционни вили. Всичко е обгърнато в тропически цветя, дървета и храсти.
Това прекрасно място - Плая Санта Лусия се намира в западната част на северното кубинско крайбрежие. Подобно на повечето места в тази красива островна страна пясъкът е бял и нежен, а водите чисти и прозрачни. Големите вълни се разбиват в кораловите рифове далеч от брега, така че около плажът водите обикновено са много спокойни. Многобройни кокосови палми се грижат за това да осигурят достатъчно сянка на туристите.
Пуерто Артуро е малък курорт в североизточните части на Куба. Плажът, чиято дължина е по-малка от един километър изглежда като излязъл от сънищата. Пясъкът е снежно бял, а обилната тропическа растителност ви позволява да намерите сянка само на няколко крачки от пясъка.
Красивият курорт Гуардалавача се намира само на петнайсетина минути път източно от Пуерто Артуро. Двата курорта попадат в един туристически район. Тук гледката не е по-различна от тази в Пуерто Артуро. Плая де Гуардалавача предлага класически райски пейзаж и много кокосови палми. На няколко крачки от тюркоазените води и фин коралов пясък се намира Национален парк Баиа де Наранхо. В района се намира още един от най-красивите плажове в цяла Куба – Плая Есмералда. Макар и по-малък, този плаж е не по-малко красив. Дължи името си на изумрудения цвят на водите си.
Кайо Ларго е разположен на южното крайбрежие на западна Куба. Говорейки за красиви плажове трябва да отбележим, че Кайо Ларго определено е фаворитът на нашия екип. Тук пясъкът е най-светъл, водите най-лазурни, а хората са най-малко и винаги има простор и свобода в изобилие. Тук бихте могли да се изтегнете на плажа без някой да смущава вашето спокойствие.
Недалеч от Кайо Ларго се намира Кайо Росарио. Той също е разположен на южния бряг на Куба. Характерна черта тук е по-оскъдната растителност, а основно предимство е това, че мястото е почти безлюдно. На белите пясъци често акостират малки катамарани, с които пристигат търсещи уединение двойки. До тук достигат по-предприемчивите туристи, които искат да опознаят Куба наистина добре. Причината е, че Кайо Росарио е по-изолирано и слабо популярно място.
В централните части на северна Куба се намира Кайо Санта Мария. Островът е популярна туристическа дестинация. Плажовете са великолепни – пясъкът е бял с леки розови нюанси. Това се дължи на кораловият му произход. Всъщност тук е мястото да отбележим, че именно кораловите плажове са най-красиви и точно те са тези, които най-често ни радват от страниците на туристическите списания.
Плая Анкон се намира в южните централни части на Куба. Това е още една от многобройните възможности да се насладите на красотата на райските кубински плажове. Тропическа растителност, кристално чисто море и бял пясък присъстват неизменно в околния пейзаж. Тук – там по плажа растат кокосови палми, които карат туристите да се чувстват като в рая докато мързелуват на под яркото тропическо слънце.
В Куба има много неща, които ще ви бъде интересно да видите и да правите докато сте там.
На първо място трябва да споменем, че там е доста евтино и човек може да си позволи много удобства и лукс с малко средства.
Ако посетите Куба вероятно ще ви бъде доста интересно да видите къде и как се произвеждат световно известните кубински пури. Това е една от най-големите атракциите на тази карибска страна. Много туристи искат да видят на живо какво точно представлява процесът по производство и какъв е пътят на пурите преди тази луксозна стока да се появи на межународния пазар.
Страната притежава красива архитектура. Преплитат се арт деко и модернизъм. Подобно на повечето дестинации на Карибите, тук колониалният стил се е превърнал във визитна картичка. Причината е в успешната комбинация на нова архитектура и старинно излъчване. Едно от най-наситените с чувства преживявания е да седнете в някое малко кафе или ресторантче сред тесните улички на столицата Хавана. Още на пръв поглед се вижда, че в Хавана има нещо, което силно напомня на Испания, но примесено с едно неповторимо тропическо усещане.
Известен факт е, че въпреки режима и трудностите, кубинците са сред най-щастливите хора в света.
Куба е световно известна и с красотата на своите момичета. Според мнозина кубинките са едни от най-красивите жени в света.
Подобно на местното население и културата, кубинската кухня също съчетава елементи от Испания и Карибите с лек африкански привкус. Въпреки, че кубинците често консумират месо, все пак в ястията присъстват и преобладават основно морските дарове, което е характерно за повечето островни нации. На трапезата местните жители често слагат бобови култури и ориз, а консумацията на яйца и млечни продукти е сравнително висока. Характерна черта на кубинската кухня е предпочитанието на плодовете в сравнение със зеленчуците. Екзотичните тропически плодове често се използват за гарнитури към основни ястия или за приготвяне на десерти. От напитките не пропускайте кубинския ром. Той е една от най-ценните стоки, които страната изнася в цял свят, а и цената му тук е по-ниска от където и да било. Със сигурност ще ви впечатли и огромното разнообразие на коктейли.


Обща информация
Площ: 109 886 km2
Население (брой): 11 308 764 души        
Официален език: испански
Религия: християни - 98,1%, други - 1,9%
Политическа система: социалистическа република
Столица: Хавана
Най-голям град: Хавана
Парична единица: кубинско песо (CUC)
Часова зона: UTC -5
Интернет домейн: .cu
Телефонен код: +53
Климат: тропичен