Хърватия


Полезна информация за Хърватия

Хърватия е млада страна с невероятна природа и мек, средиземноморски климат. Има разчленена брегова линия, с много заливи, полуострови и острови, затова се определя и като „държавата на островите“. В територията на страната са включени над 1000 острова, като само 66 от тях са населени. Най-големите и известни от тези острови са островите Хвар, Црес, Млет, Паг и Корчула. Това, че заема значителна част от адриатическия бряг, в комбинация с разчленената брегова линия и мек климат прави страната рай за туристите. Бреговата линия на Хърватия е невероятно дълга, особено в сравнение с малката и територия. Характера на релефа спомага за развитието на туризма и на крайбрежните градове.
Хърватска има забележителна история, което си личи и от многобройните паметници на културата, които може да видите при едно посещение в страната. Всеки град, независимо дали е голям или малък, има своя исторически център с характерната архитектура. Разбира се, има разлика между архитектурния стил, който може да видите в градовете по крайбрежието и този, който се среща в градовете от вътрешността на страната. Именно затова е хубаво да видите не само красивите морски курорти на Хърватска, но така също и градовете, разположение по-далеч от крайбрежието. Несъмнено когато се говори за красотата на Хърватска първото име, което изниква, е Дубровник. В далечното минало, Дубровник бил един от най-великите градове в света. Днес уличките на Дубровник са тесни, а историята се носи из въздуха. Къщите са построени от камък. Всички покриви са покрити с червени керамиди. Подобно на другите средновековни градове, Дубровник също си има крепостни стени. Това допринася за неговото очарование. Градът е пример за крайбрежната хърватска архитектура, но в никакъв случай не е единственото красиво нещо в страната.
Столицата Загреб не му отстъпва в нито един отношение. Това е типичен европейски град. Модерен и средновековен. Със своето население от около 1 млн. души градът постепенно се превръща в модерен център, но многобройните исторически забележителности винаги напомнят за миналото. Катедралата в центъра на Загреб е може би най-известната сграда в града. Достатъчно е само да знаете, че строителството и е започнало през 11-ти век. В източната част на страната са разположени Осиек и Вуковар. И двата града са особено зареждащи и също заслужават да бъдат посетени. Те са част от област Славония, която се слави със своето винопроизводство. Именно тук може да посетите някоя от многобройните винарни и да опитате от местното вино.
Хърватия е популярна със своята чиста природа. Тази страна е сред най-малко засегнатите от замърсяването в света. Не е тайна, че балканската природа е една от най-дивите и красиви не само в Европа, но и на планетата като цяло. Ако все пак решите да се насочите към крайбрежието на Хърватска и неговите приказни гледки, имайте в предвид, че за да разгледате част от най-красивите места ще ви е нужен воден транспорт. Това е единственият начин, по който ще може да разгледате множеството острови и архипелази. Хърватското крайбрежие се е спасило от прекомерното застрояване и е запазило своята естествена красота. Тази красота, съчетана с архитектурни бижута, може да видите в градове като Задар, Сплит, Корчула, Шибеник, Пула и др. Хърватското крайбрежие се характеризира и със своя леко планински вид, като тук се намират именно и някой от най-високите върхове по Средиземноморието. Именно тези възвишения обаче предоставят чудесна възможност да се уверите колко кристално чиста и тюркоазено-синя е водата тук. Не е учудващо, че водите около Хърватска са били любимо място за Жак Косто, както и за много съвременни изследователи на подводния свят.
Зашеметяващо красиви гори покриват по-голямата част от територията на страната. А планините не биха могли да се опишат. Просто трябва да се видят.
Красиви природни гледки има и във вътрешността на страната, благодарение на факта, че в Хърватска има осем национални парка. Един от най-известните е Национален парк „Плитвички езера“. Със своите близо 100 водопада, уникално красиви и чисти езера, паркът привлича всяка година тълпи от туристи.
Хърватската кухня е повлияна от австралийската и унгарската, но същевременно си има и своята специфика. Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер. Местните специалитети включват пържено сирене, пиле a la Backa (приготвяно с домати, паприкаш и лук), Загребски телешки котлет и гибаница, наслоен на пластове сладкиш със сирене. Орахняца пък е традиционния орехов сладкиш. На Далматинския бряг се произвеждат отлични морски деликатеси и вина.
Според кулинари, местната бяла риба и раците са сред най-вкусните деликатеси в света.
В цяла Хърватия виното присъства в празничното меню.От месните ястия на популярност се радва Istarski Prsut - пушен свински бут, нарязан на тънки филийки, както и Swinski Kotlet na Samoborski Nacin - свинска пържола, задушена в чеснов сос с магданоз. Може да се сервира с пържени картофки. Cobana Sa Zlionjacina държи едно от първите места - приготвя се от говеждо и свинско месо със специфични подправки.


Обща информация
Площ: 56 542 km²
Население (брой): 4 422 248 души
Официален език: хърватски
Религия: християни - 96,3%, мюсюлмани - 2,3%, други - 1,4% 
Политическа система: парламентарна република 
Столица: Загреб 
Най-голям град: Загреб
Парична единица: хърватска куна (HRK)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .hr
Телефонен код: +385
Климат: умерено континентален