Австрия


Полезна информация за Австрия

Австрия е една от най-добре развитите европейски държави. Изчислено е, че всяка година държавата бива посетена от около 200 милиона туристи, с което Австрия се превръща и в една от най-посещаваните държави в цял свят.
Австрия иам какво да предложи за всеки вкус. Любителите на историческите и културни забележителности може да се насочат към големите австрийски градове. Несъмнено водещо място сред тях заема Виена. Дворците Шьонбрун и Белведере, църквата Свети Стефан, площад Мария Терезия са само част от обектите, разкриващи бляскавото минало на Виена. Неотстъпващ по нищо на Виена е друг от големите австрийски градове – Залцбург. Тук също може да видите няколко много добре запазени крепости и замъци.
Близо до Залцбург може да видите едни от най-големите ледени пещери в света. Една от тях е Голямата ледена пещера, която привлича посетителите с причудливите си ледени образувания. Друга забележителности са: водопадът Кримел, в който водните струи се спускат в красива каскада от три нива на височина от 380 м., руините на замъка Кюнрингенбург, замъкът Хелбрун, с известните фонтани и множество водни фигури, природният парк Хохе Таурен.
Далеч от големите градове /или не съвсем, защото се намира само на около 40 км от Виена/ се намира един малко известен австрийски град – Мелк. Ако планирате посещение на Виена бихме ви посъветвали да посетите Мелк и неговото златно абатство. Едва ли има човек, който да е влязъл в основната сграда на абатството и да не е отворил широко уста от видяното – всеки един елемент е позлатен, откъдето идва и нарицателното „Златното абатство на Мелк”.
Историческото богатство на Австрия се допълва и от невероятните природни дадености. Алпийските върхове и изключително чистите сини езера предлагат възможности за всички любители на природата. Ако сте разглеждали снимки от Австрия, едва ли сте пропуснали да видите красивите фотоси, заснети покрай езерото Хайщатзее. Страхотна гледка към това езеро и цялата околност се разкрива от близко разположения Дахщайн и откритата наскоро площадка „Five fingers” /Пет пръста/, която гледа над пропастта и изпитва нервите на всички, които искат да се насладят на истинска природна красота. След една такава разходка сред природата може да заредите „батериите” като пиете кафе и хапнете традиционен австрийски сладкиш в разположената наблизо /в град Бад Ишл/ сладкарница „Заунер”, определяна за една от най-добрите сладкарници не само в региона, но и в цяла Австрия.
Австрия притежава много и гъсто разположени ски курорти. Това я прави една от най-известните зимни дестинации в Европа. Скиорите посещават главно Тирол, но Форалберг и Залцбург също предлагат много добри условия. Капрун е едно от местата, където можеш да караш ски цяла година, също и курортът, в който националният отбор на Австрия тренира през лятото.
Австрия е наследник на културата на Хабсбугската империя, която векове наред е доминирала в Европа. През XVIII и XIX век Виена е била център на културния живот на Европа, особено що се отнася до музика и литература. В края на 18 век културата на Виена, особено музикалната, става известна в цяла Европа. Великите музиканти Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Бравс, Штраус, Малер и Брукнер – са живяли и творили в този град и тяхната музика до този мемент се изпълнява в концертните зали по цял свят.
В кулинарията австрийските специалитети виенски шницел (Wiener Schnitzel) и ябълков щрудел (Apfelstrudel) са се превърнали в международни специалитети, които дори не се нуждаят от превод. Друг известен десерт е „Kaiserschmarrn“ - сладки пухкави палачинки, направени със стафиди и други плодове, разбити на парчета и поднесени с плодов компот (традиционно от сливи, наречен Zwetschkenroster в който се потапят. Специалитет на Залцбург е вид „целувки“, нарачени „Salzburger Nocken“.


Обща информация
Площ: 83 871 km2
Население (брой) - 8 188 207 души        
Официален език: немски
Религия: католици (73%), протестанти (5%) 
Политическа система: федерална парламентарна република
Столица: Виена
Най-голям град: Виена
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .at
Телефонен код: +43 
Климат: умерен континентален