Швеция


Полезна информация за Швеция

Кралство Швеция е разположено в северната част на европейския континент и е най-голямата страна на Скандинавския полуостров.
Като начин на развитие различните части на Швеция коренно се различават- модерната част от държавата е разположена в по-южните части на Швеция, докато на север хората разчитат повече на старите традиции и обичаи в своя живот.
Швеция е една от най-богатите европейски държави и е известна с развитата си социална система и високото качество на живот.
Много важна част от шведската икономика е туризма. Природата на Швеция е изключително красива и целогодишно привлича множество туристи. Страната е една от най-зелените държави на европейския континент, като голяма част от нейната територия е покрита с гори. Другото голямо богатство на Швеция са водите. Тук може да се насладите на уникални гледки сред някое от хилядите ледникови езера. Необятните широколистни и иглолистни гори са отлично място за практикуване на екотуризъм и лагеруване, а възможностите за усамотение и релаксиране сред красотата на скандинавската природа са по-добри отколкото където и да било на друго място в Европа. Природата на Швеция е запазена благодарение на факта, че голяма част от тези зелени кътчета са превърнати в национални паркове. В Швеция има цели 29 на брой и обхващат най-различен тип местности в различни краища на страната – някои са разположени на брега, други обхващат части от планинските масиви или гористи местности, а трети се намират на някой от безбройните крайбрежни острови в близост до брега. Общото между тях е, че всички до един са удивителни. В Швеция ще откриете някои от най-старите национални паркове в Европа, чиято възраст е на повече от един век. За един от най-старите и най-красивите национални паркове не само в Швеция, но и на целия континент се счита Национален парк Сарек. Природата му е толкова красива, че изглежда почти нереална. Това е една дива земя на реки, езера, гори и планини, която е разположена в далечния север на тази скандинавска страна. Въпреки че паркът е сред най-отдалечените в страната, той е същевременно и сред най-обичаните и харесвани от туристите.
Заради по-хладния се климат Швеция е великолепно място за любителите на зимните спортове. Независимо дали си падате по сноуборда или просто желаете да карате ски тук ще откриете отлични условия. Снегът е гарантиран, а за качеството на снежната покривка освен хората се грижи също и майката природа. В северните части на страната ски сезонът продължава на практика до лятото.
Освен със своята красива природа Швеция ще ви привлече и със своите културни и исторически забележителности. Столицата на Швеция Стокхолм е определяна като един от най-красивите градове в цял свят. Построена върху множество островчета, пресечени от канали, Стокхолм много често бива определян като „шведската Венеция“. Отделните части на града са свързани с мостове, а парковете са неделима част от градския пейзаж. Стокхолм се смята за един от най-добре озеленените градове в света. Освен със своята зеленина, градът привлича и с многото исторически сгради. Съчетава старинна европейска архитектура с модерни бизнес сгради, хотели и съоражения. Тук може да видите множество замъци, катедрали, църкви и други вековни сгради. Произведенията на местното изкуство и история са разположени в различни музеи и галерии в града. Броят на самите музеи е впечатляващ, като само в Стокхолм те са около 70. Не бива да пропускате и възможността да посетите кралския дворец.
Независимо, че ще бъдете погълнати от красотата на шведската столица, в никакъв случай не ограничавайте вашето посещение само до Стокхолм. Швеция се слави с множество други градове, които също предлагат интересни неща за гледане. Други интересни места за посещения за Малмьо и Гьотеборг. Първият от тези градове е известен с 16 километровия мост над протока Йоресун, свързващ Швеция и Дания. Той е сред най-големите в Европа и осигурява удобна сухопътна връзка между Скандинавия полуостров и останалата част от континента.
Не пропускайте също и потъналият в зеленина южен град Гьотеборг. Градът е известен с живописния си залив, изпъстрен с безброй малки островчета.
В Швеция ще откриете великолепни замъци, повечето от които разположени в гъсто населените южни части на страната.
Ако се чудите кога е най-доброто време за посещение на Швеция, то имайте в предвид, че летните месеци предлагат най-добрите възможности за туризъм. Температурите по това време на годината са приятни, слънцето е в изобилие и всичко това ще ви позволи да се насладите на приключението Швеция най-пълноценно.
Основната част на шведското меню е представена от различно приготвени ястия от риба, мекотели, месо (включително и еленово), птици (главно пилета), зеленчуци и плодове.
В тържествени случаи като предястие или като самостоятелно угощение се предлага т. нар. "смергосбуд"(шведска маса или студено сервиране). Шведската кухня е известна със своите Smorgasbord, балтийска херинга, грахова супа и палачинки.


Обща информация
Площ: 449 964 km²
Население (брой): 9 103 788 души
Официален език: шведски
Религия: християни 98,8%, мюсюлмани - 0,4%, юдаисти - 0,2% 
Политическа система: конституционна монархия
Столица: Стокхолм
Най-голям град: Стокхолм
Парична единица: шведска крона (SEK) 
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .se
Телефонен код: +46
Климат: умерен, континентален, морски