Начало    Информация за държави    Черна гора 
Черна гора


Полезна информация за Черна гора

В Черна гора - една от най-добре пазените тайни на Балканите, ще откриете култура, история, естествен разкош и, разбира се, кристално сини води и топли плажове.
Черна гора е една от най-младите европейски държави, след като през 2006 г. получава независимост от Сърбия.
Ако погледнете Черна гора на картата ще видите една малка, но много красива държава. Нека обаче размерът да не ви подлъгва - Черна гора има какво да предложи на своите посетители. През последните години започна да увеличава своята популярност като туристическа дестинация заради красивите планински пейзажи, още по-впечатляващото крайбрежие, исторически забележителности и запазени крепости, които са само част от нещата, които можете да видите тук. В по-голямата си част тази планинска страна е покрита с гъсти, девствени гори. Дивата природа, която по своята красота силно напомня за Алпите, в комбинация със средиземноморския климат и кристалните води на Адриатическо море обещават на Черна гора светло бъдеще на туристическия пазар. Крайбрежието на Черна гора може да се сравни по красота с това на Хърватска, която е доста по-известна като туристическа дестинация. Именно поради тази причина не е случайно, че особено през лятото черногорските курорти са пълни с туристи. Страната може да се похвали с прекрасни плажове – някои пясъчни, други каменисти. Водите на Адриатическо море са много бистри и прозрачни.
Черногорската Ривиера обаче впечатлява не само с чистата вода и красивите плажове, но и с много добре запазените средновековни градове. В това отношение следва да се спомене град Котор, чийто залив се определя от много хора за един от най-красивите в целия свят. Самият град разкрива една добре запазена средновековна крепост, а разходката по тесните градски улички ще ви върне обратно назад във времето. Ако имате сили да изкачите 1500-те стъпала над града, ще може да се насладите на старите крепостни стени, а така също и на красива гледка към самия залив.
По популярност до Котор се нарежда друг крайбрежен град - Будва. Със своята многовековна история на град Будва не му липсват места с историческа стойност. Ето защо това е центърът на черногорския туризъм, който е топ дестинация за туристите, търсещи атрактивно крайбрежие с парти нощи.Тук са разположени и някой от най-известните плажове на Черна гора. Старият градски център е разположен върху малък полуостров, където може да видите множество исторически забележителности като трите главни църкви, датиращи от VІІ в. Той е разположен точно до дългите ивици с пясъчни плажове, които заживяват нов живот след залез. Градът също се слави с добре запазената крепост, изградена тук през 1804г.
Разположен само на 15 минути път от Будва, град Свети Стефан е истинската емблема от картичките на Черна гора. Старият град е изграден върху остров, на 30 м от брега, който бива „купен” през 2008 г. от луксозен хотел.
Национален парк Ловчен и Мавзолеят на Негош са задължителни за посещение обекти, когато сте в Черна гора. Националният парк в по-голямата си част обхваща планината Ловчен - всичките 1750 м от нея. Освен природата, друга причина да дойдете тук е Мавзолеят на Негош, построен на втория по височина връх – Йезерски (Jezerski). Възможно е да достигнете върха с кола, но все пак е нужно сами да изкачите последните 461 стъпала. Веднъж достигнали самия връх, вече сте възнаградени с вълнуващия поглед върху цели 80% от територия на страната - при ясно време. Гробницата също е интригуваща, построена във вътрешността на планината от мрамор.
Независимо, че Черна гора е известна сред туристите главно заради красивото си крайбрежие и плажове, вътрешността на страната също има какво да ви покаже.
Планинските области са изключително живописни. Едно от най-удивителните кътчета е Национален парк „Биоградската гора”, разположен в източните части на страната. Част от голямото сладководно езеро Скадар се намира на територията на Черна гора. Превърнато в национален парк, то предлага добри възможности за туризъм сред природата и освен това е лесно достъпно, тъй като се намира в околностите на столицата Подгорица и в близост до морския бряг. Особено красиви гледки се откриват и около каньона на река Тара. Бреговете около реката се издигат на места на височина от 1300 метра над нивото на реката. Това е вторият най-дълъг каньон в света и част от списъка на ЮНЕСКО. В рамките на Национален Парк Дурмитор пък може да посетите и известното Черно езеро, като за опорна точка може да ви служи малкото градче Жабляк, използвано от много туристи като „базов лагер“ за разходки из природата.
Националната кухня на Черна гора може условно да бъде разделена на три: северна, континентална и средиземноморска, като всака от тях има отличителна черта и собствен вкус. Традиционното готвене е ispod- „на жарава”, което става в специалин глинен съд, наречен сак. Традиционните ястия по адриатическото крайбрежие на Черна гора имат италиански привкус, което се усеща най-много при хляба, начините на сушене на месото, супите и виното. От сръбската кухня са повлияни: сърми, мусака, pilav, burek, Cevapi кебап,а от турската - сладкиши като баклава и тулумба. Европейската кухня също е дала свой акцент, най-вече при сладкишите – crepes, безброй видове бисквити и сладкиши. Кухнята в крайбрежната зона се различава от тази в останалата част на страната. Тук преобладават предимно ястията от морски дарове. Специалитети са Kokosija Supa – пилешки бульон; Cobanska Krem Supa Od vrganja – крем супа от гъби; Balsica tava - пържено телешко месо с асортимент от зеленчуци и млечни продукти.


Обща информация
Площ: 13 812 km²
Население (брой): 630 548 души
Официален език: черногорски
Религия: християни - 79,7%, мюсюлмани - 18,5%, други - 1,8% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Подгорица
Най-голям град: Подгорица
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .me
Телефонен код: +382
Климат: умереноконтинентален, средиземноморски