Финландия


Полезна информация за Финландия

Финландия е разположена в северната част на Европа, като е една от най-слабо населените европейски държави. Голяма част от финландското население живее в южните части на страната, където са разположени и по-големите градове, включително и столицата Хелзинки.
Като туристическа атракция Финландия се различава от останалите европейски държави. Тук спокойствието е водещо и няма да попаднете на тълпите туристи, които всяка година атакуват например държави като Франция, Италия и Испания. От друга страна, ако обичате студа, искате да видите Дядо Коледа, както и да се насладите на изключително красива и чиста природа, то Финландия е вашето място.
Най-големият и важен туристически ресурс са хилядите езера, които са невероятно място за екотуризъм особено през по-топлите летни месеци. Страната е много популярно място за риболов. В кристално чистите студени сладководни басейни бихте могли да ловите пъстърва и сьомга, които се смятат за две от най-вкусните риби.
Говорейки за Финландия трябва да отбележим, че това е страна, която впечатлява не само с природа, но и с красивите си архитектурни паметници.
Ако решите да посетите Финландия, започнете от столицата Хелзинки. Градът е известен със своята компактност и може лесно да бъде разгледан пеша. Все пак за улеснение на туристите тук местната община се е погрижила с добър транспорт до основните исторически забележителности на града. За разлика от други европейски градове обаче, където се движат туристически автобуси, то в Хелзинки на модата са туристически трамваи. Пуснати са три линии, които отвеждат туристите до всички забележителности на града. А те не са малко - в Хелзинки има няколко красиви катедрали, площади, сградите на Националната Опера и Националния музей.
На северозапад от Хелзинки се намира друг финландски град, който заслужава да бъде посетен - Раума. Известен с висококачествената дантела, която се произвежда там, както и с красивия си исторически център, Раума е също така и едно от най-големите финландски пристанища. Градът е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
В малкото, но изключително красиво градче Саволина, разположено на петдесеттина километра от границата с Русия, ще откриете едно от архитектурните съкровища на тази скандинавска страна – замъкът Свети Олаф (на фински Олавинлина). Замъкът, както и малкия град са заобиколени от всички страни от спокойни и студени езерни води. На противоположния край на Финландия, в югозападната част на страната се намира живописното крайбрежно градче Турку. Тук на самия бряг се намира белият замък Турку. Той е разположен сред красива паркова обстановка. На островите Аланд се намира още един замък, който не бива да пропускате – Каселхолм. Той се намира насред живописна провинциална обстановка. Най-привлекателна е местността през летните месеци, когато всичко е покрито с гъста широколистна растителност. Не бива да пропускате също и Хеме Касъл. Този замък се намира във финландския град Хеменлина. Този град се намира наоколо час път северно от столицата Хелзинки.
Говорейки за Финландия няма как да не споменем и за Дядо Коледа и множеството легенди къде живее всъщност белобрадият старец. Изключително интересната област Лапландия обикновено е спрягана за родината на дядо Коледа. В близост до северния град Рованиеми, има изграден и атракционен град на Дядо Коледа. Лапландия обаче предлага много повече за гледане от това. Субарктичният климат на тези земи, безширните финландски гори, замръзналите езера са само част от нещата, които привличат любителите на природата. Ако искате да получите най-доброто от своето посещение във Финландия не бива да пропускате езерото Инари, разположено отвъд северната полярна окръжност на територията на Лапландия. Езерото попада в субполярния климатичен пояс, което е нещо обичайно за тези географски ширини. Но тук поради топлото течение Гълфстрийм, което затопля северния Атлантик бихме могли да наречем Лапландия „място с най-мек субполярен климат в света”. Околностите на езерото са покрити с много красиви широколистни и иглолистни гори. Сред водите му има прекрасни острови – някои по-малки, други по-големи. Дълбочината на езерото е почти 100 метра. Модерните финландски курорти предлагат множество възможности за приятно изкарване на времето тук. Оферти като тези за разходка из природата с кучешки впряг или за нощувка в традиционна северна къща не са за пренебрегване.
Архипелагът Аланд е другото място освен Лапландия и езерото Инари, което не бива да пропускате при своето посещение във Финландия. Островите се намират между Ботническия залив и Балтийско море. Главният център тук е Марианхамина. 11 хилядното градче е покрито с гъста растителност. То е идеално място за прекарване на лятната отпуска сред една чиста, зелена и културна обстановка.
Красотата на Финландия не се изчерпва обаче само с „белия север“. В източната част на страната се намира Национален пак „Коли“, може би най-известният парк във Финландия. Със своята площ от около 2600 хектара „Коли“ впечатлява с уникални пейзажи. Една от най-известните гледки е тази към разположеното до парка езеро Пиелинен. Паркът се слави и с това, че в близост са разположени два от известните финландски ски курорта- Лома-Коли и Укко-Коли.
Финландската кухня е подобна на шведската, но отчасти е повлияна и от руската. Основната храна са сладководните и морските риби, говеждото, телешкото, овнешкото и еленовото месо, птиците, млякото и млечните изделия, главно сиренето. Месото обикновено се приготвя задушено или печено в собствен сос. Рибата се вари, задушава, пече с гъби, с боровинки, с френско грозде или се поднася студена с майонеза, както и желирана. Много обичани са мармаладите и конфитюрите. Консумират се боровинки и гъби, каквито има в изобилие в тази богата на гори страна. С ястията от месо най-често пият сладко или кисело мляко. Традиционни специалитети са рибата (особено сьомгата и хайверът от михалца) и еленовото месо. Ястия, които си заслужава да опитате са karjalanpiirakka(сладкиш с ориз или картофи) и калакуко (пирог с риба и свинска сланина).


Обща информация
Площ: 338 145 km²
Население (брой): 5 250 275 души
Официален език: фински и шведски език
Религия: католици - протестанти - 98,7%, православни - 1,2%, католици - 0,1%
Политическа система: парламентарна република
Столица: Хелзнки
Най-голям град: Хелзинки
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1 
Интернет домейн: .fi
Телефонен код: +358
Климат: умерено - континентален