Словакия


Полезна информация за Словакия

Словакия може да се похвали със спиращи дъха пейзажи, красиви дворци, оживени градове и гостоприемно население. Разположена е в централна Европа и е сравнително млада държава. Възниква едва през 1993г., след разпадането на Чехословакия.
Братислава, столицата на Словакия е място, което задължително трябва да посетите. Разположена е на бреговете на река Дунав и е един от най-младите градове в Европа. В миналото Братислава е имала различни имена: Прешпурк, Пожун, Пресбург. Градът предлага много атракции и любопитни места. Една от най-посещаваните забележителности и символ на града е Братиславският дворец, издигащ се над река Дунав. Дворецът, който има четири кули, е изобразен на словашките евро монети. Друга важна туристическа атракция е Новият мост (Novy Most) с ресторанта "НЛО", откъдето се открива панорамна гледка към града. Историческите сгради превръщат Стария град в една от най-красивите части на Братислава. Тук се намират четирите прословути бронзови статуи, изобразяващи френски войник, папарак, водопроводчик, подаващ се от шахта, и Schoener Naci, които се радват на голям интерес сред туристите. Други забележителности, които можете да посетите в Братислава, включват портата "Св. Михаил", Площад "Хвиездослав", Президентския дворец, Замъка "Девин", сградата на Словашкото радио, Музея на часовниците, Зоологическата градина.
Природата на Словакия е чиста и непокътната. По-голямата част от територията на страна е заета от гъсти иглолистни гори. Низините са разположени около река Дунав и двата й притока – Вах и Хрон.
В Словакия има девет национални паркове. Най-старият от тях е паркът “Високи Татри”, обявен през 1949 г. за първия словашки национален парк. Високите Татри обхваща високите върхове на Карпатите и е планина – символ на Словакия, изобразен на щита с герб на словашкото знаме. Те са и най-впечатляващата природна атракция в Словакия и са доста популярна зимна дестинация заради страхотните ски курорти като Strbske Pleso, Stary Smokovec, Tatranska Lomnica, хотелите и красивата природа. Освен това Високите Татри се обитават от различни диви животни, сред които мечки, вълци, лисици и евроазиатски рисове. Тук са заснети и някои сцени от филма "Ерагон".
През 1993 г. ЮНЕСКО ги обявява за биосферен резерват. Тук се намира и Белянската пещера, също включена в списъка на ЮНЕСКО.
Национален парк “Словашки рай” е разположен в Източна Словакия и представлява планинска верига с проломи, каньони, долини, пещери и водопади. Откроява се с красивите си каньони и планински възвишения. "Словенски Рай" има пешеходни пътеки с обща дължина около 300 км, които са снабдени със стълби. Панорамната площадка “Томашовски” пък предлага несравнима гледка към дълбоката клисура на река Хорна.
Словакия е прочута с пещерите си. Открити са около 3800, предимно в Словашкия Карст и в Татрите. Най-дългата от тях е Дамяновската пещера, а най-известна е Добшинската ледена пещера. Тук е и Добшинската ледена пещера, едно от най-посещаваните места, част от списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2000 г. Тя е единствената отворена за посетители и заема площ от 8 500 кв.м., като близо 90% от нея са покрити с лед.
Ще бъде непростимо, ако посетите Словакия и не разгледате поне някои от многобройните й замъци. Замъкът “Божнице” е най-красивата средновековна крепост в Словакия. Неговата архитектура, изразяваща се в пирамидална структура и островърхи кули, е това, което го прави толкова запомнящ се. Любителите на италианските сериали може би ще разпознаят в него декора от „Фантагиро”. Друг известен, но със злокобното си минало замък, е Чахтице. В него според легендата е живяла Елизабет Батори, за която се вярва, че в стремежа си да запази младостта си, е изпила кръвта на повече от 600 момичета.
Ако искате да избягате от забързаното ежедневие на някое идилично и спокойно място трябва да посетите Житния остров. Разположен между Дунав и Малкия Дунав, той е най-големият речен остров в Европа. Почвата му е изключително плодородна, а питейната вода с много високо качество. Районът е известен с мелниците си. Корабната, плаваща мелница в Коларова е единствената в страната.
Словакия е известна и с дървените си църкви. Най-голям брой от тях са запазени в областта на Карпатите. Те свидетелстват за съществуването на различни религиозни вярвания в тази част на Европа.
Докато словашката кухня се опитва да проникне в световните кулинарните столици, нейният произход така или иначе е свързан с кухните на бившите съседни монархии. Както е и в случая с по-утвърдените нации на стара Хабсбургска Европа, Словакия също е страна на киселото зеле, гулаша, шнитцела, кимиона, кнедлите, наденичките и големите порции свинско. В Словашката кухня се набляга на свинското. Bryndzove halusky (ястие с козесирене) и унгарските ястия включително гулаша са сред най-обичаните. Традиционни ястия са картофените кнедли с овче сирене и зелевата супа с наденички. Виното, бирата, slivovitz (сливова ракия) и borovicka (билкова напитка) са популярните питиета.


Обща информация
Площ: 48 845 km²
Население (брой): 5 455 407 души
Официален език: словашки 
Религия: католици - 77,4%, протестанти - 13,7%, униати - 7,6%, православни - 1,3%
Политическа система: парламентарна република
Столица: Братислава
Най-голям град: Братислава
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .sk
Телефонен код: +421
Климат: умерен