Полша


Полезна информация за Полша

Полша е разположена в сърцето на Европа, на кръстопът между изтока и запада.
Една от красивите природни забележителности на Полша са Мазурските езера. Те представляват съвкупност от 2000 езера, свързани помежду си чрез реки и канали, образувайки воден път с дължина от 200 км. Езерата са рай за ветроходците, които всяка година традиционно пускат котви там. Изградена е добра инфраструктура, голям е изборът на къмпинги и къщи за гости.
Беловежката гора е природен парк, разположен на границата на Плоша с Беларус. През 1992г. девствените му гори са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното наследство. В тях са регистрирани хиляди дървета великани – борове, ели, дъбове, ясени. Най-известна е обаче Беловежката гора с популацията си от зубъри (европейски бизони). От началото на 20 век полското правителство забранява в парка да влизат автомобили. Ако искате да го разгледате, трябва да направите това пеша или с каруца.
Варшава е столица и център на съвременна Полша. Градът е известен като „град-феникс”, поради тежката си история, много пъти в която е бил събарян и след това издиган отново. Забележителностите му са от различни епохи, което обяснява културното и архитектурно разнообразие на Варшава. Сред основните места, които ви препоръчваме да посетите са дворците „Виланов” и „Чалски”, както и Кралския дворец. Градът се гордее и с катедралите „Св.Йоан” и „Св.Павел”. Един от не особено популярните, но безспорни интересни музеи в града е Музея на плакатите. Първи по рода си, той е открит през 1968г. и представя богата колекция от полски и международни плакати.
Гданск е пристанищен град, разположен на брега на Балтийско море. На главния му площад – „Длуги Тарг” (означаващ в превод „дълъг пазар”) са разположени редица архитектурни съкровища. Едно от тях е Златната порта. Построена е през 17 век и е част от старите градски укрепления. По улица Мариацка можете да видите изящни къщи в ренесансов и бароков стил, които обаче не са оригинални, тъй като в резултат на американските бомбардировки целият център на Гданск е сринат. В края на улицата се намира сградата на Кметството, в който се помещава музей, представящ историята на града,
Отидете ли в Краков, ще се чувствате сякаш сте попаднали в декор от приказка. Той е един от малкото полски градове, които остават незасегнати от ужаса на войната. Централният му площад е най-големият средновековен площад в Европа. Замъкът Вавел се издига на едноименния хълм според легендата основател на Краков е крал Крак, който убива драконът, живеещ в пещера под хълма Вавел. Оттук идва и името на замъка, който днес е счита за еквивалент на Бъкингамския дворец. При посещението си в Краков задължително трябва да посетите базиликата „Св.Богородица”. изработването на олтара е отнело на художника Вит Строс цели 12 години. Той изобразява умиращата Дева Мария, заобиколена от апостолите. На всеки час от едната й кула се чува известния градски рог, който напомня за татарската инвазия през 1214г.
Разположен на брега на река Ногат, Малборк е най-голямата тухлена конструкция в Европа. Замакът е много красив и представлява истински архитектурен шедьовър. Неговите червеникави цветове ярко контрастират на околния изумрудено зелен пейзаж. Той е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство от 1997 година.
Дървените църкви в южна Малка Полша са място, което си струва да бъде посетено не само защото е в списъка на ЮНЕСКО, но също така защото ще ви предложат един съвсем нов и неочакван поглед върху това как трябва да изглежда една църква.
Разположен на огромна площ в Катовице, паркът Силезия се счита за един от най-големите в цяла Европа. Известен е с неограничените си възможности за рекреация и забавление. Потънал в пищна растителност, паркът предлага истински контакт с дивата природа в градски условия.
Разположен в крайните южни райони на Полша, Национален парк Татра е известен със зрелищните си планински пейзажи. Сурови планински върхове, свежи борови гори и кристално чисти ледникови езера оформят местния пейзаж и правят това място просто идеално за любителите на дивата природа и екотуризма.
Дори и да звучи изненадващо, докато сте в Полша не пропускайте да посетите местните плажове. Страната може да се похвали с най-светлия и фин пясък в цялата северна половина от Европа.
Ако имате здрави нерви и искате да се запознаете с най-черните и зловещи страници от европейската история, тогава можете да посетите малкото градче Освиенцим, разположено в южните части на Полша. Тук се намират лагерите на смъртта Аушвиц 1 и Аушвиц 2 (известен като Биркенау). Тук са намерили смъртта си над един милион души, повечето от тях евреи.
Влияние върху полската кухня са оказали руската, литовската и френската кухня. Към основните й храни се отнасят месото, морските и сладководните риби, зеленчуците и картофите. Месото, в това число и обичаното в Полша конско месо, се приготвя по най-различни начини и се поднася на порции, по-големи от обичайните. Често се приготвят и птици. На популярност се радват гъстите зеленчукови супи, най-вече боршът, взет от руската кухня, и хлодникът, взет от литовската кухня. Поднасят се и плодови супи - от ябълки, сливи, вишни и т. н. В Полша често се приготвят ястия от мляко и сметана, подправени с така обичаните от поляците гъби, от които често се готвят главни ястия и предястия. Студените предястия обикновено се правят от риба. Любими полски специалитети са бигосът, полските зрази и варшавските флачки (шкембе), супа от червено цвекло, зелеви сърми и pierogi (кнедли, пълнени например със зеле и гъби).


Обща информация
Площ: 312 685 km²
Население (брой): 38 544 513 души
Официален език: полски 
Религия: католици - 95,3%, старокатолици - 0,3%,
православни - 2,1%, униати - 1,6%, протестанти - 0,7% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Варшава
Най-голям град: Варшава
Парична единица: злота (PLN) 
Часова зона: UTC+1 
Интернет домейн: .pl
Телефонен код: +48
Климат: умерено - континентален