Китай


Полезна информация за Китай

Китай е една от най-древните държави в света и дом на най-многолюдната нация на Земята. С богатата си история и култура Китай със сигурност има с какво да ви изненада. Голямата й площ предлага изключително много места, чакащи да бъдат посетени. Простираща се от студения север до топлите тропици, Китай изобилства от забележителности и курорти за почивка.
Това, с което е известен Китай през последните десетилетия е бурното икономическо развитие. Тя е третата най-силна икономика на планетата (след САЩ и Япония).
Туристите посещават Китай заради огромното културно наследство и исторически паметници и забележителности, които хилядолетната им история предлага посетителите. Китай е и една от най-старите държави в света. Основана е преди близо две хиляди години, по времето на Римската империя в Европа. Корените и могат да бъдат проследени хилядолетия назад. Смята се например, че китайските йероглифи датират от преди 4 – 5 хиляди години. Заради своята голяма площ, несъмнено, областите се различават помежду си както по развитие, така и по бит. Едно от най-интересните неща, които ще видите по време на почивка в Китай е бита на местните хора, които запазват своите хилядолетни традиции, въпреки бурното развитие и осъвременяване на страната.
Културните паметници са неизброими. Достатъчно е да споменем само Великата китайска стена, дълга над 8000 километра, което е единственото творение от човешка ръка на планетата, което се вижда от космоса. Това е една забележителност, която привлича милиони туристи в страната. Смята се, че стената е издигната за да въспира агресивни вражески племена да нахлуват в Китай. Днес обаче предназначението и е да радва окото на посетителите с меките си бежови нюанси и извивки следващи живописния релеф на североизточен Китай. Интересно за Великата китайска стена е, че е строена изключително дълго време, а не наведнъж. Разбира се, ако желаете да посетите Великата китайска стена, няма да ви се наложи да я обиколите цялата. Китайците са подбрали най-забележителните сектори от Великата Китайска стена за разглеждане от чужденците.
Китай определено е страната, в която мащабите са огромни. Теракотената армия е уникална по рода си забележителност и част от Световното културно наследство, която представлява армия в пълния смисъл на думата. Над 8000 войници са подредени в стройни редици, заедно със своите каляски и коне. Всички войници са в реален размер и цял ръст и са изработени изцяло от теракота. Изключително любопитен факт е, че всички лица на войниците се различават помежду си. Теракотената армия е обявена за едно от най-големите археологически открития на 20ти век.
Пекин е един от най-емблематичните градове в света. Всеки ден туристите, които посещават Пекин са приблизително 4 млн. Вплел една толкова различна култура и традиции, Пекин привлича милиони туристи с това, че е различен, интересен, непокорим. Макар да е един от най-големите градове в света, там трудно може да се изгубиш. Центърът е Забраненият град (огромен дворцов комплекс и седалище на 24 китайски императора в продължение на 5 века). Многобройни са архитектурните паметници (повечето от 15-19 в.) - това са укрепления, храмове, дворци, манастири, сред които се открояват Императорският дворец и Храмът на небето. Летният дворец е безценен паметник на китайската паркова архитектура. Най-известната забележителност в двореца е галерията, дълга 728 метра, най-дългата в света, вписана в книгата на Гинес.
Хазартът и залаганията са забранени в цял Китай. Въпреки това има едно кътче, в което те са позволени. Това място е Макао. Макао е съставен от полуостров в южната част на Китай и два острова свързани с мостове помежду си. В Макао са позволени някои неща, които са строго забранени в Китай, като например залганията. През последното десетилетия Макао стана предпочитана дестинация за почивка на по-заможните и известни личности от целия свят. Градът се явява достойна конкуренция на Лас Вегас, особено след построяването на The Venetian – една от най-големите сгради в света, но по-важното – най-голямото казино в света. За строежът му е похарчена спиращата дъха сума от 2,4 милиард долара, а интериорът му е изпипан до последния детайл. Ако сте любители на хазарта и казината – Макао е вашето място в Китай.
Китайската кухня е с древна, хилядолетна история. Ражда се преди 3000 години, в епохата на династията Шан – още с възникването на китайската цивилизация. 1500 години по-късно възниква кулинарията като самостоятелна дисциплина.
Китайската кухня е природосъобразна. В нея много строго се спазват определени принципи на съчетаване на продуктите. Китайската кухня впечатлява с невероятното си разнообразие. В нея се вписват традициите на много кулинарни школи.
Дели се на "осем главни кухни на Китай" според региона и начина на приготвяне: шандунска, хунанска, съчуанска, фудзиенска, кантонска, на Дзянсу, Джъдзян и Анхуей. От 8-те главни кухни на Китай кантонската, съчуанската, шандунската и хунанската са основни, т.е. свързват се с определението "китайска кухня".
Първата асоциация, която предизвиква китайската кухня, е ориз.
Характерно за китайските ястия е, че се приготвят на малки късчета, за да може по-лесно да се хващат с пръчиците.
Китайската кухня залага на свинското месо. Ястията с риба също се консумират често в китайската кухня. Пилешкото също е предпочитано месо в китайските ястия, като се комбинира предимно със зеленчуци. Соевият сос е запазена марка на китайската кухня.


Обща информация
Площ: 9 596 900 km²
Население (брой): 1 347 350 000 души
Официален език: китайски 
Религия: конфуцианци - 88,7%, будисти - 4,8%, мюсюлмани - 1,6%, християни - 0,6%, шаманисти - 0,5%, местни традиционни вярвания и култове - 1,2%
Политическа система: еднопартийна комунистическа държава
Столица: Пекин
Най-голям град: Шанхай  
Парична единица: Юан (CNY)
Часова зона: UTC+8 
Интернет домейн: .cn
Телефонен код: + 86 
Климат: умерен, субтропичен, тропичен