Ирландия


Полезна информация за Ирландия

Ирландия заема по-голямата част от едноименния остров, известен още като Ейре. Ирландия е успяла да запази и развие своето удивително културно богатство. Днес това е една от най-вълнуващите страни в целия свят и милиони туристи всяка година идват тук за да усетят вкуса на уискито, да се потопят в наситената атмосфера на този хладен атлантически остров и да се полюбуват на зелените пейзажи.
Първите заселници по тези земи дошли преди около 10 000 години. В онези времена Ирландия все още имала сухопътна връзка с континентална Европа, така че това не било никакъв проблем. Хилядолетия наред келтите се разселвали по територията на цяла Европа, но с идването на нови и нови племена те били постепенно смесени с новопристигащите. Ирландия остава последният им бастион, който те ревностно защитават и превръщат в една от най-успешните държави на 21-ви век.
Неслучайно Ирландия често се свързва със зеления цвят. Типичният ирландски пейзаж в наши дни е изумрудено зелен. Твърди се, че там могат да бъдат видяни 40 нюанса на зеленото. Вътрешната част на страната е предимно ниско хълмиста и равнинна. Преобладават обширните ливади, прорязвани от пълноводни реки и кристално чисти езера. Със своите 384 км. река Шанън разделя страната на източна и западна. Долината Глендалоу е най-голямата в Ирландия и определението „красива” би било крайно недостатъчно. Изключително живописно място е и скалата Кашел, намираща се в провинция Мюнстер. Това всъщност са руините на голяма келтска катедрала и е едно от най-посещаваните от туристите места.
Крайбрежните зони към Атлантическия океан са по-планински, стръмни и остро спускащи се към бушуващите води. Едва ли не сте чували за скалите на Мохер, които се намират не далеч от град Нокнахоу на брега на графство Клеър, извисяващи се на 200 м височина. Най-високата им точка е отбелязана от кулата О’Браян, построена от местен земевладелец като наблюдателница и кафене.
Ирландските замъци са още една изключително важна част от местната култура. Обиколка из средновековните замъци на Ирландия ще ви потопи в истории за смели рицари и кървави битки. Един от най-красивите се нарича Джонстаун Касъл. Намира се в югоизточните части на Ирландия, на около 4 километра от малкият крайбрежен град Уексфорд. Разположен е на брега на малко живописно езеро и датира от началото на 19-ти век. В югозападна Ирландия в покрайнините на малкия провинциален град Бларни се намира прословутият Бларни Касъл. Този замък е построен в началото на 13-ти век и представлява комплекс от четири постройки, сгушени сред пищната растителност. В северозападните части на Ирландия близо до малкото градче Конг се намира Ашфорд Касъл. Замакът е разположен на брега на езерото Лох Кориб и впечатлява с достолепната си фасада от ранния 13-ти век. Днес този камене палат е превърнат в луксозен хотел, който привлича романтично настроени пътешественици. Не пропускайте да посетите и Бунрати Касъл, който се намира на дълбоко врязан в сушата залив на северозападното крайбрежие на Ирландия. Каменната крепост е построена през първата половина на 15-ти век и се смята се за една от най-красивите в страната. Замъкът Мелахайт е разположен на 14 километра от Дъблин. Той представлява красиво имение, датиращо от 12 век. Отворен е за посетители и е напълно обзаведен с мебели от различни епохи. Замъкъ Килкеа, намиращ се недалеч от едноименното ирландско селце, се свързва с редица злокобни събития, родили легенди и истории за призраци. На една от стените в замъка има смразяваща кръвна скулптура, известна като „Камъкът на дяволските очи”. Освен нея в замъка могат да бъдат видяни и други странни фигури като например кръвожадна вълча глава и човешко тяло, облечено в пищни средновековни дрехи. Замъкът на крал Джон се издига в стария град на Лимерик, на т.нар. Кралски остров. От някогашната му красота обаче е останало малко и днес посетителите могат да разгледат единствено изложба, пресъздаваща историята му. В Ирландия има и куп други замъци, които няма как да опишем на един дъх, но вие задължително трябва да ги включите във вашия туристически маршрут ако имате щастието да посетите страната на келтите.
Ирландия е известна като страна на келти и тайнствени сили. Пътувайки из Ирландия ще ви направи впечатление, че на много места се издигат кръстове. Келтските кръстове са един от най-специфичните елементи на автентичната ирландска култура Можете да ги видите на различни места из ирландската провинция, включително и в гробищните паркове на големи и малки градове. Препоръчително е обаче да посетите Монъстербойс. Това е ранно християнско селище, чийто руини са доста добре запазени. Мястото се намира на север от столицата Дъблин, недалеч от град Дроида. Келтският кръс се отличава от традиционния по това, че върху него е изобразен кръг. Келтският кръст символизира вода, въздуха, земята и слънце. Смята се че са се появили около 8-ми век.
Освен с прекрасното си уиски, Ирландия е много популярна със своите кулинарни изкушения. Посещавайки тази страна задължително трябва да опитате задушено агнешко месо с картофи. Това е местният специалитет и най-популярното ястие в Ейре. Една от главните особености на местната кухня е, че тя обикновено залага не естествения вкус на храните и се използват много малко подправки или сосове. Традиционно се избягва съчетаването на много и различни на вкус съставки. Тъй като Ирландия е известна със своите млечни продукти е препоръчително да опитате и някое от местните овчи сирена, които се отличават с силен и наситен вкус и аромат. Важно място в храненето на ирландците заема морската храна. Не пропускайте да опитате превъзходната ирландска сьомга, която е известна със своите удивителни вкусови качества. Важно място в ежедневното меню заема консумацията на овес и вкусни горски плодове, които се прибавят към всевъзможни сладкиши и тестени изделия, включително и при приготвянето на уникален по рода си местен плодов хляб. Перлата на ирландската кухня обаче е пудингът с уиски и изкусителен яйчен крем. Ако седнете в някое кафене в центъра на Дъблин не пропускайте да изпиете чаша ирландко кафе, което се приготвя с уиски и сметана или пък чаша от прословутата ирландска черна бира.


Обща информация
Площ: 70 273 km²
Население (брой): 4 339 848 души
Официален език: ирландки и английски 
Религия: християни - 99,7%, други - 0,3 %. 
Политическа система: парламентарна република 
Столица: Дъблин
Най-голям град: Дъблин
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC
Интернет домейн: .ie
Телефонен код: +353
Климат: умерен морски