Дания


Полезна информация за Дания

Дания е изключително красива страна, а възможностите за туризъм тук са неизчерпаеми. Дания заема кръстопътно положение между Балтийско и Северно море от една страна и между Скандинавския полуостров и континентална Европа, от друга. В територията й влиза остров Ютландия и над 400 други острови, сред които по-известни са Гренладния, Фалстер, Борнхолм и други.
Най-добрия начин да обиколите страната е с велосипед. Така ще имате възможността да опознаете и да почувствате най-бързо местната природа, пейзажи, градове и култура. Датчаните са известни с любовта си към велосипедите и използват абсолютно всяка възможност да карат колело вместо автомобил.
Наистина е невероятно преживяване да прекосите изумрудено зелената Дания през лятото с велосипед. Прекрасното време ще ви позволи да прекарвате часове под открито небе. Пътищата са превъзходни, а от двете страни на пътя се редуват гористи местности, поля покрити с цветя или селскостопански култури, езерца, малки средновековни градчета и очарователни ферми. Понякога пред вас ще се появи някой внушителен замък, който ще ви накара да почувствате стария дух на най-южната и слънчева скандинавска страна. А замъци има наистина много. Някои от тях са разположени далеч извън населените места и именно те ще ви накарат да почувствате духа от приказките на Ханс Кристиян Андерсен. Един от най-красивите в цяла Дания е Егесков Слот (замакът Егесков). Той се намира в централните провинциални части на очарователния остров Фюн. Мястото е една от големите туристически атракции в страната. Червеникавата му фасада е разположена сред красиви градини и пищна зеленина. Този шедьовър се допълва от прекрасно малко езеро и градина –лабиринт.
Крайбрежията на Дания са красиви и живописни. Тук ще откриете безкрайни плажове, покрити със светъл и много фин пясък. През по-топлите и слънчеви дни те са чудесно място за почивка, слънчеви бани и за плуване. Не забравяйте обаче, че морските води тук са по-хладни, а температурите на въздуха не могат да се сравняват с тези по Средиземноморието. Тук плажовете са също и място, на което да се разходите, да пояздите кон, а в по-ветровити дни и да пуснете хвърчило. Заслужава си да посетите нос Гренен. Това е най-северната точка на Дания. Тук се срещат заливите Скагерак и Категат, които осъществяват връзката между Северно и Балтийско море.
Дания обаче не е само пасторални провинциални пейзажи, красиви плажове и живописни извънградски местности. Това, което отличава страната от всички други държави са нейните градове. Именно там се съхранява датското архитектурно и културно наследство. Най-голям и известен от всички датски градове е Копенхаген.
Столицата е основана през 1167 г. В нея понастоящем живее 1/3 от населението на страната. Задължително е да разгледате града, очароващ със старинните си сгради и тесни улички. Градът е смесица от старинна и модерна архитектура. Именно тук се намира най-дългата пешеходна търговска улица в света – Строгет. Особено колоритно място е пристанището Нюхавън. Къщите по крайбрежната алея са оцветени в различни цветове. Нюхавън е любимо място на художници, фотографи, артисти и е подходящо за всеки, който обича дългите разходки. В столицата се издигат и няколко паметника на най-известния датски писател – Ханс Кристиан Андерсен. Единствената кръгла църква в света – „Мраморният събор” е сред забележителностите на Копенхаген. Тя е и най-голямата църква в Скандинавия. Заслужава си да видите замъкът Розенборг, както и прекрасната статуя на Малката русалка. От по-новите сгради си струва да посетите планетариума Тихо Брахе. Сградата е разположена в центъра на датската столица и функционира от ноември 1989 година. Голяма атракция на Копенхаген представлява един от най-известните увеселителни паркове в Европа – Тиволи.
Не всичко интересно обаче, което носи духа на Дания е в пределите на Копенхаген. Така например ако искате да посетите къщата, в която е роден прословутия Ханс Кристиян Андерсен, трябва да посетите град Одензе, разположен на остров Фюн в централна Дания.
Не бива да пропускате град Хилерьод, както и прекрасните провинциални селища в областта на Хелзингор (Елсинор). Те са по-близо до Швеция, отколкото до столицата Копенхаген и могат да ви очароват със своята атмосвера, красиви околности и внушителни замъци.
Друг град, който не бива да пропускане по време на обиколката си из Дания, е град Хелсиньор. Там се издига прочутият замък „Кронборг”, станал популярен благодарение на шекспировия Хамлет. Интерес за туристите представлява и двореца Кристинборг, който днес е правителствена резиденция, както и двореца „Фредериксборг” в град Лингсби.
Ако се отправите в посока Ютландия ще останете впечатлени от чистотата и красотата на природата. Гъстите гори, обширните поля, езерата, фиордите са част от природните чудеса на Дания.
Дания е страна с дълга история, важна част от която са изиграли викингите. В музея в Роскилде са изложени реставрираните останки от пет викингски кораба.
Датската кухня се определя от географското разположение на страната. Дания е най-южната скандинавска държава. Основни продукти са картофите, ечемикът, цвеклото, гъбите, ряпата. От известните датски специалитети ви препоръчваме да опитате следните: фрикаделе (традиционно ястие, съставено от печено месо, варени картофи и мариновани зеленчуци, поляти със специален кафяв сос) и сморебрьо (сандвич, който може да бъде срещнат в множество варианти). Специалитети от датската кухня са и smorrebrod (сандвичи), варени или карамелизирани картофи, варено червено зеле, печено свинско и печено патешко. Други специалитети: Салата Копенхаген (Kobenhavn Salad) - това е салата от синьо сирене, тъмно червено грозде, ядки от орех, мандарини, бяло, сухо вино; Супа от карфиол (Bromkaal Suppe); Картофено-яйчен кейк (Kartoffela egg cake); Пълнена зелка с кайма (Farseret Hvalkat); Ябълковидни кексчета (aebleskiver).


Обща информация
Площ: 43 098 km² 
Население (брой): 5 511 451 души
Официален език: датски 
Религия: християни - 98,7%, юдаисти - 0,2%, други - 1,1% 
Политическа система: конституционна монархия
Столица: Копенхаген
Най-голям град: Копенхаген 
Парична единица: Датска крона (DKK) 
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .dk
Телефонен код: +45
Климат: умерен морски