Начало    Информация за държави    Босна и Херцеговина 
Босна и Херцеговина


Полезна информация за Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е отлична възможност да прекарате една ваканция на средиземноморския бряг, но същевременно да изпитате съвсем различни усещания. Въпреки че се намира в толкова популярен и посещаван регион, тази страна е все още непозната, неизвестна и вълнуваща.
Босна и Херцеговина е разположена в западната част на Балканския полуостров. Макар че земите на днешна Босна и Херцеговина за заселени още от неолита, за първи път името на страната се споменава около 948 година. През вековете нейната територия е била част от Римската империя, Византия, Османската империя, Австро-Унгария, а след 1945 година и от Югославия. След края на гражданската война федерацията поема по напълно нов път и от 3 март 1992 година Босна и Херцеговина е независима страна, съставена от две части – Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Независимо от тежкото минало Босна и Херцеговина прави вече първи стъпки към превръщането си в модерна европейска държава.
За тази цел от голямо значение е туристическия сектор, който съдейства много за бързото развитие на местната икономика. През последните години страната е един от основните играчи в туристическия бранш, като всяка година е налице увеличение на туристическия поток между 10 и 20 процента.
Когато става дума за туризъм, то на първо място трябва да се спомене столицата Сараево. Наричана още „олимпийският град“ /заради проведените тук през 1984г. Зимни Олимпийски Игри/, градът е икономически и културен център на Босна и Херцеговина. Много често в определенията за Сараево може да срещнете и определението „Европейският Йерусалим“. През 2012г. градът дори спечели и приза на Foxnomad за „Най-добър град за посещение“ в конкуренцията на стотици други градове. Сред изключителните исторически забележителности на Сараево, които заслужава да бъдат посетени, са паркът „Врело Босне“, Катедралата на Сараево и джамията „Гази Хусрев-бег“.
Туризмът в Босна и Херцеговина обаче не се свежда само до Сараево. В страната има множество други исторически забележителности, които заслужава да бъдат посетени. Едно от най-големите съкровища в региона е град Мостар, разположен на двата бряга на река Неретва в Херцеговина. Градът е в списъка на ЮНЕСКО и има защо. Насладете се на стария град с неговите павирани тесни улици, каменни мостове, старинни църкви и джамии, които ще ви пренесат в средновековна Европа без дори да се замислите. Тук може да се види и известният „Стари мост“.
Друго забележително място във федерацията е Вишград. Той се намира в най-източните части на страната, в границите на Република Сръбска. Свързва се с геноцида и жестокостите по време на гражданската война, а за ценителите на красотата е препоръчително да се полюбуват на моста Мехмед Паша Соколович, който е част от списъка на ЮНЕСКО. С многобройните си арки той грациозно пресича течението на река Дрина. Мостът е дълъг цели 180 метра и е един от най-красивите паметници на архитектурата, останали от ерата на Османската империя.
Освен с многобройните исторически забележителности Босна и Херцеговина, подобно на всички други балкански страни, има и изключително красива природа. Ако искате да видите най-доброто от природата на Босна и Херцеговина е добре да посетите някой от националните паркове или резерватите в страната. Препоръчваме ви да започнете с вероятно най-красивият от всички – Национален парк Сутиеска, където е разположена една от двете запазени праисторически гори в Европа. Тук се намират две от най-големите природни забележителности на федерацията - Търновачкото езеро и водопада Скакавац, който се спуска с грохот от височина 75 метра. Ако пък сте почитатели на красивите еко пътеки и дългите излети сред природата тогава трябва да посетите Национален парк Козара, който се слави като едно от най-добрите места за лов в страната. Красотата на тази местност е призната още през 1967 година, когато Козара се превръща в национален парк. Национален парк Уна е известен с разкошните си гори и красиви водопади. Основан едва през 2008 година, паркът се намира в западната част на страната, непосредствено до границата с Хърватия. В национален резерват Печурица, също защитен от ЮНЕСКО, може да видите природни забележителности, недокоснати от човек. Влизането е ограничено и става само с лесничеи.
Местните ястия в по-голямата си част напомнят на останалите части от Балканите. В Босна и Херцеговина се приготвят разнообразни тестени изделия, най-вече питки и баници. Типични за тази страна са пълнени пиперки (най-често с ориз и кайма, но може и с яйце и сирене), сърми (зелеви листа, увити около смляно месо и ориз), мусака и много други. Наследство от Османската империя по тези земи е огромното разнообразие от сладкиши и десерти. Един от най-известните десерти тук е баклава. Тя произлиза от Югозападна Азия, но е изключително популярна в останалите страни на Балканския полуостров. В Босна и Херцеговина се консумират основно два вида алкохол – вино и ракия. Винарските райони са в Херцеговина, защото климатът там е по-мек. Ракията се прави от различни видове плодове. Тази типично балканска напитка може да се произвежда на практика в цялата страна.


Обща информация
Площ: 51 129 km²
Население (брой): 3 981 239 души
Официален език: босненски, сръбски, хърватски
Религия: католици, православни и мюсюлмани
Политическа система: полупрезидентска федерална република
Столица: Сараево
Най-голям град: Сараево
Парична единица: Конвертабилна марка (BAM)
Часова зона: UTC+1 
Интернет домейн: .ba 
Телефонен код: + 387
Климат: субтропичен средиземноморски