Сърбия


Полезна информация за Сърбия

Сърбия е една от шестте независими републики, които се образуват след разпадането на Югославия. Известно време Сърбия образуваше федерация заедно с Черна гора, но през 2006г. Черна гора се отдели като самостоятелна държава.
Подобно на самата страна, столицата й Белград също е град на контраста. Дълго време Белград не е бил нищо повече от една бяла крепост. Именно на тази бяла крепост градът дължи името си. Днес крепостта е известна с турското си наименование – Калемегдан. На площад Теразие можете да видите сградата на известния хотел Москва, чийто гости са били Махатма Ганди, Айнщайн, Максим Горки и други знаменитости. Друга гордост на града са Съборната църква и Белградската Патриаршия. Зад тях се издига конакът на княгиня Любица. Сред модерните сгради на сръбската столица е Белградската арена, която е сцена на концерти и представления на световноизвестни артисти. Съвременните архитектурни забележителности се издигат редом със сгради, останали след бомбардировките на НАТО през 1999г., за да напомнят за тези, изгубили живота си. Такива са сградата на старата болница и сградата на радиото и телевизията, чиито развалини могат да бъдат видяни и днес.
Вторият по големина град в Сърбия е Нови Сад. Той е разположен на река Дунав и е известен като „градът на падащите мостове”, защото мостовете му са били многократно разрушавани. В центъра му се намира главният градски площад, на който може да бъде видяна сградата на Кметството и катедралата. Катедралата е посветена на Дева Мария и е с подчертано готическа архитектура. Най-голямата забележителност на града е крепостта “Петроварадин”. Градът е известен и с фестивалът, който се организира всяко лято. По време на този фестивал се издигат 25 сцени и в рамките на четири дни посетителите и жителите на Нови Сад могат да се насладят на различни стилове музика. Близо до града се намира паркът “Фрушка гора”, в който са запазени 16 православни манастири.
Ниш е един от най-старите балкански градове, известен като „Портата между Изтока и Запада”. Разположен на река Нишава, той заема кръстопътно положение на Балканския полуостров. Сред задължителните за посещения забележителности на града са дворецът „Бановина”, турската крепост, паметникът и площада на освободителите.
Истинско чудо на природата, Дяволският град, бе сериозен претендент при избора на новите чудеса на света. Дяволският град представлява съвкупност от каменни пирамиди, формирани в резултат на водната ерозия. С годините вододелът между Дяволско дере и Пъклено дере придобива причудливи форми, наподобяващи кули. От 1995г., с решение на сръбското правителство, Дяволският град получава статут на национален парк.
Сръбската кухня е пикантна, пищна, вдъхновяваща, но и лесна за приготвяне. В нея ясно личи влиянието на бивша Югославия, Балканите, Средиземноморието и Ориента. Традиционни сръбски ястия са плескавицата и сармите. Сармите представляват ориз или месо, завити обикновено в зелеви листа. Плескавицата е ястие от мляно месо, приготвено на скара. В Сърбия най-популярна е Лесковашката плескавица, която се приготвя от смес от телешко и свинско месо и се поднася с пикантен сос. Влиянието на турската кухня се усеща при десертите. Сърбите обичат да си похапват толумбички и баклава.


Обща информация
Площ: 77 470 km² 
Население (брой): 7 243 007 души
Официален език: сръбски 
Религия: православни - 93,1%, католици - 4,7%, униати - 0,6%, протестанти - 1,6%, мюсюлмани - 18,5% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Белград
Най-голям град: Белград
Парична единица: сръбски динар (RSD)
Часова зона: UTC +1
Интернет домейн: .rs
Телефонен код: +381
Климат: умереноконтинентален