Перу


Полезна информация за Перу

Перу е страна с огромен туристически потенциал. Залепени за Андите, между засъхналата крайбрежна пустиня и буйната растителност на Амазонската дъждовна гора, Перу предлага такова голямо разнообразие от възможности за пътешествие, че е изключително трудно да изберете между тях.
Това е страна с изключително богата история и култура, на приблизително 5000 години. Територията на древно Перу е обитавана от няколко значими цивилизации на Андите, по- специално инките, чиято империя бива превзета от испанските конквистадори през 1533г. Перу обявява своята независимост през 1821г. и постига победа срещу останалите испански военни части през 1821г. След 12 годишен диктаторски режим, през 1980г. Перу въвежда демократичен режим на управление.
Природата на Перу е уникално красива. Преобладават големите контрасти, а именно разликата между полупустинните брегове, екваториалните джунгли във вътрешността и непристъпните Анди.
В северните част на страната, в близост до границата с Еквадор ще откриете прекрани плажове, по чиито златист пясък са порастнали кокосови палми. Това придава изключителна екзотика, а още повече, че тук плажовете са пълни спосетители 365 дни в годината.
Перу има много забележителности, които просто чакат да бъдат видяни, защото наистина си заслужава.
Перу притежава множество забележителности, които биха могли да привлекат огромен брой туристи.
Една мистерия се е превълнала в световна атракция и в магнит за чуждестранни посетители. В пустинята Наска, която се намира на тихоокеанското крайбрежие в южната част на Перу има странни фигури с неясен произход, изобразени върху земята, които будят любопитство и привличат вниманието на учените вече десетилетия. Тези огромни по размери рисунки привличат най вече със своята мистериозност. Една от теориите е, че древното племе Наска, което е започнало да се развива по тези земи още 200 години преди новата ера, ги е изобразило по каменистата земя за да даде някакъв знак на посетители от извънземна цивилизация. В действителност тези странни фигури могат да се видят ясно само от птичи поглед и това прави тяхното предназначение още по-тайнствено. Това разбира се са само теории, но факт е, че тези рисунки трудно могат да дадат логическо ояснение за своето съществуване.
Друга много важна забележителност на Перу е Мачу Пикчу. Това е древна крепост на Инките, която е построена направо върху стръмните скали на височина 2045м над морското равнище. Предполага се, че е построен тук за да доближи религиозните Инки до небето и съответно до бога-слънце, който те така почитали. Планинската крепост е построена през 15-ти век. Тя смайва със своята оригиналност. Подобен строеж би бил истинско предизвикателство дори и днес при сегашните напреднали технологии. Можем да си представим колко усилия, трудности и изчисления е коствал този строеж през онези времена, когато всичко се е основавало на човешката сила и умение, без да се разчите на сложна техника и машини. Един от най-интересните елементи при този високопланински древен град е това, че по склоновете са изградени тераси, които имат многофункционална роля. От една страна предпазват земята от свличане, а от друга страна дават възможност да бъдат обработвани, което при други обстоятелства би било напълно невъзможно заради релефа. Запазени са части от много сгради с обществена значимост като храмове например.
Най-големият град в страната е столицата Лима. Тя е основен образователен, културен и финансов център. Други по-големи градове са Икитос, разположен сред амазонската дъждовна гора, по течението на самата река Амазонка, Пиура, разположен в близост до Тихия океан и границата с Еквадор, Чиклайо, Трухильо, Куско и Арекуипа. Град Калао също е голям, но е разположен в градската агломерация на столицата Лима.
Перуанската кухня се нарежда на трето място по изтънченост, екзотика и разнообразие – точно след френската и китайската кухни. Традиционното за района ястие се нарича себичето се е превърнало във визитната картичка на Перу пред света. Себичето се прави с риба, миди, скариди, чушки, лук, лимонов сок. Като цяло рибните деликатеси са много често използвани в перуанската кухня, но това не е всичко. Перу е родина четири от десетте зърнени култури, които съществуват в световен мащаб. Става дума за кинoа, киуича, царевица, каниуа. Пикантните гозби изобщо не са им чужди – обичат да добавят и много различни подправки към гозбите си, за да им придадат чуден и различен аромат.
Алкохолът, който най-много употребяват си е типична гроздова ракия и се нарича писко соур. Друг вид питие, отново алкохолно, традиционно за района, е чича морада. То се произвежда чрез ферментация на царевица в предварително подсолена вода.
Бирата и виното също не са чужди на перуанците. Не забравяйте да си поръчате и сок агуахе. Типична за района е супа направена от говеждо месо,сланина, зеле, нахут, картофи и сушени плодове, нарича се пуеро.
Едновременно със спазването на своите кулинарни обичаи, перуанците успяват да се движат в крак с времето и да се възползват от всички кулинарни новости. Ето затова и Перу има една от най-добрите кухни в света.


Обща информация
Площ: 1 285 216 km²
Население (брой): 28 220 764 души
Официален език: испански, кечуа и аймара
Религия: християни - 98,2%, местни традиционни вярвания и култове - 1,0%
Политическа система: президентска република
Столица: Лима
Най-голям град: Лима
Парична единица: Нов сол (PEN)
Часова зона: UTC - 5
Интернет домейн: .pe
Телефонен код: + 51
Климат: екваториален, субекваториален, тропичен