Аржентина


Полезна информация за Аржентина

Аржентина е страна на богатствата - дълги плажни ивици, безкрайни пустини, красиви водопади, огромни мегаполиси, диви, безлюдни простори на Патагония и е известна по цял свят със своята богата и чувствена култура. В Буенос Айрес възниква един от най-страстните и горещи танци – тангото, което днес е визитната картичка на Аржентина.
В древността земите на Аржентина са били населявани от индиански племена - мапудунгун кечуа, чаруа, гуарани и др., но през първата половина на XVI век испанските конкистадори слагат ръка върху тези територии. Първите градове в Аржентина възникват под формата на малки колониални селища, основани именно от испанците. След войната за независимост на 9 юли 1816 г., която дата се превръща в национален празник за страната, са провъзгласени Съединените щати на Ла Плата, които през 1926 г. се преобразуват във Федерална република Аржентина.
След като става независима държава, Аржентина преживява главозамайващ икономически разцвет и се превръща в най-голямата икономическа сила в света. От 1930 г. страната се управлява главно от военни, като периода от 1930 г.-1983 г. е белязан от смяна на военни правителства.
Следващата съдбоносна година в историята на Аржентина е 1982 г., когато страната претърпява поражение от Великобритания във война на Малвинските острови. През 1983 г. в Аржентина се сформира гражданско правителство, с което се дава начало на демократични промени.
Столицата Буенос Айрес, е в топ 20 на най-големите градове в света. Наричат го американския Париж, за това, че е изключително фин и изтънчен град с много забележителности. Тук можете да откриете прекрасни паркове, площади в европейски стил, испанска архитектура, лъскави бутици, изискани ресторанти и луксозни хотели. Подобно на всеки град от такава величина, в Буенос Айрес ще намерите традиционен градски бизнесцентър с високи и модерни небостъргачи. Онези, които са избрали за своя туристическа дестинация столицата Буенос Айрес, задължително трябва да посетят Пласа де Майо с президентския дворец Каса Росада, катедралата Метрополитан с гроба на националния герой от войните за независимост Хосе де Сан Мартин, и множеството музеи. Спирки на туристическата обиколка трябва да са и културният център "Сан Мартин", паметниците на националната архитектура, знаменитият театър "Колон" - център на оперното и балетното изкуство на цяла Южна Америка, както и булевардът "9 юли" – най-големият търговски район в света. Най-любопитни атракции са "Фиеста гаучо" и "Танго-шоу", които са избрани, за да запознаят хората с бита, кухнята, нравите и музиката на гаучосите – аржентинските каубои, както и развлекателен спектакъл с участието на най-добрите изпълнители на танго.
Кордоба е вторият по големина град в Аржентина, който от архитектурна гледна точка в много отношения превъзхожда столицата и е един от основните туристически центрове в страната. В този град могат да бъдат видени прекрасни ансамбли от колониалните времена - старият пазар, католическата катедрала и т.н.
Знаменитият национален парк „Игуасу”, заемащ площ от 55 хиляди хектара, се намира на границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай. Този парк е признат за едно от съвременните чудеса на света – невероятна комбинация от 275 водопада, хиляди видове екзотични птици, пеперуди и уникална тропическа растителност.
Салта е град, разположен в северна Аржентина, а околностите му са изключително красиви – вероятно това е най-привлекателната част от Аржентина.
В Аржентина не липсват морски и планински курорти. Трябва да се отбележи Барилоче – аржентинската Швейцария, разположен на брега на езерото Науел-Уапи. Особено популярни сред туристите са океанските круизи от нос Хорн до Антарктика и Патагония.
Тъй като страната е с огромна територия има места, където крайбрежието е изключително живописно и привлекателно. Най-красивите аржентински плажове са при Мар дел Плата - красив град на брега на Атлантическия океан с красиви плажове. Пясъкът е фин, жълтеникаво – кафеникав, а плажната ивица е доста широка. Мястото е център на морския туризъм в Аржентина. През летния сезон плажовете привличат не само любители на плуването, но също така и много сърфисти.
Онова, което е успяло да се запази и задържи във времето и което наричат традиционна аржентинска кухня, днес вече е силно повлияно и от европейската кухня.
Но все пак, има и такива неща, които се приготвят само тук и които са се запазили във времето, такива които местното население обича и с гордост нарича традиционна кухня.
На първо място най-важното, което трябва да се отбележи за аржентинците е, че вегетарианството е особено неразбираемо за тях. Основен продукт на аржентинците е говеждо месо. Популярното в цяла Латинска Америка гаспачо можете да срещнете във всеки ресторант в Аржентина. Царевицата е силно застъпена – използва се по всякакъв начин и с нея се приготвят различни ястия. Въпреки че говеждото е емблема на аржентинската кухня, що се отнася за месо, не бива да се пренебрегват и рибата и морските дарове. Също много често присъстват на трапезата. А приготвените на въглища телешки ребра наричат асадо. Ако се питате кое от аржентинската кулинария е оставило най-силна следа в световната кухня, отговорът е емпанадата. Представлява нещо като пелмена с по-голям размер. Обикновено се различават по пълнеж. Могат да бъдат приготвени печени или пържени. Напитката, която най-често употребяват и наричат традиционна е чай, носещ името йерба мате. Той се поднася по специален начин или по-точно в специални мънички чашки. От алкохолните напитки най-обичани са червените вина.


Обща информация
Площ: 2 777 410 km2
Население (брой): 42 046 118 души        
Официален език: испански
Религия: християни - 96,4%, юдаисти - 1,1%, мюсюлмани - 0,6%, местни традиционни вярвания и култове - 0,8%
Политическа система: федеративна президентска република
Столица: Буенос Айрес
Най-голям град: Буенос Айрес
Парична единица: Аржентинско песо (ARS) 
Часова зона: UTC - 3
Интернет домейн: .ar
Телефонен код: +54
Климат: тропичен, субтропичен, умерен