Австралия


Полезна информация за Австралия

Австралия е единствената страна континент, която е разположена изцяло в източното и изцяло в южното полукълбо. Много малко хора знаят, че името на страната е Австралийски Съюз. Остров Тасмания, щатите Виктория, Нов Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия,Западна Австралия и Северна Територия формират заедно една от най-богатите, модерни и прогресивни страни в света.
Австралия е сред последните колонизирани страни в света, а началото не било много обещаващо. Като колония на Великобритания, Австралия била използвана за каторга, където заточвали престъпниците. След изтичане на присъдите, затворниците били освобождавани и получавали шанса да започнат живота си на ново като фермери в Австралия. След несигурните първи стъпки, страната започнала да се развива постепенно. Днес, през 21-ви век, това е една от най-богатите нации в света и за много държави тя е модел на подражание.
В контраст с дивата и пустинна вътрешност, крайбрежието в повечето случаи е покрито с гъста и зелена растителност. По тази причина, първите заселници нарекли новооткритите земи „Зеленият континент“, тъй като не подозирали колко негостоприемни и сухи територии са разположени зад зелените и приветливи брегове.
Столицата Канбера е комфортно разположена сред прелестните пейзажи на Голямата Вододелна Планина. Градът е построен специално за столица през 1913-1927 г. по проект на американският архитект Уолтър Грифин, спечелил международен конкурс.
Сидни е най-големият град в Австралия. Пристанищният мост “Харбър бридж” и Операта в Сидни са най-известните австралийски символи. Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света, завършена през 1973 г. Бетонните покриви напомнят огромни, издути от бриз корабни платна.
Австралия несъмнено притежава някои от най-красивите плажове на света, с фин и светъл пясък, съчетан с чисти и прозрачни океански води. Малките и спокойни заливчета са перфектни за плуване, а големите заливи са по-подходящи за сърф. Без значение дали ще посетите северна, южна, източна или западна Австралия, континента притежава отлични плажове във всички посоки. Красивите крайбрежия с още по-красиви заливи са запазена марка на „Зеления континент”.
Перлата в короната е Големия Бариерен Риф. Той е най-големият коралов риф на планетата. Простира се на 2030км по протежението на брега на щата Куинсланд в североизточна Австралия. Кораловият риф е една невероятна формация и е единствения жив организъм на нашата планета, който може да се види от космоса. Съставен е от около 350 вида корали. Тази акватория е идеална за толкова капризни организми, като коралите. Те се нуждаят от плитки, топли, прозрачни води с много слънчева светлина. Тяхната красота не може да бъде описана с думи. Може единствено да се види. Най-добрите начини да се насладите на този шедйовър на природата е като се гмурнете или като направите един тур с лодка, която има прозрачно дъно. В сърцето на кораловия риф има хиляди острови, дом на най-причудливи видове тропически птици. Пясъкът по плажовете на малките островчета е невероятно бял, почти снежно бял, а водите са толкова бистри и прозрачни, че бихте могли да загубите реална представа къде свършва пясъка и къде започва водата. Тези води са дом на малки и пъстри рибки, които са така тясно свързани с кораловия риф, че чуем ли за корали, неминуемо си ги представяме да се стрелкат насам – натам. Такива са например рибата клоун и рибата папагал.
Но Австралия притежава много други красоти, които трябва да бъдат видяни. Например скалата Улуру (Аиърс рок), която е само 348 метра висока, но стърчи внушително сред равнинния и пустинен пейзаж на щата Северна Австралия. Освен огромната и стойност като туристическа дестинация и забележителност, скалата има голяма емоционална стойност за местните аборигени. За тях тя е свещена. Скалата оставя посетителите безмълвни. Цветовете се променят от светло оранжево през алено, та чак до лилаво в различните части на деня.
Друга значима забележителност на „Зеления континент” са „Апостолите”. Намират се в щата Виктория, на брега на Басовия проток. Представляват скална формация с височина 20 – 30м над морското равнище. Формирали са се от действието на вятъра и океанските вълни. Природните сили вече са успели да саборят някои от Апостолите, но повечето са си все още там. Всеки посетител на щата Виктория трябва да ги посети, защото гледката е просто поразителна. Първо се движите по плато с тревиста растителност, което води до пропаст. Долу под краката ви бушува океанът. И там срещу вас, гордо изправени стоят Апостолите. Гледката спира дъха на всеки, който се озове на това място.
Четвъртата гореща точка на Австралия е остров Фрейзър, който се намира на източния бряг на континента, не далеч от щата Куинсланд и южно от Големия бариерен риф. Това е сравнително голям остров, който е изграден само от пясък. Без скали, без почва, само пясък. Спокойните води, топло време, красиви гори и огромно разнообразие от тропически птици, могат да ви накарат да се почувствате все едно сте попаднали в рая.
Петата гореща точка на Австралия е разположена в южната част на Голямата вододелна планина. Мястото се нарича „Сините планини” и се намира не далеч от най-големия австралийски град - Сидни. Местноста е национален парк заради невероятната и естествена красота и планински пейзаж. Ще се влюбите в това място, особенно ако харесвате карането на колело и дългите разходки сред природата. Има специални туристически маршрути, които минават през най-красивите кътчета. Гъсти зелени гори, чист въздух и очарователни извори и водопади, подскачащи по склона. От по-високите места се разкриват панорамни гледки към цялата местност. Ако имате шанса да попаднете на някое от тях, ще разберете коя е причината да наричат мястото „Сините планини” – защото евкалиптовите дървета които растат на около имат син цвят, когато ги гледате от далеч. Тези планини са много повече красиви, отколкото високи. Това е едно от малкото места в Австралия, където бихте могли да видите снежна покривка през зимните месеци.
Гореща точка номер шест е разположена в Западна Австралия, на полуостров Норт Уест Кейп. Национален парк Кейп Рейндж притежава невероятни красоти. Канйоните са огнено червени. Цвета на скалите и почвата напомня на марсиянски пейзаж.
След като сте посетили природните забележителности в нетърпимата жега, най-вероятно ще имате нужда от освежаване. И имате голям късмет, защото не далеч от националният парк ще откриете един от най-красивите плажове на света – Тюркоаз Бей. Красотата му е невероятна – бял пясък, кристално чиста вода, тъмно синъо небе...и от време на време дружелюбни делфини които идват почти до самия пясък.
В австралийската кухня са включени някои типични аборигенски ястия: калмари, миди или скариди, подправени с лимонова мирта, пушена сьомга със сос от орехи "макадамия", пържоли от кенгуру или ему, поръсени с ароматни семена. От далечните времена са останали няколко ястия, които се смятат за символи на австралийската кухня. Такива са тиквените скони, които се ядат топли, залети с разтопено масло, и пайовете с месо. Оригинално австралийско изобретение е пастата "веджимайт", която се приготвя от ферментирали и силно осолени дрожди. Продава се в бурканчета и е любима закуска на децата, които я хапват намазана върху филийка.


Обща информация
Площ: 7 741 220 km2
Население (брой): 22 117 876 души        
Официален език:  английски
Религия:  католици - 27%; англиканска църква - 21%
Политическа система: парламентарна монархия
Столица: Канбера
Най-голям град: Сидни
Парична единица:  австралийски долар (AUD)
Часова зона: UTC +8 до UTC +10 (корекция за лятно време в някои щати)
Интернет домейн: .au
Телефонен код: + 61
Климат: субтропичен на юг; субекваториален на север
   

  * map AUSTRALIA