Тунис


Полезна информация за Тунис

Тунис е страната с най-красивите плажове по африканското средиземноморско крайбрежие. Ако сте избрали тази дестинация за следващата си ваканция със сигурност ще има какво да видите.
Тунис е една от най-лесно достъпните африкански страни, което е резултат от огромния интерес на милиони европейци към тази красива страна. Последните няколко години Тунис е в топ 10 на най-атрактивните туристически дестинации за европейците.
Тунис е наистина една великолепна страна, съчетание между романтични пейзажи, интересна история, богата култура, приключенски дух и един наистина прекрасен климат.
Тунис разполага с прекрасна природа, която ще ви бъде много интересно да разгледате.
Най-важните туристически центрове са столицата Тунис, Бизерте, както и световно известните курорти Монастир, Хамамет и разбира се перлата на тунис - Джерба.
Столицата на африканската страна също носи името Тунис, а нейнината стара част, известна още като медината, е обявена за паметник на световното историческо налседство от ЮНЕСКО през 1979 г. Огромното е архитектурното и културното богатство, което е успял да съхрани Стария град на Тунис, което го прави неговият неофициален център и най-значимото място, което годишно се посещава от милиони туристи от цял свят.
Тунис е важен пристанищен град, с население около един милион жители. Целият Тунис е построен върху останките на градът-държава Картаген (Carthage).
Този исторически център е завладян от Римската империя, която се изтегля от там през 5 век. Малко по-късно, през 7 век арабите завладяват днешните тунизийски земи, а още по-късно те стават част от Османската империя. През 19 век официално Тунис е под османска власт, но с течение на времето той придобива своята независимост. От 1881 г.Тунис става френски протекторат, като францизите изграждат „новия” Тунис непосредствено до Стария град, който започва да губи значението си. През 1956 получава своята окончателна независимост.
Руините на Картаген са много впечатляващи и не бива да ги пропускате. Те се намират в северната част на залива и са един от най-значимите исторически паметници по Средиземноморието. Днес за жалост не са останали много археологически данни и база, които да предоставят повече информация за древния Картаген, най-вече заради пълното унищожение на архитектурните паметници и последвалия вандализъм над техните останки. Колони, амфитеатри, дебели каменни зидове - всичко това ще ви върне хилядолетия назад. Освен останките от това древно наследство, от тук се разкрива и прекрасна гледка към града.
Днес Тунис продължава да е една екзотична туристическа дестинация, която предлага много от атрактивните преживявания на Ориента. Старият град на Тунис е овално застроен и ограден със стени. Из многобройните му тесни улички можете да видите освен многото колоритни пазари, най-вече невероятната архитектурна смесица, която предлагат постройките в медината. Сред декоративните архитектури тук се отличават около 400-те сгради в стила ар деко. Един типичен пример за такава сграда е внишителната Вила Бублил, която е разположен а вкрая на парка Белведере и която очарова със старата си но достолепна фасада.
В медината на Тунис можете да видите невероятно много исторически забележителности, сред които 700 официално обявени за културни паметници. Дворци, джамии, мавзолеи, фонтани, мендресета и т.н. Една от най-вълнуващите постройки тук в Тунис е Голямата джамия, която включва и мюсюлманския университет в Тунис и националната библиотека. Особено вълнуващи са също така обиколките в Двореца на бея – Дар-ал-Бей, както и музея „Бардо”. Тази галерия в днешната медина на Тунис е някогашен дворец на Хафсидите. Днес в него може да разгледате невероятна колекция от римски антики и древногръцки мозайки.
Тунис разполага с прекрасни курорти. Хамамет, Монастир и Джерба не се нуждаят от реклама. В Джерба се усеща контактът между пустинята и Средиземно море и това прави атмосферата много екзотична. Това е най-горещият и слънчев морски курорт на Тунис - пясъкът на плажа е светъл бежов, а растителността е оскъдна. Тук ще видите основно финикови палми и жълто бежова суха земя. В подобна атмосфера разходката с камила покрай брега си е направо задължителна.
Монастир е по-популярен и доста по-претрупан с туристи. За сметка на това има повече зеленина и тревни площи, които се поливат редовно, за да запазят свежестта си.
Соленото езеро Шот ал Джарид е едно от най-впечатляващите места в Тунис. Намира се в централните части на страната. Водите му на места при подходящата светлина изглеждат странно розови, а там където видата се е изпарила, върху жълтия пясък са останали бели солни следи. Чувството тук е все едно сте попаднали насред Долината на смъртта. На където се обърнете се вижда жълта и изпепелена от слънцето земя. Само към хоризонта се виждат по-значителни релефни форми. Тук-там има някоя изоставена лодка, която просто е засъхнала насред пясъка.
Национален парк Сиди Тоуи е място, което може да въздейства много емоционално на някои хора. Това е едно от местата в света, които в резултат от активно земеделие били превърнати в пустиня. Местната растителност била почти напълно унищожена. След обявяване на мястото за национален парк местната природа започва да се възстановява учудващо бързо.
Колизеумът в Ел Джем е впечатляващ. Той поразително напомня на колизеума в Рим. Тази структура е изключително добре запазена и днес хилядолетия след своето построяване, тя още смайва със своята красота и изящество. Мястото е лесно достъпно. Намира се на около половин час път от Монастир и Хамамет и по тази причина обикновено тук има доста туристи.
Задължително отделете време за да се разходите сред някои от местните пазари. Най-колоритният пазар в столицата Тунис е може би пазарът в Медина. Тук ще откриете дрехи, подправки, килими, ароматни масла и какво ли още не на едно място. На пазара най-силно се усеща арабската атмосфера. Всичко е шарено и всеки се опитва да ти привлече вниманието. Отношението на хората тук е толкова лично, че това често смущава посетителите, които идват от северните европейски страни и не са свикнали да влизат в толкова близък контакт когато пазаруват. Тук буквално ще се почувствате все едно днес пазарът е отворил врати специално за вас.
Тунис със сигурност не е сред най-изисканите и скъпи туристически дестинации в света, но ако сте отворени за нови преживявания може да ви даде наистина много и като природна красота и като културно богатство.


Обща информация
Площ: 163 610 km² 
Население (брой): 10 074 951 души
Официален език: арабски
Религия: мюсюлмани - 99,2%, християни - 0,5%, юдаисти - 0,3% 
Политическа система: президентска република 
Столица: Тунис 
Най-голям град: Тунис
Парична единица: тунизийски динар (TND)
Часова зона: UTC +1
Интернет домейн: .tn
Телефонен код: +216
Климат: субтропичен средиземноморски и пустинен