Тайланд


Полезна информация за Тайланд

Тайланд се счита за една от водещите в света туристически дестинации. Най-известните имена в страната са това на столицата Банкок, най-важният град на тайландския север Чанг Май, динамичният курортен център Патая, както и заливът Пхангнга, известен с островите Фи Фи и Пукет, провинция Краби, както и красивият остров Ко Самуи, разположен сред водите на Сиамския залив. Забележителностите на Тайланд са многобройни и са разпиляни във всички краища на страната. Те привличат хора с различни интереси. Независимо дали сте романтици, авантюристи, любознателни или просто търсите място за почивка, Тайланд ще ви предложи всичко от което се нуждаете.
Богатото минало и култура на страната са се отразили върху нейния цялостен облик и архитектура. Независимо дали пътувате в големи градове като Банкок и Чанг Май, посещавате популярни туристически дестинации като Патая, Краби, Ко Самуи и Пукет, или пътувате из провинцията, традиционната тайландска архитектура, грандиозни храмове и великолепни статуи са навсякъде. Тайландската архитектура се отличава с доста характерно оформление на покривната част на жилищните сгради и храмовете. Най-отличителната черта са заострените покриви с леко извити стрехи. Тайландската архитектура представлява смесица от далекоизточни форми с едва доловим фин нюанс от Европа.
Пейзажите на тази екзотична тропическа страна са много разнообразни. Милиони хора посещават Тайланд заради неговата природна красота и смайващо биоразнообразие. Природното богатство на страната се съхранява в границите на 102 национални парка, 12 от които морски.
Крайбрежията на Тайланд са основната туристическа дестинация в страната. Те са сред най-живописните в Азиатско-Тихоокеанския регион и са осеяни с великолепни плажове. Близо до брега, особено в Андаманско море, са разпиляни хиляди малки райски острови. Крайбрежните райони на Тайланд са сред най-добрите места за гмуркане в света, защото притежават всички необходими предпоставки за целта. Водите около брега са много чисти и прозрачни, а под повърхността ще откриете поразителни коралови рифове. Перлата на тайландското крайбрежие е заливът Пхангнга. Тук се намират водещи туристически центрове като Пукет, Краби и островите Фи Фи.
Крайният север на Тайланд е уникален в природно и културно отношение. С развитието на град Чанг Май, наричан културната столица на Тайланд, тази част на страната обещава да се превърне в популярна туристическа дестинация. Свежестта и красотата на планините в Северен Тайланд ще ви покаже защо местните жители изпитват такова уважение към природата и винаги търсят хармония със света, който ги заобикаля. Освен с природните дадености и многобройни културни паметници и храмове, тази част от Тайланд е известна също и с културата на дълговратите жени. Тази традиция предизвиква нескрит интерес в многобройните посетители, но също и доста противоречия. И докато за едни хора носенето на тези пръстени е символ на красота, други приемат този обичай като нещо, което наранява и деформира човешкото тяло. Счита се, че туристическата индустрия като един от най-важните отрасли в района стимулира местните хората да поддържат тази традиция.
Нощният живот в Тайланд е сред най-бурните в света. Столицата на страната Банкок може да се похвали с наистина смайващо разнообразие от развлечения. Ресторанти, нощните клубове и барове изникват буквално на всяка крачка. Препоръчително е да посетите ресторанти, които предлагат традиционна тайландска кухня. Ако избирате внимателно можете да попаднете на място, което освен удоволствието от вкусната храна ще ви предложи и тематични представления с тайландски танци и фолклорни елементи. Патая и Пукет са извесни с бурните си плажни партита, които продължават до зазоряване. Те са всичко друго, но не и скучни и са придружени от много музика, танци и всевъзможни алкохолни и безалкохолни напитки.
По отношение на храната не се безпокойте. Тайландската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света, така че без значение колко сте придирчиви винаги можете да откриете нещо, което да ви хареса. Известна е с комбинацита на различни вкусове и аромати. Тук често се съчетават сладко, кисело и люто и всичко това в едно ястие. Най-популярната храна в Тайланд е оризът. Тук са известни хиляди сортове ориз, както и хиляди начини да бъдат сготвени. Страната е известна със зашеметяващото си разнообразие от морски специалитети. Водите около Тайланд са изключително богати на риба и това е превърнало морските дарове в неизменна част от местната кухня. Някои от най-атрактивните ястия в местната кухня са пържен ориз, том юм гунг (вид изключително популярна местна супа със скариди, гъби и лимонена трева), пад тай нудълс с пилешко месо, както и салатите от зелено манго или папая.


Обща информация
Площ: 514 000 km² 
Население (брой): 67 041 000 души
Официален език:  тай
Религия:  будисти - 91,1%, християни - 0,6%, мюсюлмани - 4,2
Политическа система: парламентарна монархия
Столица: Банкок
Най-голям град: Банкок
Парична единица: Тайландски бат (THB)
Часова зона: UTC +7
Интернет домейн: .th 
Телефонен код: +66
Климат: субекваториален, екваториален