Швейцария


Полезна информация за Швейцария

Швейцария се намира в сърцето на Европа и е популярна с красивата си природа. Назъбени планински върхове, покрити със сняг през цялата година, тучни зелени поляни, борови гори, кристално чисти потоци спускащи се от чукарестите върхове на Алпите с бясна скорост на долу. Това не е някакво клише ами традиционен швейцарски пейзаж.
Швейцария е облагодетелствана от своето географско положение, защото може да се похвали със студена и снежна зима, което е благоприятно за туристическата и индустрия, а също и с прекрасно лято с много топли, дори горещи дни.
Швейцария е единствената европейска държава с конфедеративно държавно устройство. Страната е изградена от 26 кантона, като всеки един от тях се ползва с определена независимост. Все пак в Швейцария съществува и централно правителство, което ръководи и представлява конфедерацията и взема решения в области като отбрана, международни отношения и др. Малко известен факт е, че Швейцария всъщност няма официално определена столица. На много места ще видите, че за столица се посочва Берн, но това не е много прецизно. Берн се води за основен град на конфедерацията поради факта, че тук са разположени седалището на федералното правителство и парламентът. Населението на страната е доста пъстро- тук умело живеят заедно италиански, немски и френски етноси. Не се учудвайте, ако движейки се по магистралите на страната забележете табели на италиански и немски език.
Швейцарската икономика е една от най-развитите, а Швейцария е най-богатата страна в света. Икономиката на Швейцария винаги се е давала за пример. Швейцария е известна със своите банки, висококачествения шоколад, млечните продукти (сирена, кашкавали) и с изключително качествените си часовници. Качеството на живот в държавата е на изключително високо равнище. Някой от големите швейцарски градове винаги са сочени като лидери в различни класации за качество на живот.
Швейцария е държавата на многообразието, като това не се дължи само на смесицата от различни етноси или на особеностите на държавното устройство.
Швейцария е една от най-посещаваните страни в света, особено през зимните месеци, когато зимните курорти и ски пистите са пълни с посетители. На територията на Швейцария се намира най-популярният зимен курорт в света – Сен Мориц.
Държавата предлага уникално преплитане от архитектурни забележителности и красива природа. Швейцария е пълна с езера и реки, че може да ви се стори, че където и да отидете, водата винаги ще бъде с вас. Водните площи се поддържат в изключително добро състояние, като някои от най-красивите швейцарски езера са Женевското езеро, езерото Тюн и Бриенцзее. Дори и езерата, които граничат с големите швейцарски градове /като Цюрих например/ са чисти и много често се използват от местните жители за разхлаждане през лятото.
Наличието на чисти водни източници в изобилие до голяма степен определя и факта, че швейцарците от край време са големи любители на СПА процедурите. Швейцария е изпъстрена с много термални извори, около които са изградени модерни СПА центрове, позволяващи на местни и туристи да се насладят на лечебното свойство на водата.
Естествената красота на Швейцария е умело съчетана с богатата история на страната. Ако посетите малката алпийска държава може да се запознаете с малко известни на много хора исторически факти и в същото време да се насладите на спиращи дъха гледки. Всеки един от големите швейцарски градове предлага на своите посетители този уникален микс от зеленина и история. В който и град да отидете навсякъде ще почувствате онова странно усещане за свобода и сигурност.
Швейцарският град Берн, например, се слави с красивата си розова градина, намираща се на малък хълм над реката, преминаваща през града, а именно от тази градина се открива красива гледа към стария град на Берн с неговата главна улица и часовниковата кула.
Женeва ще ви привлече най-вече със спокойствието на едноименното езеро, но и със слънчевия часовник, а защо не и с малко известната „Сграда на смърфовете“- жилищна сграда с уникален дизайн.
Историята на Швейцария обаче далеч не се ограничава до по-големите градове. В малки градчета като Щайн ам Райн, Веве и Монтръо може най-добре да усетите ритъма на живот на швейцарците и да усетите духа на едни отминали времена.
Швейцарската кухня е много силно повлияна от френската, немската и италианската кулинарни традиции, но притежава и свои уникални ястия и готварски рецепти. Тя се състои най - често от ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци, а също така ястия от телешко, пилешко, дивеч и риба.
Характерно за най - популярните национални ястия като раклет и фондю е приготвянето, при което всеки сам приготвя храната си заедно с останалите на масата и споделя продукти от общи съдове. Истински деликатес са швейцарските тестени сладкиши. От многото видове хляб най-предпочитан е черният. Често за закуска се приготвя мюсле - каша от овесени ядки с мляко или сметана, с плодове, орехи, мед.
Световно известни са многобройните видове сирена и шоколад.
Специалитети: Раклет (Raclette) - За приготвянето му е необходим специален електроуред подобен на парти грил. Уредът представлява плот за печене, под който има реотани и под тях място за поставяне на подложките за сиренето. Сирене фондю (Kase Fondue) - За приготвянето му е необходим керамичен съд с форма на дълбок тиган, който се поставя на масата върху стойка, под която гори спиртник. Ястието се приготвя на трапезата и се яде директно от този съд. Цугска черешова торта (Zuger Kirschtorte), Хляб Цолф и Рьощи (Rosti) – ястие от картофи, масло и лук.


Обща информация
Площ: 41 285 km2
Население (брой): 8 000 000 души 
Официални езици: немски, френски, италиански, реторомански
Религия: християни - 97,8%, мюсюлмани - 1,1%, юдаисти - 0,3% 
Политическа система: федерална парламентарна република 
Столица: Берн
Най-голям град: Цюрих 
Парична единица: швейцарски франк (CHF)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .ch
Телефонен код: +41 
Климат: умерен