Шри Ланка


Полезна информация за Шри Ланка

Шри Ланка е изумрудено зелен остров. По-голямата част от него на юг е покрита от гъста дъждовна джунгла, а на север се простират обширни савани.
Крайбрежията на страната са райски красиви. В по-голямата си част те са заети от романтични плажове покрити със златен пясък. Гъсти гори от кокосови палми достигат почти до топлите смарагдови води на Индийския океан, а под водната повърхност са се развили богати на живот и изключително пъстри коралови рифове.
Земите на днешна Шри Ланка били добре познати на народите в Южна Азия още през древността. Предполага се, че първите заселници са пристигнали тук преди около 30 000 години. Първите европейци обаче откриват острова сравнително късно, едва през първото десетилетие на 16-ти век. През 1505 година корабът на португалския мореплавател Лоренцо де Алмейда достигнал бреговете на острова. Същата година Алмейда основал тук първото португалско селище и това поставило началото на колониализма. Но Шри Ланка била апетитна хапка. След десетилетия война между Холандия и Португалия, Шри Ланка станала владение на Холандия. Последна над тези земи властвала Великобритания. Островът останал под властта на могъщата империя от 1802 до 1948 година. За дълъг период от време Шри Ланка носила името Цейлон. Интересно е, че и до ден днешен в някои страни като Съединените Щати това наименование е по-широко използвано.
Туризмът в Шри Ланка е много добре развит, добре развита инфраструктура и годишен поток от над 400 хиляди туристи.
Преимуществото на страната се явяват природата и запазената специфична култура. Интересни са многобройните малките природни "аптечки", предлагащи най-добрия природен цяр - билките.
Хората в Шри Ланка са изключително дружелюбни и вежливи. За тях туристите са преди всичко техни гости. Нещо повече, чувстват се щастливи и значими, когато им обърнеш малко внимание.
Сред най-големите забележителности в Шри Ланка е старата столица на страната, Анурадхапура, с нейните прекрасни будистки храмове и манастири. Не пропускайте град Сигирия (под егидата на ЮНЕСКО) известен със старата си архитектура и грандиозна 200 метрова скала, извисяваща се импозантно над околността. Будисткият религиозен център Канди от своя страна се гордее с най-зрелищното събитие на острова - фестивалът Есала Перахера. Колоритното събитие се провежда всяка година през юли или август. Градът е известен още като последната столица на кралете и мястото на което ще откриете прословутия “Храм на зъба”.
Друга забележителност, която си струва да се посети, е древният град Полонарува. Той е обичана туристическа дестинация и е добре познат сред туристите със своите археологически забележителности. Старият град на Полонарува е под егидата на ЮНЕСКО. Вижте най-доброто от райски красивата природа на този тропически остров. Посетете златните плажове на курортното градче Мириса на южното крайбрежие на Шри Ланка, както и един от най-добрите национални паркове в страната - Яла. Тук ще откриете леопарди, слонове, биволи, маймуни, както и огромно видово богатство от екзотични птици и влечуги.
Шриланската кухня е сред най-пикантните, богатите и разнообразни в света. Тя е повлияна от близостта на Индия, от своето географско местоположение и от търговците, които през вековете постепенно видоизменяли и разнообразявали местната кухня до неузнаваемост. В Шри Ланка се използват огромно многообразие от силни подправки и различни наситени аромати. Повечето ястия са доста люти и по тази причина невъзможни за ядене от по-чувствителни хора привикнали към европейски или американски начин на хранене. Затова много заведения предлагат специялни ястия с по-малко люти подправки за чуждестранните си гости. За основа на местната кухня служат пилешко месо, ориз, риба и морски дарове, както и огромно богатство от тропически плодове. В готвенето се използват големи количества ароматно кокосово мляко, узрели банани и лют червен пипер. Местните ястия са обединени под общото наименование къри. Обикновено към храната се поднася специален местен сос наречен самбол.
Докато сте в страната не пропускайте да си похапнете малко ароматен кокосов пудинг, който местните наричатwatalappan. Това традиционно сладко изкушение се приготвя с кокосово мляко, кардамон, местни видове ядки и други продукти. Опитайте къри с пиле или със скариди, както и едно от националните ястия, наречено коту. Не пропускайте да изпиете чаша от традиционното местно палмово вино “тоди”.


Обща информация
Площ: 65 610 km² 
Население (брой): 20 263 723 души
Официален език: синхалски и тамилски
Религия: будисти - 69,8%, индуисти - 14,7%,
мюсюлмани - 7,6%, християни - 7,5%
Политическа система: полупрезидентска република
Столица:  Шри Джаяварданапура Коте
Най-голям град: Коломбо
Парична единица: Шриланкийска рупия (LKR)
Часова зона: UTC +5.30
Интернет домейн: .lk
Телефонен код: + 94
Климат: субекваториален, екваториален