Испания


Полезна информация за Испания

Испания има богата история. Различните владетели са оставили своя отпечатък върху развитието на страната. За това говорят многобройните исторически паметници на културата, които впечатляват с красотата и величието си.
Любителите на културния тип туризъм могат да се запознаят с останките от различни исторически епохи, свързани с различни религии и владетели – акведуктите на древните римляни, възхитителните дворци и градини на маврите, средновековните крепости от времето на тамплиерите. Испания е известна и с богатите си колекции от произведения на изкуството, принадлежащи на Дали, Ел Греко, Веласкес и други, които са изложения в известните й музеи като „Прадо” в Мадрид, този на Пикасо в Барселона, музея на Ел Греко в Толедо.
Възможностите, които тя предлага за туризъм, могат да задоволят капризите и предпочитанията на всеки.
Повечето испански градове са световно известни туристически дестинации. Десетте най-големи града са Мадрид, Барселона, Валенсия, Севиля, Сарагоса, Малага, Мурсия, Лас Палмас де Гран Канария, Палма де Майорка и Билбао.
Всеки един от тези градове има негова собствена идентичност.
Някои от тях, особено крайбрежните са много атрактивни за туристите. Любителите на морето могат да избират сред не малкото красиви плажове на Испания като Коста Дорада, Коста Брава (Скалистият бряг) и Коста дел Сол (Слънчевият бряг) или пък да се насочат към някой от испанските острови като Палма де Майорка, Ибиса, Канарските острови. Всички те предлагат чисти пясъчни ивици, кристални води и множество забавления.
Барселона е най-важния икономически център и едно от най-големите пристанища на Средиземно море. Барселона е любима на младите хора от всички части на континента. Градът е така атрактивен не само заради големите възможности, но и заради неговата красота. Местните плажове са легендарни. Покрити са с фин, златист пясък. Невероятно красива крайбрежна алея монава по протежение на града. На нея ще видите голямо разнообразие от магазини пълни с качествени, луксозни стоки. Навсякъде е пълно с финикови палми, които са толкова типични за тази област. Градът е популярен сред младежите също и заради интересната си архитектура. Световноизвестна е и катедралата „Саграда де Фамилия”, която е една от най-големите в света. Тя е един от най-великите шедьоври на Антони Гауди.
Валенсия е третия по големина икономически и финансов център в Испания. През последните години Валенсия преживя впечатляващ икономически прогрес. В южната част на града ще видите цял квартал на науката и изкуството. Това е нов комплекс с модерна архитектура. Тук се намира и градския аквариум, който е сред най- големите в света. Великолепната ботаническа градина на град Валенсия пък разполага с над 6000 растителни вида. Сградите от стъкло и стомана изглеждат като дошли от бъдещето. Красивата Валенсия е магнит за младежи от цял свят, тъй като подобно на Барселона града предлага много възможности.
Испанците са темпераментен, весел и сърдечен народ.Фиестите (фестивали) са характерна черта от испанския живот. Фиестата във Валенсия, Априлският панаир в Севиля и Фиестата Сан Фермин в Памплона са няколко от най-важните. Боят с бикове, така важна част от испанските традиции, се наричаfiesta brava. Той е много повече от обикновен зрелищен спорт. Феновете аплодират не само смелостта на тореадорите, но и тяхната сръчност и артистичност също. Томатина е ежегоден фестивал, провеждащ се в последната сряда от месец август в испанския град Буньол в автономна област Валенсия. Десетки хиляди идват на фестивала всяка година от различни части на света, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.
Гастрономите също няма да останат разочаровани. Испанската кухня е резултат от различните култури, населявали територията на днешна Испания – финикийците оставят сосовете, гърците зехтинът, евреите също внасят собствени елементи. Има някои рецепти, които обаче могат да се определят като общи, тъй като се срещат из цялата страна – такива са тортилята, гаспачото, паелята.


Обща информация
Площ: 504 782 km2
Население (брой): 44 108 530 души
Официален език:  испански
Религия: християни - 97,6%, други - 2,4% 
Политическа система: парламентарна монархия
Столица: Мадрид
Най-голям град: Мадрид
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1 
Интернет домейн: .es
Телефонен код: +34 
Климат: субтропичен средиземноморски