Словения


Полезна информация за Словения

Словения e малка страна, но има завидно културно и архитектурно наследство. Тя получава своята независимост неотдавна, през 1991г., когато се отделя от Югославия.
Макар че има излаз на Адриатическо може, Словения е по-известна със своите планини, отколкото с крайбрежието си. Докато плажната й ивица е едва 50 км., тo планините заемат по-голяма част от територията й. Плажовете на Словения не са много, а малкото съществуващи са каменисти и стръмни, което ги прави неподходящи за плажуване. Планините от друга страна са покрити с иглолистни и широколистни дървета. Те са предпочитано място за планинско колоездене или просто за разходки сред природата. Все по-голяма популярност набира селският туризъм. Китната словенската провинция ще ви очарова с красотата си.
Издигнат върху полуостров, живописно врязващ се във водите на Средиземно море, е град Пиран. Неговата архитектура е силно повлияна от Венецианската република. Градът успява да съхрани средновековното си излъчване. Тесните му криволичещи улички, множество малки църкви и площади, заедно със старото пристанище, придават характерния за Адриатика вид.
Задължително трябва да посетите Шкоцянските пещери, които са един от малкото обекти на територията на Словения, който е включен от ЮНЕСКО в списъка на природното и културно наследство. Скалите там образуват изящни форми, наподобяващи драперии. Освен това там ще видите редки видове животни, множество сталактити и сталагмити. Най-дългата пещерна система в страна е “Постойна”. Тя е една от най-големите и най-красиви пещери на Балканите, обявена за подземен резерват. Общата дължина на галериите и земите, отрупани с причудливи сталактити и сталакмити е 19,5 км. За удобство на туристите в нея са инсталирани релси. Концертната зала на пещерата се слави с добрата си акустика.
Столицата Любляна стои на кръстопът между централна и южна Европа. Любляна е град с европейски вид. Негов символ е драконът. Този символ може да се открие на много места из града. Най-известното от тях е Драконовият мост. Той се свързва с легендата за Свети Георги, който е патрон на църквата в замъка на града. Площадът на републиката е мястото, на което през 1991г. е обявена независимостта на страната. Недалеч се намира и сградата на парламента, чиято фасада е украсена с фигури на словенци в моменти на работа и почивка. В историческата част на града има чудесни барокови къщи и религиозни храмове.
Марибор е вторият по големина град в Словения. Той е идеално място за шопинг-маниаците, които ще ахнат при вида на търговските центрове. Непристрастените към шопинга могат да посетят Културния център, Замъкът на Марибор или пък Водната кула. Накрая обаче всички ще бъдат обединени от бутилка хубаво вино. Виното в Марибор е истинска магия. В този район се отглеждат най-старите лозя в света, намерили място в книгата на Гинес.
Новое место е културната столица на Словения. Той пълен с живописни места и е един от най-красивите градове в словенската провинция. В Словения се намират още и националния парк "Триглав", курорта Порторож на Адриатическо море и езерото Церкница, край който трябва да видите града със същото име.
Кухнята на Словения е силно повлияна от тази на нейните съседи. От Австрия са дошли щруделът и виенският шницел, Италия е допринесла със своите ризото и равиоли, а Унгария със своя гулаш.
Голяма част от словенските традиционни ястия са наследници на три велики култури - панонската, алпийската и средиземноморската. Най-широко известни са обредните хлябове за празнични случаи, които в наши дни се предлагат като хлябове под формата на плитки или венци – наричани“щрукли”, които словенците приготвят по 70 различни начина, с пълнеж от сладко, месо или зеленчуци, както и хлебчетата “зганци”. Едно от традиционните словенски ястия е“потика”, специален празничен десерт, които също се приготвя с най-разнообразни пълнежи.


Обща информация
Площ: 20 273 km²
Население (брой): 2 009 245 души
Официален език: словенски 
Религия: католици - 91,2%, православни - 5,4%,
протестанти - 3,4%, мюсюлмани - 0,9% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Любляна
Най-голям град: Любляна
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .si
Телефонен код: +386
Климат: умерен, континентален