Русия


Полезна информация за Русия

Русия е най-голямата страна в света. Красивата природа на страната предлага много добри възможности за туризъм. Това важи с особено голяма сила за крайните източни райони на Русия, които са един истински рай за любителите на дивата природа. Обширните й територии имат излаз на три океана – Тихия, Атлантически и Северния ледовит. С богати ресурси на природен газ, нефт и други полезни изкопаеми, Русия се е утвърдила като една от световните сили.
Русия е сред най-старите европейски държави. Предполага се, че е основана през 9-ти век (862 година). Днес Русия е най-многолюдната славянска страна в света, макар че първоначално била основана от викинги.
Огромната територия на Русия прави едно плануване на пътуване до нея доста сложно. Списъкът на местата, които задължително трябва да посетите, е доста дълъг. Русия подобно на всички други европейски държави може да ви предложи огромно многообразие от архитектурни паметници. В страната ще откриете удивителни дворци, музеи, църкви и катедрали. Те са строени през различни периоди от време, но общото е това, че всички притежават свой собствен стил характерен като цяло за Руската Федерация.Прочутият пътешественик Джакомо Казанова е казал:”Ако не си видял Москва, значи не си видял Русия”. Щом стъпите в прекрасната руска столица ще се уверите, че тези думи важат с пълна сила. Градът изобилства от паметници, доказващи руската културна, религиозна и политическа власт. Кулите на Кремъл и Червеният площад са символи на цяла Русия. Милиони туристи посещават храма „Василий Блажени” всяка година. Той обединява цели девет църкви и всеки от куполите носи различно име. Друг архитектурен шедьовър е Болшой тератър- сцена на великолепни оперни и балетни изпълнения. Цели шест години той бе затворен поради реставрация, която струва 450 милиона евро. Не пропускайте да се повозите и на московското метро. Влизайки в него, сякаш влизате в музей – изящни скулптури, декорации, полилеи.
Дори Москва сякаш отстъпва пред царския блясък на Санкт Петербург. Градът е разположен живописно на Финския залив на Балтийско море- там, където река Нева се влива в морските води. Забележителностите му трудно могат да бъдат изброени. Голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В Санкт Петербург се намира най-големия шедьовър в Русия - дворецът Петерхоф. Построен е по заповед на Петър Велики, който бил вдъхновен от красотата на Версай. Величественият дворец е заобиколен от 176 фонтана, множество златни статуи, четири водни каскади, горен и долен парк. Една от най-значимите забележителности на Русия е грандиозният музей Ермитаж. Той е сред най-големите и популярни музеи в света и оставя без дъх всички ценители на красотата и изкуството. Колекциите му са разположение в няколко сгради, най-голямата от които е Зимният дворец. Невски проспект е централната търговска улица на града и една от най-скъпите в света, често сравнявана с Родео Драйв и Шанс-з-Елизе. Там можете да хапнете в Литературното кафене, в което е хапвал и Пушкин преди да отиде на фаталния дуел. Близо са разположени и Казанската катедрала и дворецът Строганов.
Задължителна спирка в опознавателната обиколка на Русия трябва да бъде и музеят Кунцкамера, който също се намира в културната столица на Русия – Санкт Петербург.
За любителите на екстремните преживявания, идеално място би било село Оймякон. Температурата тук пада до -68 градуса. Лично дядо Коледа взема участие в организирани надбягвания със северни елени и подводния риболов. В столицата на Якутия – Якутс е създаден Музей на вечната замръзналост, посветен на суровия климат. Най-интересният му експонат е мамут на 37 000 години.
Разпростираща се на два континента и няколко климатични пояса, Русия притежава удивителна природа с разнообразие, което трудно би могло да бъде открито на друго място. Русия е страна, която разполага с неизброими природни красоти и спиращи дъха пейзажи. Единственият недостатък е, че много от местата, които си струва да се посетят се намират на хиляди километри едно от друго. Някои от най-живописните кътчета се намират в крайните източни райони на страната, тоест в точно противоположната посока в сравнение с най-атрактивните за туризъм градски центрове. В списъка с най-атрактивните туристически дестинации на Русия влизат полуостров Камчатка, езерото Байкал, планината Алтай, басейнът на река Амур, Беринговия проток, реките Лена и Енисей и много други. Тази недокосната част на странната е покрита с гъсти иглолистни гори и притежава уникално видово разнообразие. Природните и климатични условия в Белогорската и Тамбовската области създават идеални условия за екотуризъм.
Русия дължи богатата си кухня на огромната си територия и мултикултурни традиции. Особено място в нея заемат супите – щи, борш, разсолник. Всяка от тях има специфичен начин на приготвяне. Ши се вари с гъбен, месен или рибен бульон, заедно с картофи и зеленчуци. Боршът има сладко-кисел вкус, постигнат чрез смесването на лимонов сок и захар. Разсолникът пък се приготвя от кисели краставици, комбинирани с някакъв вид месо. Традиционно руско ястие са пелмените, които представляват увито в тесто мляно месо. Руснаците обичат да консумират хляб. В кухнята им има различни тестени изделия, най-вече пироги. Друго, с чиято консумация са известни руснаците, е разбира се водката. Тя също е част от традиционната руска трапеза.


Обща информация
Площ: 17 075 200 km2
Население (брой): 142 800 000 души
Официален език: руски
Религия: християни - 88,7%, мюсюлмани - 9,2%, будисти - 0,5% 
Политическа система: полупрезидентска федерална република
Столица: Москва
Най-голям град: Москва 
Парична единица: руска рубла (RUB)
Часова зона: UTC+2 до UTC+12
Интернет домейн: .ru
Телефонен код: +7 
Климат: умерен континентален до арктически, пустинен