Румъния


Полезна информация за Румъния

Румъния е атрактивна туристическа дестинация, която предлага огромно разнообразие от възможности за почивка практически през цялата година и привлича туристи с различни интереси поради разнообразието от възможности за туризъм – средновековни крепости от времето на даките и саксонците, ски и морски курорти, съвременни удобства и шумни забавления. Страната притежава красиво крайбрежие с великолепни пясъчни плажове, а перлата на румънското крайбрежие – курортът Мамая - се ползва със славата на една от топ дестинациите по Черноморието. Плажната му ивица е над 100 метра широка, а дължината й е 8 км. Румънските курорти предоставят качествени услуги на достъпни цени , има възможности за къмпингуване, за каране на водни ски, сърф и други развлечения.
Страната притежава и отлични условия за любителите на планината и зимните спортове. и отлични условия за любителите на планината и зимните спортове. В Карпатите ще откриете десетки курорти и курортни градчета, които предлагат ски писти както за начинаещи, така и за напреднали. Един от най-старите и добри зимни курорти не само в Румъния, но и на Балканите е Синая. Името произлиза от полуостров Синай в Египет. Едно от големите му предимства, което не е за подценяване е близостта до столицата Букурещ.
Столицата Букурещ е сравнявана с Париж. Градът е идеално място, от което да започнете своята обиколка из Румъния. Въпреки че е преживял тежки години на комунистически режим, Букурещ излъчва стил, европейска класа и величие. Прочут с широките си булеварди, модерните си сгради в стил Бел Епок и красивите си паркове, градът се е утвърдил като политически, културен и финансов център на страната. Изключително впечатляваща е сградата на румънския парламент, която е втората по големина сграда в света след Пентагона. В стремежа си да създадат град, подобен на Париж, румънците са построили Триумфална арка и булевард, напомнящ на Шанс Ализе. В атмосферата на автентичната румънска архитектура ще можете да се потопите ако посетите Музеят на селото. Там на едно място са събрани стари сгради от всички райони в страната – воденици, дървени църкви, дрехи и инструменти с художествена и историческа стойност. Разходете се и из стария град, известен като района Липскани, където ще видите Стария княжески съд на Влад Цепеш и най-старата църква в Букурещ. Любителите на изкуството не бива да пропускат Националния театър, Природонаучния музей и Румънския Атенеум, който е най-голямата концерта зала в града, напомняща с дорийските си колони за древногръцки храм.
Трансилванска Саксония има богата история и култура. Сигишоара е един от най-красивите средновековни градове в Европа. През 1999 г. историческият център на града е вписан в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Средновеновния град Сигишоара е родното място на Влад Цепеш, познат на повечето хора под името граф Дракула – кръвожаден владетел, който не се колебаел да забива на кол всеки, който дръзне да оспори властта му. Къщата му там все още е запазена. Друго място, асоцирано с Дракула е намиращият се на около половин час път с кола от град Брашов замък Бран, в който се предполага, че граф Дракула е живял. Той е разположен сред местност покрита с гъста гора на склоновете на Карпатите. Мястото прави легендите да изглеждат дори още по-страховити. Мрачните сенчести гори, през които трудно преминава слъчева светлина карат туристите да потреперят докато слушат оживените разкази на екскурзовода дори преди да са достигнали до внушителните каменни зидове на замъка. Именно там се развива и действието в известната книга на Брам Стокър „Дракула”.
Брашов се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите и е изпъстрен с барокови и готически сгради. Панормана гледка към тях се открива от върха на съседната планината Тампа. На това място Влад Цепеш е избил 40 човека.
Румънската кухня е разнообразна поради влиянието на различни чужди народи. Сред румънските специалитети са кюфтета на скара, сарми, задушено свинско с чесън и лук и понички със сметана и сирене. Традиционни румънски ястия са и мамалигата и пифтието. Мамалигата придобива популярност по време на окупацията на Добруджа. За приготвянето й се използва царевично брашно. Поднася се залята със сирене, черен пипер и олио. Пифтието се консумира предимно около Коледа, когато се приготвят ястия от различните органи на прасето. То представлява желирани неизползвани по друг начин части от животното като учи, нос и т.н.


Обща информация
Площ: 238 391 km2
Население (брой): 22 329 977 души
Официален език: румънски
Религия: православни (87%), католици (5%), протестанти (4%) 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Букурещ
Най-голям град: Букурещ 
Парична единица: румънска лея (RON)
Часова зона: UTC+2 
Интернет домейн: .ro
Телефонен код: +40 
Климат: умерено континентален