Начало    Информация за държави    Португалия 
Португалия


Полезна информация за Португалия

Република Португалия е разположена на Пиринейския полуостров и в Атлантическия океан (остров Мадейра, Селванските и Азорските острови).
Лисабон е най-западната европейска столица. Разположена е на мястото, където река Тежу живописно се влива в Атлантическия океан. Въпреки двете опустошителни земетресения, които преживява, градът не губи своето величие. Символи на Лисабон са двата моста, свързващи бреговете на река Тежу. Единият от тях е мостът „25-ти април”, водещ към районът Алмада. По-впечатляващ е белият мост „Вашку да Гама”, дълъг цели 17 км.
В квартала Белем можете да видите на едно място няколко от другите забележителности на Лисабон. Манастирът „Свети Жером” е една от двете сграда запазени след силното земетресение през 1755г. Кулата Белем е другата оцеляла след земетресението и последвалото го цунами сграда. Тя е построена като охранителна крепост на входа на лисабонското пристанище през в началото на 16 век. Построена от бял варовик, тя представлява бастион и 30 метрова кула. Близо до е Паметникът на откритията. Посветен е на португалските откриватели и учени.
Лисабон се разпростира на няколко хълма. Заъдлжително трябва да се качите до най-високия от тях – Биакса. Там се намира Кащелу ду Сау Жорж (Замъкът на свети Георги). От него се открива великолепна гледка към целия град и реката. Железни асансьори изкачват туристите нагоре. Асансьорът Санта Жуста е един от малкото функциониращи. Той е построен през далечната 1902г. изцяло от желязо. Друг начин да достигнете до хълмовете на Лисабон е с традиционните, романтични трамваи, които ще ви отведат горе само за броени минути.
На няколко километра от центъра на Лисабон се намира Паркът на нациите. Комплексът разполага с ресторанти, търговски център и дори казино. В него се извисява най-високата кула в града – Вашку да Гама, до която отвеждан специален лифт. Перлата в короната му обаче е Океанариумът, в който можете да прекарате цял ден, любувайки се на чудесата на природата.
Близо до столицата се намира градчето Синтра. В него можете да посетите известния дворец Пена, построен през Средновековието като лятна резиденция на маврите. Срещу двореца Пена се издига „Замъкът на маврите” и крепостните му стени, поставени под закрилата на ЮНЕСКО. В градът има и други забележителни сгради – Кинта де Регалейра, Кръглата църква, дворецът Монсерат и Националният дворец на Синтра.
Най-западната точка на Европа е нос Кабо да Рока. Намира се близо до известните португалски курорти Кашкайш и Ещорил. Срещу скромна сума можете да се сдобиете със сертификат за това, че сте посетили най-западната точка на континента.
Прочутият португалски Портвайн, едно от най-скъпите вина, се произвежда в долината на река Дуро до град Порто. Град Порто се свързва не само с ароматната напитка, но и с историческите си забележителности, многоцветни фасади, красиви дворци и църкви.
Фатима е друго португалско градче, което има какво да предложи на посетителите си. Най-популярно е с църквата „Света Мария Фатимска”. Святостта на мястото се свързва с явяването на Божията майка през 1917г., на което място е издигната и църквата.
Красотата на Португалия не се ограничава само до континенталните и територии. Остров Мадейра, Азорските и Селванските острови са истински тропически рай. Благоприятният климат осигурява буйна екзотична растителност, експлозия от зеленина и цветове. Португалските острови са едни от най-спокойните и релаксиращи кътчета в Европа. Кокосовите дървета, пясъчните плажове и прозрачни води са малка част от това, на което можете да се насладите.
Що се отнася до португалската кухня, тя е смесица между европейската и арабската. От арабския свят са пренесени пикантните подправки като шафранът, червения и черен пипер. Шитоко използваният чесън пък е внесен от римляните. Традиционна португалска супа е зелевата супа. Освен нея португалците обичат често да похапват царевичен хляб и пикантни наденички. И всичко това в комбинация с Портвайн, разбира се.


Обща информация
Площ: 92 391 km2
Население (брой): 10 566 212 души
Официален език: португалски
Религия: католици - 98,3%, протестанти - 1,7% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Лисабон
Най-голям град: Лисабон 
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC 
Интернет домейн: .pt
Телефонен код: +351 
Климат: субтропичен средиземноморски