Начало    Информация за държави    Нова Зеландия 
Нова Зеландия


Полезна информация за Нова Зеландия

Нова Зеландия е рядко населена островна страна, с удивително красива природа. Страната е изключително атрактивна, заради големите бизнес възможности, високия стандарт на живот, мекия климат, изключително красивата природа.
Нова Зеландия е островна държава, съставена от два големи острова (Северен и Южен) и множество по-малки острови. Въпреки че е сравнително млада страна, Нова Зеландия има обширна история, отразяваща наследството както на маорите, така и на първите заселили се европейци. Нова Зеландия днес е независима държава в рамките на Общността на нациите. Макар че по конституция държавен глава е английската кралица, тя не играе активна роля в управлението на Нова Зеландия.
Столица е Уелингтън, а най-голям град е Оукланд, който се намира на северния остров. На Южния остров най-големият град е Крайстчърч.
Най-големият град на територията на островната страна е Оукланд (на Северния остров). Всъщност това, че не е твърде пренаселен го прави още по-привлекателен за жителите и гостите на града. Последните години Оукланд задължително попада в топ 10 в класацията за най-добрите за живеене градове в света. Разположен в живописен залив на източният бряг на Северния остров, Оукланд е град, покрит в зеленина. Кварталите са много тихи и спокойни, в типична паркова обстановка. Центърът на този космополитен град е построен в типично американски стил с високи и модерни бизнес сгради, но въпреки това носи типична европейска атмосвера. Най-много впечатлява кулата разположена в центъра на Оукланд. Със своите 328м. сградата била най-високата в цялото Южно Полукълбо при построяването си през 1997 г.
Вторият по големина град в страната е столицата Уелингтън, който също се намира на Северния остров. Уелингтън е един много красив и живописен град. Разположен амфитеатрално в най-вътрешната част на закътан залив. Гледката която се разкрива вечер от водата към градът е разкошна. Всичко е обляно в светлина, сградите са с изчистени форми и наистина си струва да се види, дори да ви се налага да прелетите половината планета със самолет за това. Има много зеленина, въздухът е чист. Интересен факт е, че се слави като един от най-ветровитите градове в света. Причината за това е, че точно тук се срещат топлите северни въздушни маси и по-хладните южни.
Крайстчърч е трети по големина град в страната. Разположен е на източния бряг на Южния остров. Градът притежава типична британска архитектура и изглежда като европейски град. Многобройните църкви и разкошни паркове ще ви запленят с красотата си. Улиците са широки и спокойни. Крайстчърч предлага изключително красиви гледки по всяко време на годината, заради умерения си климат. Особено пленителна е страната през есента, когато всичко се обагря в огненочервени нюанси.
Заради голямата си географска отдалеченост, Нова Зеландия може да се похвали с уникална по рода си природа. Повечето растителни и животински видове, които се срещат тук че не се срещат на друго място по света. Емблематична за островите е птицата Киви - единствената безкрила птица на планетата. Около една четвърт от площта на Нова Зеландия се охранява в 13 национални парка и други защитени природни територии.
През последните години, Нова Зеландия става много популярна сред любителите на екстремните спортове. Страната е известна сред феновете на бънджи-скоковете, заради високите си сгради и мостове, както и скали, които са подходящи за целта. Също така е и предпочитана от почитателите на скалното катерене. Но и не толкова екстремните занимания, като например екотуризма също набират скорост.
Нова Зеландия има една от най-вкусните кухни на света. Черпеща вдъхновение от европейската, полинезийската и азиатската кухня, тя ще ви изненада с богатата си палитра от прясна риба и изобилие от морски дарове. Омари, калмари, стриди, миди, охлюви и невероятни вкусотии със свинско, агнешко и еленско месо, са само част от удоволствията, които ви очакват. Нова Зеландия е постигнала голям успех в производството на вино, така че ако сте почитатели ще имате възможност да дегуситрате богата палитра от първокласни вина.


Обща информация
Площ: 268 680 km2
Население (брой): 4 366 792 души        
Официален език: английски, маорски
Политическа система: парламентарна монархия
Столица: Уелингтън
Най-голям град: Окланд
Парична единица: новозеландски долар (NZD)
Часова зона: UTC+13
Интернет домейн: .nz
Телефонен код: +64
Климат: субтропичен, умерен