Холандия


Полезна информация за Холандия

Кралство Нидерландия или само Холандия е малка, но много богата и развита страна в Западна Европа. Улиците на големите градове поразяват със своето многообразие и космополит. Холандия се слави като най-либералната страна в света. Нидерландия притежава красива природа и е известна с огромното си разнообразие от цветя, които виреят отлично на местния влажен и хладен климат. Известна е и с ниската си надморска височина. Самото й име в превод означава „ниска земя”. Близо 1/3 от територията й е под нивото на морското равнище.
Макар и с малка територия, Нидерландия има развита икономика. Важнo значение за това има пристанището в Ротердам, което е сред най-големите в света. Сред забележителностите на града се отличават много модерни сгради – Монтевидео Тауър, мостът Еразмус, наблюдателната кула Euromast, висока 186м. и др. Това модерно строителство носи славата на Ротердам като „Европейският Манхатън”. Сред задължителните забележителности на града са „Кубическите къщи”. Те са плод на въображението на гениалния архитект Пиет Блум. Въпреки причудливата си форма, къщите са обитаеми с изключение на една, която задоволява любопитството на туристите.
Най-голям град в страната и столица на Нидерландия е Амстердам. Той е известен с многобройните си канали, заради които често е сравняван с Венеция и Санкт Петербург. В старинната му част се намира известният „Квартал на червените фенери”, който привлича милиони туристи годишно. Площадът “Дам” е най-големият площад. Заобиколен е от Кралския дворец и Музея на Мадам Тюсо. Ако сте запален по градинарството, непременно трябва да посетите Пазара на Цветята, където може да намерите десетки видове лалета.
Холандското кралско семейство живее в Хага – град с предимно административни функции. Тук се намират най-важните институции в страната – парламентът, голяма част от посолствата, Международният наказателен съд. Сред интересните места за посещение в Хага са: Дворецът на мира, Дворецът “Ноордеинд”, Музеят “Мавриций”. В миниатюрния град Мадуродам са изложени модели на основните исторически забележителности на Нидерландия.
Една от най-големите забележителности на страната са вятърните мелници, които ще откриете на всякъде в провинцията. Самото излизане извън големите градове ще ви даде най-точна представа за това какво представлява Холандия. Огромни площи за покрити с лалета. Това е нещо, което не може да се види навсякъде по света.Страната се слави и с чиста плажна ивица. Пясъкът е златист и много нежен. Много световни курорти внасят от тук пясък за да подобрят качеството на плажните си ивици. По ирония на съдбата обаче, тук времето много рядко ще ви изкуши да влезете в морето, а водата е доста хладна дори и през юли и август.
Нидерландия е родина на велики художници. XVII век е епохата на холандските майстори, като Рембранд Ван Рейн, Йоханес Вермеер, и Ян Стеен. .XIX и XX век са не по-малко забележителни със знаменити творци, като Винсент ван Гог и Пит Мондриан.
Холандската кухня не се отличава с голямо разнообразие, за което вероятно причина са неблагоприятните климатично - географски условия. В Холанската кулинарна традиция основно място заемат зеленчуците, изпреварвайки месото. Най - популярният зеленчук в холандската кухня е картофът, следван от зеле, моркови и ряпа. Едно от най - известните достижения на холандската кухня са холандските сирена, които са популярни в цял свят. Холандците обичат стековете; в сезона на лова приготвят ястия от сърна, фазан, яребица и заек. Известни холандски специалитети са суровата херинга и пушената змиорка, както и голямото разнообразие от сирена, сред които са проучутите Едам и Гауда. Други специалитети:Палачинки с кренвирш (Worstpannenkoek); Пилешки крокетчета с шунка (Kippen kroketjes); Спаначен стамппот (Spiazie stamppot); Хутспот (Hutspot) – ястие от картофи, зеленчуци и месо най-често телешко; Poffertjes – Холандски сладки палачинки; Erwtensoep – Холандска грахова супа.


Обща информация
Площ: 41 526 km2
Население: 16 847 007 души
Официален език: холандски, фризийски
Религия: християни - 95,8%, мюсюлмани - 2,3%, индуисти - 0,4%, юдаисти - 0,2% 
Политическа система: конституционна монархия
Столица: Амстердам 
Най-голям град: Амстердам 
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .nl
Телефонен код: +31 
Климат: умерен континентален