Мароко


Полезна информация за Мароко

Мароко е един от туристическите гиганти в Африка. Всяка година страната се посещава от милиони туристи, които идват заради топлия климат, прекрасни плажове, огнено червени пейзажи и ориенталска култура. Най-посещасваните градове в Кралство Мароко са Касабланка, Маракеш и Агадир. Колкото и да е странно тези градове са изключително различни един от друг и всеки от тях притежава своя собствена неповторима идентичност.
Природата на Мароко е красива и е една от главните предпоставки за развитието на туризма. Милиони посетители от цял свят са запленени от неповторимите огнено червени пейзажи на Мароко. Страната притежава красиви плажове.
Казабланка е най-големият град в Мароко. Това е и най-космополитният град тук. Една от най-интересните части на Казабланка е Медина. Това е старият град със своите тесни и колоритни улички, които криволичат към пристанището. В централните части на Казабланка площите стават все по-ценни и високото строителство започва да си проправя път. През 1998 година са завършени 28 етажните кули близнаци, които макар и не много високи са доста красиви и придават много колорит на града. За разлика от повечето марокански градове, известни с червеникавите нюанси на сградите, в Казабланка преобладават белите тонове. От тук идва и нейното име, което буквално преведено от испански означава „бяла къща“.
Рабат е столица на Мароко. Намира се не далеч от Казабланка и изпълнява административна функция, макар че по отношение на икономическото развитие отстъпва на градове Казабланка и много по-малкия Танжер. Както всяка уважаваща себе си столица, Рабат притежава множество красиви площади, поддържани зелени площи, фонтани и добра инфраструктура. Градът е едно истинско културно наследство под открито небе. Една от най-големите забележителности на Рабат е некрополът Чела, намиращ се в покрайнините на града, в близост до река Бурегрег.
Фес е изключително красив град с ориенталски дух и атмосфера. Намира се в северната част на Мароко в подножието на Атласките планини и е трети по големина град в страната след Казабланка и Рабат. Макар, че Фес не се ползва от славата накоято се радва Маракеш, градът има много забележителности и със сигурност не би разочаровал своите посетители. Растителността във Фес и неговите околности е много оскъдна и представена главно от сухолюбиви субтропични видове.
Танжер е един от най-динамично развиващите се икономически центрове в цяло Мароко. Танжер е един от най-перспективните градове и се развива доста по-бурно дори от столицата Рабат. Едно от големите преимущества на Танжер е близостта до протока Гибралтар и до Европа като цяло.
Агадир е разположен в южните части на Мароко и топлият тропичен климат е едно от най-големите му предимства. Притежава красиви и необятни плажове, както и голф игрища за любителите на този спорт. Крайбрежието на Агадир играе ролята на курортна зона осеяна с хотели и ресторанти. Крайбрежната зона е място, където живота започва да кипи чак след като жаркото африканско слънце се скрие зад хоризонта.
Маракеш със сигурност е най-красивият град в Мароко и е едно от най-очарователните кътчета на африканския континент. Градът е истински оазис насред огненочервени пейзажи, осеяни с финикови палми и вечнозелени тропически дървета. Маракеш е основен туристически център на страната и е рай за любителите на културата. До където стига погледа всичко е застроено с розово-червеникави сгради, заобиколени от сухолюбива тропическа растителност. Колоритни пазари, площади, тесни криви улички и милиони туристи, които идват тук през цялата година оформят облика на Маракеш днес.
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво да предложи дори на най-претенциозните вкусове. Продуктите, които се използват в готвенето, най-често са произведени в самата страна, особеномногобройните плодове и зеленчуци.
От месата се консумират предимно пиле, телешко и агнешко, логично на основната религия - свинското отсъства. Много важни за кухнята и за уникалния вкус на ястията са лимоните, фурмите, маслините, бадемите и смокините.
Подправките са на почит и придават неповторим аромат на мароканските изкушения. Едни от най-типичните са шафран, канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума.
В Мароко е възприето храната да се яде с ръце, а за вилица да се използва парче хляб. В случаи, когато все пак е необходим прибор, се използва дървена лъжица.
Основно национално ястие е тажинът. Името му идва от съда, в който се приготвя – тип гювеч с плоско дъно и конусовиден капак. Обикновено се приготвя с месо, най-често телешко и агнешко, зеленчуци, маслини, фурми и много подправки. Вид тажин е мрузията - агнешко с мед и подправки. Това е един от най-популярните и апетитни специалитети в Мароко и се приготвя на Празника на жертвоприношението /сходен на Курбан-байрям в Турция/, когато се коли агне.
Много характерен за страните от Магреба (Мароко, Алжир и Тунис) е кускусът. По традиция кускусът се приготвя в петък и в края на свещения месец Рамадан, както и при празнуване на новородено и сватба. Разновидностите на кускуса са много и едни от най-интересните са съчетаването на сладко и солено – например кускус с месо, захаросан лук, леблебия, телешко или пилешко. Най-често се приготвя кускус със седем вида зеленчуци и месо.


Обща информация
Площ: 446 550 km2
Население (брой): 33 757 175 души        
Официален език: арабски, берберски
Политическа система: конституционна монархия
Столица: Рабат
Най-голям град: Казабланка
Парична единица: дирхам (MAD)
Часова зона: UTC +0
Интернет домейн: .ma
Телефонен код: +212
Климат: субтропичен, тропичен