Малта


Полезна информация за Малта

Малта – страната на рицарите, е една от най-значимите в исторически план страни в Европа. Макар и малка, тя пленява със своята история и идентичност, повлияни от различни култури, народности и обичаи.
Малтийският архипелаг е съставен от няколко острова – Малта, Гозо и Камино.
Малта е единственият средиземноморски остров, на който културата и архитектурата играят по-голяма роля за развитието на туризма от природните дадености. Малта е населена от около 3500 години преди новата ера. Един от най-важните моменти в съвременната малтийска история са разбира се рицарите, с които страната е известна в цял свят.
Разходката по малтийските улички ще задоволи жаждата ви за култура. Това важи особенно за столицата Ла Валета, която е най-голямата съкровищница за архитектурни забележителности на острова – дворци, фонтани, църкви. Сградата на парламента се помещава в двореца на основателя на рицарски орден „Св.Йоан” – Жан Паризо дьо Ла Валет. На територията на Ла Валета е запазен най-старият театър в Европа – театъра „Маноел”. Най-красивата църква на острова е църквата „Св.Йоан”.
Ако искате да се потопите в атмосферата на Ла Валета, непременно трябва да посетите пазарите й. Ако разполагате с достатъчно средства ви препоръчваме някой от антикварните магазини, в които има съкровища от различни епохи – мебели, морски карти, часовници и др.
На по-малко от половин час път с ферибот от остров Малта се намира остров Гозо. Преди време е имало идея между двата острова да бъде изграден мост, тъй като разстоянието по вода е 5 км. Тази идея обаче не се харесала на местните жители, тъй като макар че осъзнавали значението на туризма, предпочели да съхранят острова си такъв какъвто е, да го предпазят от евентуално увеличение на тълпите от туристи. Между двата острова е известната Синя Лагуна. Прозрачните й лазурни води я превръщат в истински рай за гмуркачите. Красивите заливи на Гозо са използвани като сценична площадка при снимките на „Троя” с Брад Пит. Според легенда на този остров нимфата Калипсо омаяла Одисей, който претърпял корабокрушение на път към родната си Итака. Пещерата на Калипсо можете да посетите, ако отидете до селището Надур.
Най-известните забележителности на Гозо са Синята пещера и Лазурният прозорец. Лазурният прозорец представлява огромна врата, изсечена в скалите, около която водата е тъмно синя и много дълбока.
Столица на остров Гозо е град Виктория. Цитаделата, издигаща се в центъра й, може да бъде видяна от целия остров. Част от средновековните къщи около крепостните стени са запазени и превърнати в атрактивни ресторантчета. Запазена е бароковата катедрала, проектирана през 17-ти век от Лоренцо Гафа. Улиците са тесни и калдаръмени, така че си пригответе удобни обувки. Недалеч от Виктория се намират праисторическите храмове Джгантия, датиращи отпреди 5000г.
Малтииците обичат празненствата. Всяко село или градче има свой празник – „феста”, посветен на светеца патрон. Фестата е най- важното събитие в календара на всяко населено място и всички участват активно в приготовленията. Улиците се украсяват с цветя, огромни драперии, а вечер - с хиляди разноцветни светлини. В деня на празника статуята на светеца патрон се понася на раменете на няколко мъже, като капбаните бият тържествено.За малтииския начин на живот са типични и надпреварите с коне и понита, регатат в чест на победата на Малта над османското нашествие през 1565г , карнавалът в средата на февруари.
Малта има своя собствена кухня. Както всички други средиземноморски страни, е благословена с прясна риба, вкусни зеленчуци, сладки плодове и изобилие на лимони, маслини, каперси и чесън, мента и босилек.Традиционни ястия в Малта са супите (минестроне, рибена супа), пастата и сладкарските изделия. Пълнените ястия също са типични за малтийската кухня. Stuffat Tal-Fenek (задушен заек) е едно от националните ястия.


Обща информация
Площ: 316 km2
Население (брой): 0,4 млн. души
Официален език:  малтийски, английски
Религия: християни - 99,5%, протестанти - 1,9% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Ла Валета
Най-голям град:  Биркиркара
Парична единица: евро 
Часова зона:  UTC+1 
Интернет домейн: .mt
Телефонен код: + +356
Климат: средиземноморски