Турция
Istanbul


Полезна информация за Турция

Турция е държава, разположена между Азия и Европа. Голяма част от нейната територия /над 97%/ се намира в Азия, докато останалите около 3% са разположени в югоизточната част на Балканския полуостров. Интересно е обаче да се отбележи, че върху тези 3% територия, намиращи се върху европейския континент, живеят около 20% от турците, т.е. гъстотата на населеност в европейската част на Турция е доста по-висока, отколкото в азиатската част. Причината за този малко странен факт се корени в това, че голяма част от мегаполиса Истанбул /най-големият турски град/ е разположена именно в Европа. Естествено Турция бива разделена на тези две части /европейска и азиатска/ от проливите Босфора и Дарданелите и от Мраморно море.
Историята на Турция е изключително богата, за което свидетелстват и многобройните останали исторически и културни паметници. Териториите на днешна Турция са били населявани още от древността, като следи за древни цивилизации са открити край много турски градове. Известното селище Троя, например, е възникнало във времето на неолита и се е ползвало до желязната епоха.
Когато говорим обаче за историческото богатство на турските земи, няма как да не отбележим, че може би най-важният период за натрупването на това историческо богатство, са времената, в които тези земи са били част от Римската империя, а по-късно и от Византия /Източната Римска Империя/. Днешен Истанбул /древен Константинопол/ дори е бил обявен за столица на Римската Империя от император Константин през 326г.
Независимо, че през 1923г. Турция е провъзгласена за република и че се правят първите опити за превръщането на страната в една светска държава, този процес на отваряне на Турция към света продължава доста време. Несъмнено в това отношение основна заслуга имал Кемал Ататюрк, определян от мнозина за „баща на нацията“. Не е случаен фактът, че в почти всеки турски град може да видите статуя на Ататюрк, възседнал кон.
Възходящото развитие на турската държава през последните години несъмнено даде отражение и върху туристическия сектор. Главни туристически центрове на страната са Истанбул, Анкара, Анталия, Кушадасъ, Бодрум и Мармарис. И докато първите два града привличат предимно със своите архитектурни и исторически забележителности, то останалите изброени градове са основни турски морски курорти, привличащи хиляди туристи всяко лято.
Красиви дворци и джамии са само част от обектите, които може да видите в Истанбул. Разположен на два континента, този многомилионен град е бил дълго време столица на различни империи. Това несъмнено се е отразило върху неговия облик и днес тук може да се видят няколко впечатляващи двореца, служили през годините за резиденции на турските султани. „Долма бахче“ и „Топкапъ“ са само най-известните от тези дворци, посещавани целогодишно от хиляди туристи. Над Истанбул своите кули извисяват множество джамии, като от тях особено известна е „Синята Джамия“ /Джамията Султан Ахмед/- първата джамия в Османската империя с шест минарета. Непосредствено срещу Синята Джамия е разположена „Света София“, служила дълго време като християнски храм /а също и като джамия/ и превърната понастоящем в музей.
Столицата на съвременна Турция, град Анкара, също има какво да ви предложи. Независимо, че не може да се похвали с историята и забележителностите на Истанбул, Анкара също е имала своето славно минало, доказателство за което са запазената над града Цитадела, а така също и Музеят на анадолските цивилизации. В центъра на Анкара се намира и изключително красивият парк „Генчлик“, където всяка вечер след 20 часа може да се насладите на истинско музикално и светлинно шоу, продължаващо половин час. Анкара може да ви послужи като естествена спирка, ако желаете да разгледате и един от най-известните турски райони- този на Кападокия. В тази част на Турция може да се насладите на уникални скални образувания, създадени от природата. В национален парк „Гъореме“ пък може да видите как тези уникални природни дадености са използвани от древните хора, превърнали скалните образувания в църкви и манастири. В област Кападокия се намират и няколко известни подземни града. Препоръчваме ви да посетите подземния град „Каймаклъ“, за да видите начина на живот на древните хора, обитавали тези земи преди векове.
Ако желаете пък да се отпуснете на слънце и да се любувате на морската вода, то Турция предлага богата възможност за това. По крайбрежието на Мала Азия са разположени множество световноизвестни турски курорти, предлагащи богат избор от леглова база и условия за почивка. Не много далече от тези курорти са разположени и известни исторически забележителности като град Ефес, Памукале, което означава, че може да съчетаете лежерното лежане на плажа с обогатяване на вашите исторически познания.


Обща информация

Площ: 780 580 km2
Население (брой): 74 709 412 души
Официален език: турски
Религия:  мюсюлмани - 98,3%, християни - 1,2%, юдаисти - 0,2%, йезиди - 0,3%
Политическа система: парламентарна република
Столица: Анкара
Най-голям град: Истанбул
Парична единица: турска лира (TL)
Часова зона: UTC+2
Интернет домейн: .tr
Телефонен код: +90
Климат: субтропичен