Индия


Полезна информация за Индия

Индия е една от най-значимите страни в света.
Днешните земи на Индия били заселени от хората в дълбока древност. Смесването на многобройните нашественици и заселници с местното население, породило невероятно богатство от култури.
Била колониално владение на Великобритания, а през 1947 г. страната получава независимост. През 1949 г. приема конституцията, която е действаща и до днес. Държавата се състои от 28 щата и е най-голямата демократична република в света.
Носи името на река Инд, която е една от най-пълноводните реки в Азия. Индия е невероятно богата, както от икономическа, така и от културна гледна точка. Тази страна е причината да бъде открит ,,Новият свят‘‘ – Америка. Христофор Колумб достигнал Америка на 12 октомври 1492 година, докато се опитвал да намери кратък път до Индия на запад. За европейците през средновековието тя била може би най-екзотичната страна в света. Била известна като земя на невероятни подправки, както и финни и изискани платове.
Смята се, че всеки човек по рождение принадлежи на определена каста, която определя и общественото му положение – професия и месторабота, социален кръг на общуване, избор на брачен партньор и др.
Индия е страна на контрастите. От една страна ще останете поразени от лукса и красотата, които човек вижда на всяка крачка, а от друга ще ви ужаси колко мизерия може да има в едно развито общество.
Едно от нещата с които се олицетворява Индия е река Ганг. По протежението и има разкошни дворци, преливащи от красота и финес. Хората приемат реката за свещенна и дори извършват ритуални къпания в нея.
Най-голямата архитектурна забележителност на индийския субконтинент е мавзолеят в Агра, Индия, който е не само най-популярната забележителност в страната, но и едно от най-големите чудеса на архитектурата на света. Строителството на феноменалния мавзолей започва през 1633 година и приключва след 11 години. Построен е от Шах Джахан за съпругата му Мумтаз Махал, която умира след раждане. Шах Джахан бил толкова съкрушен от загубата на своята любима, че това било най-малкото което бил в състояние да направи. Днес Тадж Махал е един от символите на страната.
Езерото Дал в Кашмир е известно с живописното си разположение, с красивите лотоси и с дървените лодки-къщи, където живеят кашмирците и отглеждат плаващи градини.
Индия е страна с много богата култура и традиции. Тя е оставила огромно културно наследство на света. От тук води началото си едно от най-древните учения за тялото и душата – йога. Тя се появява на територията на Индия още в зората на цивилизация. Учи хората да живеят в хармония със себе си и със света около себе си. Древният индийски мъдрец Патанджали е назоваван като създадел на йогистката философия.
Индийската кухня е може би най-древната и една от най-популярните в целия свят. Характеризира се с различни подправки, използването на билки и пресни зеленчуци, различни техники на готвене, които биват автентични за всяко индийско семейство.
Религиозните вярвания и културата играят важна роля в еволюцията на индийската кухня. Индийската култура създава учението Аюрведа. В превод от санскрит това означава „знание за живота”. Представлява цяла философия за живот, част от която включва употребата и съчетаването на определени храни и подправки. В резултат, ежедневното меню освен вкусно се превръща и в изключително здравословно.
Типични храни в Индия са плоските питки, агнешко месо, много видове леща, манго, нахут, картофи, пилешко месо, спанак, ориз, къри. Ако някъде срещнете името „Тандури“ - месо или хляб „Тандури“, това означава че са приготвени в глинена пещ.
От подправките най-популярни са: шафран, асафетида, кардамон, анасон, кориандър, чили, кокосов орех, резене, нигела (семена от черен лук), куркума и други.
Традиционният индийски хляб се казва „наан”.
Няма индийска трапеза без ориз. За индийците маслото е свещен продукт, който пречиства. Използването му в големи количества свидетелства за благополучие и състоятелност. Цяла Индия обича дал (супа от пасирана леща със зеленчуци и масло) и дхай (кисело мляко с къри...и масло).
Други типични за индийската кухня ястия са: корма - месо, задушено със запържен кромид лук, кардамон, джинджифил и чесън и барфи - правоъгълен малък сладкиш, който се украсява с лист сребро.
Най-разпространената напитка в Индия е нимба панч – лимонов сок и вода. Кафето не се предпочита, чаят е по-разпространен. Ласи също е много популярна напитка. Смесват се извара, кисело мляко, вода, кардамон, мед, фурми, лимонов сок. Всичко се разбива с мискер и се пие на стайна температура. Индийската бира пък се казва Кобра.


Обща информация
Площ: 3 287 590 km2
Население (брой): 1 210 193 422 души        
Официален език: хинди ианглийски
Религия: индуисти - 79,5%, мюсюлмани - 12,1%, християни - 3,5%, монофизити - 7,6%, несторианци - 0,1%, сикхи - 1,9%, будисти - 0,8%, джайнисти - 0,5%, местни традиционни вярвания и култове - 1,4%
Политическа система:  федерална реублика
Столица: Делхи
Най-голям град: Мумбай
Парична единица: Индийска рупия INR
Часова зона: UTC +5.30
Интернет домейн: .in
Телефонен код: + 91
Климат: субекваториален