Унгария


Полезна информация за Унгария

Унгария заема централната част на Европа. С богата си история и удивителна природа, страната е една от най-предпочитаните туристически дестинации на Стария континент.
Унгария е великолепна страна за практикуване на културен туризъм. Перлата на страната е столицата Будапеща, която е сред най-красивите градове в Европа. Определяна като „Кралицата на Дунав”, Будапеща изобилства от история и култура. Той е класически европейски град със старинна архитектура, площади и паркове. Както всеки голям европейски град, Будапеща предлага практически неограничени възможности за забавление и почивка.
Река Дунав минава през центъра й, разделяйки я на две части – Буда и Пеща. Те са свързани чрез осем моста. Най-красивият от тях е Верижният мост. Един от символите на града е замъкът “Буда”. Понастоящем в него се помещават няколко музея. Недалеч от замъка се издига Рибарският бастион. Най-голямата сграда в Будапеща, а и в цяла Унгария, е сградата на Парламента, завършена през 1902 година. Построена е от варовиков камък. Днес се смята, че унгарския парламент е най-красивият парламент в целия свят. Сградата е с височината на небостъргач. В най-високата си точка достига цели 96 метра.
Базиликата „Свети Стефан” е друго място, от което можете да разгледате града от високо. Тя е и третата по големина църква в Европа. Един от най-забележителните площади в Будапеща е Площадът на героите.
С тези задължителни места за посещение списъкът със забележителностите на Будапеща далеч не се изчерпва. Ако сте се уморили от културен туризъм, можете да си дадете почивка в най-големия закрит аква-парк в Централна Европа – AQUAWOLRD. Джакузита, басейни за гмуркане и водни скутери гарантират целодневно развлечение.
Остров Маргарет също е голяма туристическа атракция. Той е разположен сред водите на река Дунав и е любимо място за прекарване на свободното време за жителите и гостите на града. Гъстата зеленина предлага така търсената прохлада в знойните летни дни. Но Унгария има много други неща, които да ви предложи и ако се ограничите само в рамките на Будапеща ще пропуснете много.
Една от най-известните забележителности на Унгария се разпростира далеч от столицата. Това е езерото Балатон. Тъй като в Унгария липсва море, Балатон често бива сравнявано с такова. Езерото не е дълбоко. Водите му достигат до 11 метра дълбочина. Затоплят се бързо и са подходящи за къпане и други водни забавления. Около езерото са разположени множество китни курорти, които формират един от богатите райони в страната.
Предпочитани за спокойна почивка, далеч от суетата на големия град, са градчетата Дьор и Сопрон. В Сопрон преобладава бароковата архитектура, заради което той често е сравняван с Прага. Градът е известен и като едно от малкото места в Унгария, където се произвеждат бели и червени вина.
Унгарската кухня би се харесала дори на най-претенциозните гастрономи. Всяко едно ястие се отличава с аромат и запомняща се текстура. Разнообразието й се дължи на различните племена, населявали територията на Унгария. Синоним на унгарската кухня е гулашът.Приготвя се от говеждо месо, червени чушки, лук и черен пипер. Характерни специалитети на Унгарската кухня са гулашът, рибената чорба, сърмите, от десертите изкусителни са палачинките „Gundel”, приготвяни с тъмен шоколад и орехи, както и тортата Добуш. Два забележителни елементи от унгарската кухня, са различните варианти на зеленчукови ястия наречен „fozelek“, както и различни видове студени плодови супи (като студена супа от вишни). Световна известност е придобило токайското вино (Tokaji), което е десертно вино. Известна е и традиционната плодова ракия Палинка (Palinka).


Обща информация
Площ: 93 030 km2
Население (брой): 10 106 117 души
Официален език: унгарски
Религия: католици - 70,7%, протестанти - 24,2%, униати - 4,7%, православни - 0,4%, юдаисти - 0,9% 
Политическа система: парламентарна република
Столица: Будапеща
Най-голям град: Будапеща 
Парична единица: форинт (HUF)
Часова зона: UTC+1
Интернет домейн: .hu
Телефонен код: +36 
Климат: умерено континентален