Гърция


Полезна информация за Гърция

Съчетавайки многовековна история, интересна култура и красива природа, Гърция е магнит за туристи от цял свят.
Гърция има необикновено красива природа, съчетана с уникално балканско очарование. Релефа на страната е предимно планински, което в комбинация с хубавия климат и близостта на средиземноморския басейн правят Гърция една от най-добрите за туризъм и рекреация страни в света.
Едно от очарователните кътчета на страната е полуостров Халкидики, наричан още „Тризъбеца на Егейско море”. Мястото е истински земен рай, заобиколен от тюркоазени води, разделени от трите ръкави – Ситония, Касандра и Атон. Полуостров Халкидики се отличава с удивително чиста и съхранена природа. Дългите 500 км. плажове на Халкидики официално са обявени за един от най-чистите в Европа.
Гръцките острови са притегателен център за туристите. Те притежават уникална природа, красиви плажове и живописен релеф. На много от островите стилът на живот е същият както и преди сто години. Хората все още живеят необезпокоявани от хаоса на модерната цивилизация в малки и очарователни градчета и селца. Но това, разбира се, не се отнася за всички острови.
Островите Миконос, Санторини, Корфу, Закинтос са подходящи както за тиха и спокойна семейна почивка, така и за бурни вечери с приятели. Остров Миконос е точното място за щура ваканция, изпълнена със страстни авантюри. Санторини е вулканичен остров, известен с живописните си бели къщички и с най-красивия залез в света. На остров Закинтос можете да посетите Острова на корабокрушенците или да поплавате с лодка из прочутите Сини пещери.
Комбинацията от красива природа, топъл климат и велико културно наследство, правят Гърция една от най-красивите страни в света. Тук всеки камък е пропит с история. Този факт кара гърците да се чувстват горди за това, че са родени в тази благословена страна. Гърция е люлка на днешната западна цивилизация.
Столицата Атина е град с над 3000 годишна история. Това я прави идеално място за туристически обиколки. Едно от най-посещаваните места в Атина е Акрополът, който е използван като прототип при строителството на много от съвременните административни сгради (като например съда в Ню Йорк). Той е символ на западната цивилизация. Издига се гордо над гръцката столица. Без съмнение той е една от най-известните сгради в света. Може да бъде видян от почти всички точки на Атина. Той е задължителна стъпка за чуждестранните туристи.
Втория по големина град в Гърция е Солун. Разположен е в северната част на страната на егейския бряг. Града е разположен амфитеатрално по планинските склонове. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. най-известните забележителности на Солун са Бялата кула, църквата „Св. Димитър”, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата „Св. Георги” и други. Градът е устроен с просторни площади – „Св. София”, „Аристотелис” и широки булеварди – „Александър Велики” и други.
В централната част на Гърция се намира Делфи, свещено място, свързано с бог Аполон. Делфи е бил дом на оракула, давал предсказания на бога след като изпаднел в транс. Легендарният дворец Кносос можете да разгледате ако посетите остров Родос. Построен през 1900г. пр.Хр., той е бил център на минойската цивилизация.
След като се изморите да разглеждате интересните места из Гърция ви препоръчваме да отделите време, за да опитате и гръцката кухня. Тя представлява смесица между балканска и средиземноморска кухня. Базирана е на говеждо месо, но рибните специалитети също са много популярни. В гръцката кухня има няколко задължителни продукта – зехтин, маслини, домати, патладжани. Вкусът на ястията се засилва чрез използването на средиземноморски подправки като риган, босилек, дафинов лист, мащерка и др. Не пропускайте да хапнете агнешко сувлаки (шишче), гироси и цацики (сгъстен таратор).
Ако трябва да опишем Гърция с няколко думи, те ще са: слънце, море, узо, сиртаки и разбира се – олимпийски игри.


Обща информация
Площ: 131 940 km2
Население (брой): 11 018 000 души
Официален език: гръцки
Религия: православни - 97,3%, старостилци - 2,3%, мюсюлмани - 1,3% 
Политическа система: парламентарна република 
Столица: Атина
Най-голям град: Атина
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+2
Интернет домейн: .gr
Телефонен код: +30 
Климат: субтропичен, средиземноморски